avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sunt obligată să platesc fondul de reparații ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sunt obligată să platesc fondul de reparații înainte de a vinde un apartament?

Bună ziua,

Doresc să vând un apartament și asociația de proprietari a repartizat suma de aprox 2500 lei pentru apartamentul respectiv ca fond de reparații, în vederea efectuării în viitor a unei lucrări de reamenajare a scării. Cumpărătorul (cu care am semnat deja o promisiune de vânzare) nu dorește să preia cheltuiala respectivă și îmi impune să o achit înainte de semnarea contractului de vânzare. Menționez că nici măcar nu a fost ales furnizorul pentru realizarea lucrării și evident nu există factură emisă pentru o astfel de lucrare.

Am posibilitatea să evit efectuarea acestei plăți (pentru o lucrare de care eu nu am beneficiat și nici nu voi mai beneficia)? Și dacă da, cum pot proceda?

Mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 19:02, 2 August 2023
Multumesc mult!

Adam Grecu a scris:

@Bianca P.,
Vedeti, intrebarea la care ati raspuns acum lamureste oarecum lucrurile. Mai mult, ziceti ca si cumparatorul stia despre toata povestea.
Apoi, eu nu pot sa cred ca lista de plata este a lunii iulie ci a lunii iunie - dar asta are mai putina importanta.
Faptul ca suma respectiva a fost hotarata in AG si mai mult, este repartizata la toti proprietarii, ma indreptateste sa cred ca suma repartizata la Fd. reparatii, va apartine si trebuie achitata, dupa care o sa primiti acea adeverinta.
Daca mai aveti si o suma in Fd. de rulment, la inchederea lunii iulie 2023 (dupa 15 aug. 2023) , mergeti la asociatie, verificati ce mai aveti de plata, sau poate ca asociatia trebuie sa va returneze o suma, ca diferenta intre Fd. rulment si cheltuielie repartizate pe luna iulie 2023.
La noi, in asemenea situatii, cand un proprietar solicita adeverinta pentru instrainare locuinta, facem un calcul al cheltuielilor si omul achita cheltuielile la zi si facem mentiunea pe adeverinta despre acel avans pe care vanzatorul l-a achitat.

Va doresc mult succes!

Nu, este tocmai invers!
Eu am pus problema inainte de semnarea promisiunii de vanzare iar doamna nu mi a raspuns atunci. Am semnat totusi contractul acceptand ca pot pierde suma respectiva, ceea ce in continuare imi asum. As vrea insa sa stiu daca am vreun remediu legal impotriva acestui lucru pe care il consider nedrept.
Atat!

CHKa a scris:

Stimata @Bianca P , - cu tot respectul - chiar ma depaseste si nu inteleg pentru ce ati deschis acest topic , cata vreme spuneti ( acum ) ca ati discutat problema cu cumparatoarea si aceasta NU a dorit sa accepte sa preia in sarcina ei acea suma . Un contract - oricare ar fi el - este actul de vointa al partilor contractante . Cand se cade de acord , cand oferta de vanzare se intalneste si se suprapune perfect pe cea de cumparare , se incheie contractul . Daca nu se suprapun perfect , si nici o parte nu-si ajusteaza pretentiile , NU se incheie contractul - simplu si logic . Indiferent de ce scrie ( sau nu scrie ) in adeverinta , indiferent daca o parte are pretentii nejustificate , daca nu accepta targul - acesta nu se face . Si punct ... Dvs. doreati o cale prin care , desi stiati ca nu vrea sa plateasca ea acea suma , sa-i “ suciti “ cumva mana ? sa apuce sa semneze contractul si sa se trezesca cu acel debit in brate ? pare ca nu prea v-a iesit ... Dvs. va faceti calculele , daca pentru cei 500 euro va merita sa pierdeti clienta , nu incheiati contractul si cautati alt cumparator .


Mie îmi e ca ati fost trasă pe sfoară, cum se spune, din mai multe motive :
1. Presupun ca se știa ca vindeți, cu ceva timp înainte, mai ales de către cei din vecinătate.
2. Pac, apare acea si lucrare de reparații, care se "face" de vreo 7 ani.
3. Se votează (pe bune ? ) în AG ca nu se fac rate egale în avans, cum scrie la art.71 din lege. ci se plătește totul înainte, toata suma ! Cine sta sa se judece cu asociatia, pentru ilegalitate, când vinde?
4. Cumpărătorul face precontract cu vanzatorul și tace mâlc, când e intrebat de cei 2500 RON. Cine știe ce clauze or fi în precontract !
5. Cumpărătorul sare în sus, după precontract și după ce (coincidență?) apar sumele pentru lucrare în lista de cheltuieli lunare.
6. Dacă lucrarea nu se face, pentru ca oamenii nu au bani, asta e, dacă la parafarea contractului de vânzare cumpărare, s-a achitat și 500 de euro, "datorie". Se mai întâmplă :)
7. Cumpărătorul mai are si alte apartamente în condominiu.
8. Cine ghicește profesia cumpărătorului, are un premiu.


1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@ Latka

Spuneți dvs:

6. Dacă lucrarea nu se face, pentru ca oamenii nu au bani, asta e, dacă la parafarea contractului de vânzare cumpărare, s-a achitat și 500 de euro, "datorie". Se mai întâmplă :)
7. Cumpărătorul mai are si alte apartamente în condominiu.


Și care ar fi relevanța acestor prezumții câtă vreme fondul de reparații a fost impus tuturor proprietarilor pe lista lunii IULIE, inclusiv cumpărătorului care deține mai multe apartamente iar fondul de reparații respectiv cei 500 Eur, pe care i-ar achita vânzătorul nu se poate restitui noului proprietar ?


Bianca P.
Utilizator 15:04, 28 Iulie 2023

Domnule Adam Grecu, cheltuiala respectivă este repartizată tuturor proprietarilor, proporțional cu cota de

proprietate deținută din spațiile comune, bănuiesc. În orice caz, nu doar mie.


Să nu cădem în „teoria conspiratiei”, nu se justifică.
Ultima modificare: Vineri, 28 Iulie 2023
robert1958, utilizator
Nu se restituie fostului proprietar, iar noul proprietar se asigura ca el nu va plăti sigur această sumă.

Fostul pierde 500 de euro din valoare, in orice variantă , adica și in aia in care s-ar realiza lucrarea, noul se asigură că nu e pus la plata a 500 de euro .

robert1958 a scris:

@ Latka

Și care ar fi relevanța acestor prezumții câtă vreme fondul de reparații a fost impus tuturor proprietarilor pe lista lunii IULIE, inclusiv cumpărătorului care deține mai multe apartamente iar fondul de reparații respectiv cei 500 Eur, pe care i-ar achita vânzătorul nu se poate restitui noului proprietar ?

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am o intrebare legata de un act, pe care eu nu l-am ... celtix25 celtix25 Buna ziua, Am o intrebare legata de un act, pe care eu nu l-am semnat, dar conform caruia am preluat de la fostul proprietar al apartamentului pe care l-am ... (vezi toată discuția)
Nelamurire achitare debit in cazul executarii silite daan08 daan08 Buna ziua, ma numesc Daniel si doresc daca imi puteti furniza un raspuns referitor la urmatoarea problema: in blocul in care locuiesc un apartament a fost ... (vezi toată discuția)
Fond de reparatii imputat ilegal pentru perioada anterioara incheierii contract cumparare AuroraSt AuroraSt Este legal sa fiu obligata la plata fondului de reparatii pe perioada iunie-septembrie 2018 in conditiile in care am incheiat Contractul de cumparare in ... (vezi toată discuția)