avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sunt obligată să platesc fondul de reparații ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sunt obligată să platesc fondul de reparații înainte de a vinde un apartament?

Bună ziua,

Doresc să vând un apartament și asociația de proprietari a repartizat suma de aprox 2500 lei pentru apartamentul respectiv ca fond de reparații, în vederea efectuării în viitor a unei lucrări de reamenajare a scării. Cumpărătorul (cu care am semnat deja o promisiune de vânzare) nu dorește să preia cheltuiala respectivă și îmi impune să o achit înainte de semnarea contractului de vânzare. Menționez că nici măcar nu a fost ales furnizorul pentru realizarea lucrării și evident nu există factură emisă pentru o astfel de lucrare.

Am posibilitatea să evit efectuarea acestei plăți (pentru o lucrare de care eu nu am beneficiat și nici nu voi mai beneficia)? Și dacă da, cum pot proceda?

Mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 19:02, 2 August 2023
@latka,
Va rog sa primiti scuze pentru ca m-am grabit cu acuzatia ...
Da, sunteti de acord cu mine, dar tot nu recunoasteti ca orice suma repartizata pe lista de plata constituie o datorie pe care proprietarul trebuie sa o achite. Dvs. faceti referire doar la :
...Celelalte cheltuieli din lista lunara sunt datorii, pentru ca au în spate costul plătit pentru niște servicii: apa consumată, salarii, mentenanță lift, servicii de salubritate, etc. Iar termenul scadent este de 30 de zile, abia după aia e datorie.

Dar daca pe lista de plata apare si o rata la Fd. de rulment (nu conteaza suma), sau o rata la Fd. de reparatii, sau o penalizare de xx lei - toate acestea ce au in spate? Eu cred ca au destule, daca vreti vi le spun !

Sunt aici, la acest topic cateva idei bune, dar noi nu stim totul si am mai observat acest lucru si din alte topicuri: autorul nu ne da toate informatiile, ca nu vrea sau chiar nu stie sa se exprime corect ca noi sa intelegem.
Eu nici acum nu stiu daca pe lista de plata suma respectiva este repartizata la toti proprietarii sau doar la dansa - pentru ca abordarea este diferita de la o situatie la alta si probabil ca stim cu totii acest lucru.
Pentru @CHKa : Ziceti asa:
...si vechiul proprietar si-a adus “ aportul “ la uzura partilor comune , dar asta s-a reflectat in pretul apartamentului . Iar acesta ( apartamentul ) s-a vandut ( ca orice marfa second-hand ) asa cum este . Cum ar zice americanii “ as is “ .

Este foarte corect, insa pe asociatie nu o intereseza de nicio culoare pretul negociat intre cei doi. Cumperi locuinta SH, asa cum zic americanii, dar mai depinde, asa cum s-a mai discutat in mesaje - daca cheltuiala a fost pusa pe lista de plata ca urmare a unei hotarari a AG, uneori este vorba de o reparatie planificata, in fine sunt mai multe necunoscute in aceasta discutie. Oricum, am apreciat punctul dvs. de vedere !
@robert1958
Cred ca vorbim de lucruri puțin diferite :

1. Ce face sau ce va face asociația ? Nu știu, nu a fost niciodată subiect de discuție de la inceput.
2. Ce se va intimpla cu suma de 2500 RON? Am precizat, vanzatorul a făcut un precontract de vânzare-cumpărare , presupun ca înainte de 26 iulie și acum cumpărătorul o fi văzut acea sumă și are pretenții de la vânzător sa fie plătită. Atât. Deci cumpărătorul știe ca înainte de precontract nu exista acea suma.
3. Nu propun nimic, am scris doar că, în opinia mea, conform definiției pe care ați postat-o chiar dvs. , acea cheltuiala a asociației de proprietari nu este datorie la zi, nefiind nici cheltuială efectivă, nici obligatie financiară asumată prin contract de asociatie.
4. Nu știu să se fi mentionat ceva legat de adeverință, putem specula , doar atât.

D-le Grecu, am văzut și răspunsul dvs., si va raspund, e pct 3, sunt de recunoscut drept datorii la zi, în lista de cheltuieli lunare , conform definiției din lege, toate cheltuielile efectiv făcute și obligațiile financiare, adică cele care au un contract asumat de asociatie .

La înstrăinare proprietate fondul de rulment se restituie, deci nu va conta.

Dacă s-a semnat deja un contract pentru o lucrare de reparații, da, prima rata e datorie la zi, dacă nu, nu.
Ultima modificare: Vineri, 28 Iulie 2023
latka, utilizator
@Latka

4. Nu știu să se fi mentionat ceva legat de adeverință, putem specula , doar atât.


Interesul dnei BiacaP este mai mult decât evident :

Bianca P.
Utilizator 20:35, 27 Iulie 2023
Art 33 alin (2) Notarii publici vor autentifica actele de înstrăinare a unităților de proprietate imobiliară din condominii numai dacă este îndeplinită una din următoarele condiții:

a) proprietarul prezintă o adeverință din partea asociației de proprietari, care reprezintă dovada achitării până la acea dată a cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari, [...]

Deci ar fi suficienta achitarea COTELOR la zi. Nu si a fondului de reparatii, nu?

Plus, datoria apare pe luna iulie, cu mentiunea ca este scadenta pe 26 August.


Mai spuneți :

3. Nu propun nimic, am scris doar că, în opinia mea, conform definiției pe care ați postat-o chiar dvs. , acea cheltuiala a asociației de proprietari nu este datorie la zi, nefiind nici cheltuială efectivă, nici obligatie financiară asumată prin contract de asociatie.


Având în vedere că apartamentul urmează a fi înstrăinat, orice sumă trecută în lista de plată și necontestată este o datorie la zi. Refacerea listei și eliminarea sumei cu pricina nu poate fi dispusă decât de o instanță de judecată la sesizarea părții interesate.

Pâna atunci datoria se menține și trebuie achitată sau în caz contrar menționată în adeverința despre care face vorbire dna. BiancaP .
Ultima modificare: Vineri, 28 Iulie 2023
robert1958, utilizator
Mulțumesc mult pentru răspuns. Am întrebat în scris notarul care perfectează contractul de vânzare care este temeiul juridic al obligației mele, având în vedere că legea prevede ca eu să achit contribuția mea la cheltuielile asociației.
@latka Cumpărătorul știa de această datorie. El mai deține apartamente în bloc și a făcut chiar parte din adunarea generală care a votat pentru efectuarea acestei reparații în urmă cu câteva luni. Chiar am pus problema cu ea, în mod transparent, înainte de semnarea promisiunii de vânzare despre responsabilitatea achitării acestei datorii. Nu mi-a răspuns înainte de semnarea promisiunii.
În plus, într-adevăr, dacă această lucrare nu se va mai face, eu cum voi fi despăgubită? Este un bloc vechi cu o scară care nu a mai fost renovată de vreo 20 de ani, de 7 ani de când sunt proprietar se tot discută despre renovări, dar până acum nu s-a întâmplat acest lucru.
Ultima modificare: Vineri, 28 Iulie 2023
Bianca P., utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am o intrebare legata de un act, pe care eu nu l-am ... celtix25 celtix25 Buna ziua, Am o intrebare legata de un act, pe care eu nu l-am semnat, dar conform caruia am preluat de la fostul proprietar al apartamentului pe care l-am ... (vezi toată discuția)
Nelamurire achitare debit in cazul executarii silite daan08 daan08 Buna ziua, ma numesc Daniel si doresc daca imi puteti furniza un raspuns referitor la urmatoarea problema: in blocul in care locuiesc un apartament a fost ... (vezi toată discuția)
Fond de reparatii imputat ilegal pentru perioada anterioara incheierii contract cumparare AuroraSt AuroraSt Este legal sa fiu obligata la plata fondului de reparatii pe perioada iunie-septembrie 2018 in conditiile in care am incheiat Contractul de cumparare in ... (vezi toată discuția)