avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sunt obligată să platesc fondul de reparații ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sunt obligată să platesc fondul de reparații înainte de a vinde un apartament?

Bună ziua,

Doresc să vând un apartament și asociația de proprietari a repartizat suma de aprox 2500 lei pentru apartamentul respectiv ca fond de reparații, în vederea efectuării în viitor a unei lucrări de reamenajare a scării. Cumpărătorul (cu care am semnat deja o promisiune de vânzare) nu dorește să preia cheltuiala respectivă și îmi impune să o achit înainte de semnarea contractului de vânzare. Menționez că nici măcar nu a fost ales furnizorul pentru realizarea lucrării și evident nu există factură emisă pentru o astfel de lucrare.

Am posibilitatea să evit efectuarea acestei plăți (pentru o lucrare de care eu nu am beneficiat și nici nu voi mai beneficia)? Și dacă da, cum pot proceda?

Mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 19:02, 2 August 2023
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ati fost intrebata daca toti locatarii au pe lista de plata fond de reparatii ??

Daca au toti nu mai aveti ce face indiferent ca au facaut lucrarea sau nu sau nici macar nu o vor face.
Este obligatia dumneavostra .


Nu e cazul sa va mirati de suma ca depinde de oras si zona.
De exemplu la Bucuresti soseaua Nordului unde au si piscina si teren de joaca copii si unde Administratorul are 40 de subalterni (ture de cate 10 persoane ) paza 3ture salvamar 3 ture curatenie 3 ture , educator copii 2 ture vara si tot asa, si intretinerea pleaca de la sume imense.
La fond de reparatii au decis proprietarii si au transe de 10.000lei lunar x 24 luni sa faca put forat la 180metri cu pompa vas de acumulare si grup de pompare cu turatie variabila ce le pompeaza apa din bazin care nu se aduna de la Apanova nici macar sa asigure minimul desi au ditamai tancurile de rezerva de 20m3 care aduna costuri imense ca trebuie igenizate constant.
La altii nu au piscina dar intra in apartament direct din lift deci au 6 persoane / tura numai pentru acces in imobil plus la fel restul angajatilor ce ajunge la 34 de oameni .
Ultima modificare: Joi, 27 Iulie 2023
ricadinas, utilizator
Nu m-am luat de dvs. d-le Grecu ! Dimpotrivă, am afirmat ca sunt de acord cu dvs. ca plata sa se faca in rate (cum scrie la art. 71 alin. 2 din lege), daca e vorba de ceva "mare" și banii se aduna treptat. Am scris ca inteleg intrebarea dvs. in acest sens. Care e confuzia?

Vi se pare ca acum în iulie s-a aprobat un fond anual de reparații?

Nu știm nimic despre ce lucrare e vorba, nu știm cum s-a afișat, nu stim multe.

Singurul lucru afirmat e ca cel care cumpără vrea să impună ca vanzatorul să plătească acea sumă.

Eu am interpretat ce zice art. 33, ca se face plata cheltuielilor la zi. Din toate informațiile avute, cheltuiala aia de 2500 nu e o cheltuiala la zi.


Adam Grecu a scris:

Domnule moderator, iaca si dumneata mai faci cate o confuzie, ba te mai si iei de mine:
[....]
Eu asta am vrut sa zic de la inceput. Mai mult, aici la noi, nu am procedat niciodata la a "inghesui" un om care pleaca in lumea lui - ca nu se stie din ce motiv vinde si nu mai lungesc vorba.

Ultima modificare: Vineri, 28 Iulie 2023
latka, utilizator

Articolul 33 este puțin mai amplu astfel că potrivit art. 33 alin. 2 lit. b,

„ în cazul existenței unor datorii către asociația de proprietari sau către furnizorii de utilități publice în cazul facturării individuale a serviciilor, notarul public va autentifica actul de înstrăinare dacă dobânditorul acceptă expres că va prelua în întregime toate debitele înstrăinătorului către asociația de proprietari, precum și toate debitele către toți furnizorii de utilități publice”.

Asociația este obligată să elibereze adeverința prevăzută la art. 33, însă așa cum spuneam mai sus asociația are și dreptul să menționeze datoria în sumă de 2.500 lei în adeverința eliberată în vederea înstrăinării unității de proprietate imobiliară, suma de 2.500 lei ( fond de reparații ) putând fi considerată o cotă de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari pe care vânzătorul trebuie să o achite „ la zi”câtă vreme se bucură de prezumția de legalitate fiind trecută pe lista de plată anterioară momentuilui vânzarii, lista nefiind contestată.

Aceasta rezultă fără putință de tagadă și din din economia textelor de lege reprezentate de art. 33 alin. 1 și art. 2 lit. g din legea 196/2018 care prevede:

cheltuieli ale asociației de proprietari - totalitatea cheltuielilor sau obligațiilor financiare ale asociației de proprietari care sunt legate de exploatarea, repararea, întreținerea, modernizarea, reabilitarea proprietății comune, precum și cheltuielile cu serviciile de care beneficiază proprietarii și care nu sunt facturate acestora în mod individual.”

Legea nu condiționează achitarea cotei /cotele aferente fondului de reparații de efectuarea lucrării câtă vreme potrivit art. 71 alin. 2 fondul de reparații se colectează în avans pe baza notei de fundamentare a comitetului executiv și aprobării adunării generale

Pe deasupra reparația poate să fie determinată de uzura părților comune din condominiu, uzură la și-a adus aportul și vânzătorul după cum bine spunea dl. Adam Grecu.

Ultima modificare: Vineri, 28 Iulie 2023
robert1958, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Adevarat , stimate @robert1958 , si vechiul proprietar si-a adus “ aportul “ la uzura partilor comune , dar asta s-a reflectat in pretul apartamentului . Iar acesta ( apartamentul ) s-a vandut ( ca orice marfa second-hand ) asa cum este . Cum ar zice americanii “ as is “ .
Ultima modificare: Vineri, 28 Iulie 2023
CHKa, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@robert1958

Cred ca ati trecut extrem de usor peste definitie, pe care o reiau, caci ea e "cheia" descifrarii daca e sau nu acest proprietar obligat sa contribuie acum, la instrainare proprietate :

"„cheltuieli ale asociației de proprietari - totalitatea cheltuielilor sau obligațiilor financiare ale asociației de proprietari care sunt legate de exploatarea, repararea, întreținerea, modernizarea, reabilitarea proprietății comune, precum și cheltuielile cu serviciile de care beneficiază proprietarii și care nu sunt facturate acestora în mod individual.”

1. Ce cheltuieli are asociatia de proprietari, la acest moment, legat de impunerea acelei sume de 2500 RON ?
Nu are.
2. Ce obligatii financiare are asociatia de proprietari ?
Nici una, nu a incheiat nici un contract

3. Ce zice art. 33 :
(1) Proprietarii din condominii care își înstrăinează locuințele sau spațiile cu altă destinație decât
aceea de locuință sunt obligați ca la întocmirea actelor de înstrăinare să facă dovada plății la zi a
cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari și a utilităților publice.


Aceasta cheltuiala nu este la zi, nu a fost cheltuita nici o suma, care sa fie dovedita printr-o factura, nu s-a asumat nici o obligatie, care sa fie dovedita printr-un contract.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am o intrebare legata de un act, pe care eu nu l-am ... celtix25 celtix25 Buna ziua, Am o intrebare legata de un act, pe care eu nu l-am semnat, dar conform caruia am preluat de la fostul proprietar al apartamentului pe care l-am ... (vezi toată discuția)
Nelamurire achitare debit in cazul executarii silite daan08 daan08 Buna ziua, ma numesc Daniel si doresc daca imi puteti furniza un raspuns referitor la urmatoarea problema: in blocul in care locuiesc un apartament a fost ... (vezi toată discuția)
Fond de reparatii imputat ilegal pentru perioada anterioara incheierii contract cumparare AuroraSt AuroraSt Este legal sa fiu obligata la plata fondului de reparatii pe perioada iunie-septembrie 2018 in conditiile in care am incheiat Contractul de cumparare in ... (vezi toată discuția)