avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sunt obligată să platesc fondul de reparații ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sunt obligată să platesc fondul de reparații înainte de a vinde un apartament?

Bună ziua,

Doresc să vând un apartament și asociația de proprietari a repartizat suma de aprox 2500 lei pentru apartamentul respectiv ca fond de reparații, în vederea efectuării în viitor a unei lucrări de reamenajare a scării. Cumpărătorul (cu care am semnat deja o promisiune de vânzare) nu dorește să preia cheltuiala respectivă și îmi impune să o achit înainte de semnarea contractului de vânzare. Menționez că nici măcar nu a fost ales furnizorul pentru realizarea lucrării și evident nu există factură emisă pentru o astfel de lucrare.

Am posibilitatea să evit efectuarea acestei plăți (pentru o lucrare de care eu nu am beneficiat și nici nu voi mai beneficia)? Și dacă da, cum pot proceda?

Mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 19:02, 2 August 2023
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Adam Grecu

Trunchiati din spusele mele, asa ca voi pune integral acea postare :

"Cred ca ati trecut extrem de usor peste definitie, pe care o reiau, caci ea e "cheia" descifrarii daca e sau nu acest proprietar obligat sa contribuie acum, la instrainare proprietate :

"„cheltuieli ale asociației de proprietari - totalitatea cheltuielilor sau obligațiilor financiare ale asociației de proprietari care sunt legate de exploatarea, repararea, întreținerea, modernizarea, reabilitarea proprietății comune, precum și cheltuielile cu serviciile de care beneficiază proprietarii și care nu sunt facturate acestora în mod individual.”

1. Ce cheltuieli are asociatia de proprietari, la acest moment, legat de impunerea acelei sume de 2500 RON ?
Nu are.
2. Ce obligatii financiare are asociatia de proprietari ?
Nici una, nu a incheiat nici un contract

3. Ce zice art. 33 :
(1) Proprietarii din condominii care își înstrăinează locuințele sau spațiile cu altă destinație decât
aceea de locuință sunt obligați ca la întocmirea actelor de înstrăinare să facă dovada plății la zi a
cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari și a utilităților publice.

Aceasta cheltuiala nu este la zi, nu a fost cheltuita nici o suma, care sa fie dovedita printr-o factura, nu s-a asumat nici o obligatie, care sa fie dovedita printr-un contract."

Apoi m-am referit la art. 71, nu 72, cum gresit ziceti dvs., nu conteaza daca e o hotarire de AG prin care au stabilit stringerea unui fond de reparatii, daca nu exista si partea a doua, cea in care scrie ca "se alimentează în avans, în tranşe lunare egale, prevăzute în lista de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari".

Asta de ce nu vedeti si comentati ? Nu e ilegal sa faci asa ceva ? Nu scrie la lege ca se face repartizarea in transe egale lunare ?

In plus, ca sa existe obligatii financiare, ar trebui sa existe un set de oferte preliminare, care sa fie dezbatute si afisate inainte de votarea fondului de reparatii. Cum pot exista obligatiile financiare ale asociatiei, fara sa existe decizia Cex,prin care se valideaza aceasta lucrare :
ART. 67
(1) Pentru realizarea lucrărilor de întreținere, reparații sau investiții privind proprietatea comună,
administratorul, ținând seama de preț, durata de execuție și calitate, supune spre analiză și
aprobare comitetului executiv oferte ale operatorilor economici care satisfac cerințele asociației de
proprietari, conform legislației în vigoare.


Ziceam anterior ca ideal ar fi fost un precontract pentru o astfel de lucrare, care ar insemna ca se instituie acele obligatii financiare, in urma asumarii unor obligatii si atasarii unui deviz estimat de lucrari.

Asa, facem AG si stabilim noi de la sine putere ca stringem intr-o singura transa suma de X RON de la fiecare, ca sa reparam nu stiu ce. Haida de !

In privinta sanselor in instanta, mai ales acum, cind magistratii protesteaza, sunt mai sceptic. Asta nu diminueaza ilegalitatea acelei hotariri.
Ultima modificare: Luni, 31 Iulie 2023
latka, utilizator
Lucram la capitolul patologic domnule.
Ceea ce am citat mai sus sunt cuvintele tastate de dumneata. Nu prea am obiceiu prost de a da citate intregi. Am citat exact ceea ce dumneata ai scris liber si nesilit de nimeni.
Mai scriu o fraza si inchei, ca cu dumneata nu o scoate nimeni la capat. Pacat de meserie!
Astai una, iar in legatura cu Hot. AG. cum poti sa afirmi asa ceva? Uitati-va la prev. art.72 (2), citat si de mine mai sus:
- este o obligatie a proprietarilor de a constitui un fond de reparatii anual, com. ex. il fundamenteaza si il prezinta in AG - deci asa inteleg eu HOT. AG. cu privire la Fd. de reparatii, chiar este lege, daca nu te superi.
Ceea ce zici dumneata cu art.52, este alta mancare de peste, luati si recititi...

Nene, daca legea permite ca asociatia sa costituie un fond de reparatii (ca obligatie a proprietarilor) si DA, la naiba, sa-l achite proprietarii in transe egale, ce tot bati campii ca trebuie si faci ref. la art. 67(1) ? Pai cand faci chestia asta frate? Cand ai banu' romanesc in cont si da, cand ai de facut lucrarea, nu cand faci si hotarasti in AG, pe care o tzii in primul trimestru al anului, cand de fapt, de cele mai multe ori, nu prea se stie ce se va intampla . Ideea de capatai este ca daca ai introdus cheltuiala in lista de plata, gata, ai creeat obligatie de plata pentru proprietari. si nu mai discutam !
@ Latka a spus :

Asa, facem AG si stabilim noi de la sine putere ca stringem intr-o singura transa suma de X RON de la fiecare, ca sa reparam nu stiu ce. Haida de !


Discutând strict despre acest aspect, orice hotărâre a adunării generale se bucură de prezumția de legalitate până ce va fi suspendată de la executare pe cale de ordonanță președințială și ulterior anulată printr-o hotărâre rămasă definitivă în cadrul unei acțiuni având ca obiect al cauzei deduse judecății „ constatare nulitate HAG ” căreia ordonanța președințială îi este subsecventă.

În consecință dacă suma de 2.500 lei a fost prinsă în lista de plată ca urmare a punerii în executare a HAG, legală sau nelegală, aceasta constituie obligație de plată potrivit art. 48 din legea 196/2018:

(4) Hotărârile adunării generale a asociației de proprietari sunt obligatorii de la data afișării acestora la loc vizibil, conform prevederilor prezentei legi, inclusiv pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenți la adunarea generală, precum și pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociației de proprietari.

(5) Hotărârile luate, în conformitate cu prevederile alin. (1) - (4), obligă toți proprietarii să participe, în proporțiile stabilite de adunarea generală, la plata lucrărilor, precum și la cheltuielile de funcționare, administrare, întreținere și de înlocuire a părților comune sau a elementelor transformate sau create.

Prin urmare toate susținerile dvs. nu pot constitui decât motive de nulitate ale HAG, însă nicidecum un motiv de neplată a sumei trecute în lista de plată ca urmare a punerii în executarea a respectivei HAG.
Ultima modificare: Miercuri, 2 August 2023
robert1958, utilizator
@robert 1958

Pai nici eu nu am spus altceva, nu inteleg postarea dvs. de mai sus.
Se aplica art. 52 din legea 196/2018.
Nu am zis niciodata ca d-na nu trebuie sa plateasca !
Am scris și în mesajul anterior despre căutarea dreptății în instanță , eu fiind totuși mai sceptic, în condițiile actuale, când magistrații protestează.

@Adam Grecu
Eu n-am nimic impotriva sa lucrati la ce doriti dvs.
Rugamintea mea, daca ati inteles-o, era sa nu mai citati trunchiat din ceea ce spun.
Obligatie poti crea oricind d-le Grecu, iei o hotarire in AG, care e ilegala si creezi o obligatie.
Dar nu o puteti numi obligatie legala. fie ea si de plata.


A explicat @robert1958 calea spinoasa a "reparatiei."
Ultima modificare: Miercuri, 2 August 2023
latka, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

@ Latka

Postarea mea de mai sus se referă strict la afirmația dvs :

„ Asa, facem AG si stabilim noi de la sine putere ca stringem intr-o singura transa suma de X RON de la fiecare, ca sa reparam nu stiu ce. Haida de !”

Mai bine zis la acel „ Haida de !”, care în mod evident vrea să sublinieze imposibilitatea ca adunarea generală să stabilească și sa aprobe ......„ să strângem intr-o singura transa suma de X RON de la fiecare”.

Așa cum am spus mai sus, poate și HAG se bucură de prezumția de legalitate până ce va fi suspendată de la executare pe cale de ordonanță președințială și ulterior anulată printr-o hotărâre rămasă definitivă în cadrul unei acțiuni având ca obiect al cauzei deduse judecății „ constatare nulitate HAG ” căreia ordonanța președințială îi este subsecventă.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am o intrebare legata de un act, pe care eu nu l-am ... celtix25 celtix25 Buna ziua, Am o intrebare legata de un act, pe care eu nu l-am semnat, dar conform caruia am preluat de la fostul proprietar al apartamentului pe care l-am ... (vezi toată discuția)
Nelamurire achitare debit in cazul executarii silite daan08 daan08 Buna ziua, ma numesc Daniel si doresc daca imi puteti furniza un raspuns referitor la urmatoarea problema: in blocul in care locuiesc un apartament a fost ... (vezi toată discuția)
Fond de reparatii imputat ilegal pentru perioada anterioara incheierii contract cumparare AuroraSt AuroraSt Este legal sa fiu obligata la plata fondului de reparatii pe perioada iunie-septembrie 2018 in conditiile in care am incheiat Contractul de cumparare in ... (vezi toată discuția)