avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intreþinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intreþinere

buna tuturor,

deoarece si eu ma aflu in divort, urmeaza prima infatisare si este "primul" o singura intrebare ma framanta deorece salariul meu net depaseste 9000 de ron ma intreb oare si in acest caz tot 25% se va dicta? Eu sunt responsabil de ce am facut copil dar cu 2500 de ron va traii toata familie ei fericita urmatorii 18 ani.

Ce parere aveti am vreo sansa la mai putin de 25%???

va multumesc
Pentru ca din momentul introducerii actiunii de divort, se considera ca sotii sunt despartiti in fapt, chair daca locueisc impreuna, ei nu isi mai administreaza banii impreuna. Se poate face dovada achitarii pensiei de intretinere prin orice mijloc de proba, inclusiv cu martori, insa este preferabil sa consemnati o suma lunara intr-un cont, pe numele minorului.
marx36 a scris:

Eu nu prea inteleg de ce instanta te obliga sa platesti PA din momentul in care s-a depus cererea de divort. Pai de atunci si pina la pronuntare sint citeva luni bune, timp in care copilul nu a stat doar cu mama, din contra , tatal a contribuit aproape in totalitate material la cresterea copilului.
Profit de ocazie si urez la toata lumea un Paste Fericit!

De drept comun, data de cand se datoreaza intretinerea, in principiu, este data cererii de chemare in judecata. Pemnsia de intretinere se poate acorda pentru trecut (anterior datei cererii de chemare in judecata) in cazul in care introducerea actiunii in justitie a fost intarziata dintr-o cauza imputabila debitorului (spre exemplu, acesta promisese ca va acorda intretinere, dar nu si-a respectat aceasta obligatie asumata).
N-am citit toate cele 27 de pagini, poate s-a raspuns deja, insa potrivit Art. 94 din Codul familiei

" Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati. Instanta judecatoreasca va putea mari sau micsora obligatia de intretinere sau a hotari, incetarea ei, dupa cum se schimba mijloacele celui care da intretinerea sau nevoia celui ce o primeste.

Cand intretinerea este datorata de parinte sau de cel care infiaza, ea se stabileste pana la o patrime din castigul sau din munca pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii."
Asta inseamna ca nu este obligatoriu ca intretinerea sa fie in cuantum de 25%, sau o patrime din venit. Legea prevede ca se poate merge pana la maximum o patrime din venit, pentru un copil. Insa daca copilul s-a obisnuit cu un anumit standard de viata, acesta nu trebuie modificat prin divortul parintilor.

Remarca/"sfatul" "aveti grija cui faceti copii!" nu mi se pare binevenita. Sunt convinsa ca aveti un copil care a fost si este dorit de ambii parinti...
Se poate intenta proces pentru obtinerea pensiei alimentare copil dupa o perioada mai lunga, doi sau trei ani de exemplu?
Paste Fericit!
sperantaco a scris:

Se poate intenta proces pentru obtinerea pensiei alimentare copil dupa o perioada mai lunga, doi sau trei ani de exemplu?
Paste Fericit!

Da, se poate promova o asemenea actiune. In acest caz, in hotararea judecatoreasca obtinuta se va stabili ca pensia alimentara se va ddatoreaza de la data introducerii cererii de chemare in judecata.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Aprilie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Salariu ContSters146685 ContSters146685 Buna ziua. M-am angajat in luna septembrie la o institutie de stat si am depus cerere pentru deducere la salariu deoarece am in intretinere un minor de 14 ... (vezi toată discuția)
Deducere personala pitici pitici Ce acte trebuie pentru a beneficia de deducere personala din salariu, eventual unde pot citi. Daca copilul are peste 18 ani, este inca la scoala, dar are ... (vezi toată discuția)
Deduceri personale enco enco Daca 2 persoane traiesc impreuna in concubinaj, au acelasi domiciliu, au un copil impreuna, barbatul poate avea in intretinere si mama copilului? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)