avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intreþinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intreþinere

buna tuturor,

deoarece si eu ma aflu in divort, urmeaza prima infatisare si este "primul" o singura intrebare ma framanta deorece salariul meu net depaseste 9000 de ron ma intreb oare si in acest caz tot 25% se va dicta? Eu sunt responsabil de ce am facut copil dar cu 2500 de ron va traii toata familie ei fericita urmatorii 18 ani.

Ce parere aveti am vreo sansa la mai putin de 25%???

va multumesc
Potrivit art.3 din Conventia privind obţinerea pensiei de întreţinere în străinătate, încheiată la New York la 20 iunie 1956 , in cazul in care un creditor se afla pe teritoriul unei parti contractante(in speta, Romania), denumita in cele ce urmeaza statul creditorului, iar debitorul se afla sub jurisdictia unei alte parti contractante (in speta, Germania), denumita in cele ce urmeaza statul debitorului, primul poate sa adreseze o cerere unei autoritati transmitatoare a statului unde se afla (in speta,Ministerului de Justitie din Romania), pentru a obtine pensia de intretinere din partea debitorului.
Cererea cuprinde urmatoarele date:
a) numele si prenumele, adresa, data nasterii, cetatenia si profesia creditorului, precum si, daca este cazul, numele si adresa reprezentantului sau legal;
b) numele si prenumele debitorului si, in masura in care creditorul are cunostinta adresele sale succesive din cursul ultimilor cinci ani, data sa de nastere, cetatenia si profesia sa;
c) o expunere detaliata a motivelor pe care se intemeiaza cererea, obiectul acesteia si orice alte date pertinente privind mai ales resursele si situatia familiala a creditorului si debitorului.
Cererea trebuie sa fie insotita de toate documentele pertinente si mai ales, daca este cazul, de o procura care autorizeaza institutia intermediara sa actioneze in numele creditorului ori sa desemneze o persoana imputernicita sa actioneze in numele creditorului; cererea va fi, de asemenea, insotita de o fotografie a creditorului si, daca este posibil, de o fotografie a debitorului.
Vedeti ca pensia de intretinere la care aveti dreptul este cea din ultimii 3 ani.Daca hotararea s-a pronuntat in urma cu 5 ani, mai aveti dreptul numai la sumele de bani din ultimii 3 ani, restul banilor nu ii mai puteti primi decat daca vrea el sa-i achite de bunavoie si nesilit de nimeni.
Poate ar trebui sa va grabiti cu inceperea demersurilor legale.

avocat Claudiu Lascoschi
Va deranjez cu o intrebare - Daca tatal copilului este Unic Asociat intr-o fima cu prestatii in 3 domenii diferite, active, dar s-a angajat in firma sa cu un salariu modic, pensia alimentara ce revine copilului de numai 5 luni, este de 25% din brut? Mentionez ca este recunoscut copilul de catre acesta dar nu-i poarta numele de familie. Multumesc!
In speranta ca ma poate ajuta cineva cu niste sfaturi am sa va explic situatia mea cat mai succint.
Am o fetita de 5 luni care este trecuta in certificatul de nastere cu numele meu. La rubrica ''tatal'' este mentionat numele acestuia. (a recunoscut copilul) intrebarile ce ma framanta sunt multiple - am nevoie de o hotarare judecatoreasca de incredintare a copilului pentru a putea calatorii in afara tarii cu minorul? Poate sa ceara custodia si sa pierd fata? etc
Va multumesc anticipat!
sperantaco a scris:

Va deranjez cu o intrebare - Daca tatal copilului este Unic Asociat intr-o fima cu prestatii in 3 domenii diferite, active, dar s-a angajat in firma sa cu un salariu modic, pensia alimentara ce revine copilului de numai 5 luni, este de 25% din brut? Mentionez ca este recunoscut copilul de catre acesta dar nu-i poarta numele de familie. Multumesc!


La stabilirea cuantumului pensiei alimentare se au in vedere toate veniturile cu caracter permanent. Pentru un copil cuantumul este de 1/4 din venitul net.

Referitor la a doua problema expusa
La încredinţarea copiilor spre creştere şi educare se ţine seama de interesul lor, determinat prin examinarea tuturor criteriilor de apreciere, cum sunt vârsta copilului, conduita morală a fiecărui părinte, gradul de ataşament faţă de copil, situaţia lor materială, posibilităţile lor concrete de a se ocupa efectiv de copil, precum şi afecţiunea manifestată de copil faţă de unul sau altul dintre ei.
În caz de schimbare a împrejurărilor care au determinat încredinţarea copilului, art. 44 C. fam. prevede că instanţa judecătorească, la cererea oricăreia dintre părţi, a autorităţii tutelare sau chiar a copilului, dacă a împlinit vârsta de 14 ani, va putea modifica măsurile luate.
In acest scop, instanta va asculta parintii si autoritatea tutelara si, tinand seama de interesele copiilor, pe care de asemenea ii va asculta daca au implinit varsta de zece ani, va hotari pentru fiecare dintre copii, daca va fi incredintat tatalui sau mamei.
Orice parinte poate sa solicite incredintarea copilului.

Ultima modificare: Miercuri, 23 Aprilie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Salariu ContSters146685 ContSters146685 Buna ziua. M-am angajat in luna septembrie la o institutie de stat si am depus cerere pentru deducere la salariu deoarece am in intretinere un minor de 14 ... (vezi toată discuția)
Deducere personala pitici pitici Ce acte trebuie pentru a beneficia de deducere personala din salariu, eventual unde pot citi. Daca copilul are peste 18 ani, este inca la scoala, dar are ... (vezi toată discuția)
Deduceri personale enco enco Daca 2 persoane traiesc impreuna in concubinaj, au acelasi domiciliu, au un copil impreuna, barbatul poate avea in intretinere si mama copilului? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)