avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sunt obligată să platesc fondul de reparații ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sunt obligată să platesc fondul de reparații înainte de a vinde un apartament?

Bună ziua,

Doresc să vând un apartament și asociația de proprietari a repartizat suma de aprox 2500 lei pentru apartamentul respectiv ca fond de reparații, în vederea efectuării în viitor a unei lucrări de reamenajare a scării. Cumpărătorul (cu care am semnat deja o promisiune de vânzare) nu dorește să preia cheltuiala respectivă și îmi impune să o achit înainte de semnarea contractului de vânzare. Menționez că nici măcar nu a fost ales furnizorul pentru realizarea lucrării și evident nu există factură emisă pentru o astfel de lucrare.

Am posibilitatea să evit efectuarea acestei plăți (pentru o lucrare de care eu nu am beneficiat și nici nu voi mai beneficia)? Și dacă da, cum pot proceda?

Mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 19:02, 2 August 2023
@BiancaP

......să cer emiterea unei Ordonanțe Președințiale pentru obligarea asociației să elibereze adeverința fără menționarea sumei respective.

Potrivit art. 998 NCpc „ Cererea de ordonanţă preşedinţială se va introduce la instanţa competentă să se pronunţe în primă instanţă asupra fondului dreptului”.

Asta înseamnă că pentru a formula o cerere de ordonanță presedințială, mai întai trebuie să introduceți o acțiune pe fondul cauzei.

Codul de procedură civilă, prin art.997 reglementează astfel :

“Instanța de judecată, stabilind că în favoarea reclamantului există aparența de drept, va putea să ordone măsuri provizorii în cazuri grabnice, pentru păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente și care nu s-ar putea repara, precum și pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări.”

de aici rezultă condițiile de admisibilitate a ordonanței președințiale:

A. În favoarea reclamantului să existe o aparență de drept;

B. Să existe necesitatea luării unor măsuri provizorii pentru :
a)păstrarea unui drept ce s-ar păgubi prin întârziere;
b)prevenirea unor pagube iminente ce nu s-ar putea repara altfel;
c)înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu ocazia unei executări.

Prin judecare cererii de ordonanță preșdințială nu se poate tinde spre prejudecarea fondului.

Lucrurile sunt destul de complicate ( mie mi s-a admis una din trei cereri ) așa ca va trebui să angajați un avocat, deci va trebui să faceți o evaluare a eventualelor beneficii în raport cu suma de 2.500 lei fond de reparații pe care achitand-o scapați de toate grijile.

Dacă mai sunteți în termen,( 10 zile de la afișarea listei) ar fi util să formulați o contestație adresată președintelui asociației în temeiul art. 28 alin. 3 din legea 196/2018

Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Iulie 2023
robert1958, utilizator
@robert1958

Inteleg acum.

Multumesc mult!

robert1958 a scris:

@BiancaP

......să cer emiterea unei Ordonanțe Președințiale pentru obligarea asociației să elibereze adeverința fără menționarea sumei respective.

Potrivit art. 998 NCpc „ Cererea de ordonanţă preşedinţială se va introduce la instanţa competentă să se pronunţe în primă instanţă asupra fondului dreptului”.

Asta înseamnă că pentru a formula o cerere de ordonanță presedințială, mai întai trebuie să introduceți o acțiune pe fondul cauzei.

Codul de procedură civilă, prin art.997 reglementează astfel :

“Instanța de judecată, stabilind că în favoarea reclamantului există aparența de drept, va putea să ordone măsuri provizorii în cazuri grabnice, pentru păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente și care nu s-ar putea repara, precum și pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări.”

de aici rezultă condițiile de admisibilitate a ordonanței președințiale:

A. În favoarea reclamantului să existe o aparență de drept;

B. Să existe necesitatea luării unor măsuri provizorii pentru :
a)păstrarea unui drept ce s-ar păgubi prin întârziere;
b)prevenirea unor pagube iminente ce nu s-ar putea repara altfel;
c)înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu ocazia unei executări.

Prin judecare cererii de ordonanță preșdințială nu se poate tinde spre prejudecarea fondului.

Lucrurile sunt destul de complicate ( mie mi s-a admis una din trei cereri ) așa ca va trebui să angajați un avocat, deci va trebui să faceți o evaluare a eventualelor beneficii în raport cu suma de 2.500 lei fond de reparații pe care achitand-o scapați de toate grijile.

Dacă mai sunteți în termen,( 10 zile de la afișarea listei) ar fi util să formulați o contestație adresată președintelui asociației în temeiul art. 28 alin. 3 din legea 196/2018

@latka,
Singura afirmatie facuta de dumneata inca de la inceput si v-am atras atentia, este aceea ca nu ati recunoscut ca daca pe lista de plata este repartizata o suma reprezentand Fd. dr reparatii, aceasta nu ar fi o suma eligibila si ca celui care vinde i se poate elibera o adeverinta fara debite, daca a achitat doar utilitatile. Asadar, v-am atras atentia inca de la inceput ca nu aveti dreptate, facand vorbire ca cheltuielile asociatiei de proprietari, ca ar fi doar cele care au in spate facturi... Puteati sa completati facturi si hotarari ale AG si era in regula.
Ca aceasta suma este pusa cu rea intentie (sa forteze proprietarul vanzator - avand in vedere ca acesta doreste sa vanda), ca nu este in rate, ca nu este urgenta.... Toate acestea nu sunt relevante, daca suma a fost discutata si aprobata in AG si mai ales ca a fost repartizata la toti proprietarii. Aceasta suma, Fd. reparatii repartizata pe lista de plata, face parte din cheltuielile as. prop., se includ pe lista de plata - art. 71 (2):
.... Comitetul executiv fundamentează şi prezintă adunării generale suma anuală necesară pentru constituirea sau completarea fondului de reparaţii, care se alimentează în avans, în tranşe lunare egale, prevăzute în lista de plată a
cheltuielilor asociaţiei de proprietari.

Aici consider ca am terminat discutia, proprietarul trebuie sa o achite, probabil cel mai bine in rate - pentru ca suma, din punctul meu de vedere, este maricica (pentru noi oamenii de la bloc, nu cei din acel complex rezidential, unde valoarea fondurilor reprezinta sume de-a dreptul prohivitive - ne vorbea @ricadinas, mai sus, da?) Adica fiecare isi alege locul de trai acolo unde-i place si mai ales acolo unde poate face fata cheltuielilor. Cati dintre noi nu am vrea sa locuim intr-un asemenea complex rezidential, cu paza la poarta, loc de joaca pentru copii de asemeni pazit, piscina si alte acareturi?...
Ultima modificare: Duminică, 30 Iulie 2023
Adam Grecu, utilizator
D-le Grecu, nu am scris asa, ca numai dacă sunt facturi în spate, luați și recitiți, exact ce am scris, nu doar ce ați înțeles sau retinut dvs.

Iar definiția a postat-o altcineva prima dată. Eu am specificat doar ca o interpretez altfel.

Ideea ca orice hotărâre AG e litera de lege e contrazisa de art. 52 din legea 196/ 2018, numai ca trebuie sa ajungi în instanță. Iar faptul ca nu s-au prevazut acele rate în avans, conform art. 71, e o ilegalitate.Una dintre, posibil, mai multe.

Dacă erau, sa zicem, 10 rate, cred ca d-na ce a deschis subiectul nici măcar nu mai trecea pe aici, achita prima rată și gata.
Ultima modificare: Duminică, 30 Iulie 2023
latka, utilizator
Dl. moderator, postez mai jos "cuvantul" dumitale, ca raspuns autoarei topicului, adica pe data de 27.07.2023, ora 18:43 -
...Din moment ce nu s-a realizat nici o lucrare, înseamnă că nu e nici o datorie. Datoria la zi este ZERO. Celelalte cheltuieli din lista lunara sunt datorii, pentru ca au în spate costul plătit pentru niște servicii: apa consumată, salarii, mentenanță lift, servicii de salubritate, etc. Iar termenul scadent este de 30 de zile, abia după aia e datorie.

Asadar, ati scris sau nu? Recititi, practic au trecu doar 3-4 zile, ce naiba?

Astai una, iar in legatura cu Hot. AG. cum poti sa afirmi asa ceva? Uitati-va la prev. art.72 (2), citat si de mine mai sus:
- este o obligatie a proprietarilor de a constitui un fond de reparatii anual, com. ex. il fundamenteaza si il prezinta in AG - deci asa inteleg eu HOT. AG. cu privire la Fd. de reparatii, chiar este lege, daca nu te superi.
Ceea ce zici dumneata cu art.52, este alta mancare de peste, luati si recititi...

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am o intrebare legata de un act, pe care eu nu l-am ... celtix25 celtix25 Buna ziua, Am o intrebare legata de un act, pe care eu nu l-am semnat, dar conform caruia am preluat de la fostul proprietar al apartamentului pe care l-am ... (vezi toată discuția)
Revin cu inca o intrebare bitzic22 bitzic22 daca un locatar nu plateste fondul de reparatii nu poate vinde apartamentul? (vezi toată discuția)
Refuz eliberare adeverinta, deși am plățile la zi Vali_tm2001 Vali_tm2001 Vreau sa vând un apartament. Îmi trebuie adeverinta de la asociatia de propietari. Am toate plățile la zi. Președintele de asociație refuza sa îmi ... (vezi toată discuția)