avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sunt obligată să platesc fondul de reparații ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sunt obligată să platesc fondul de reparații înainte de a vinde un apartament?

Bună ziua,

Doresc să vând un apartament și asociația de proprietari a repartizat suma de aprox 2500 lei pentru apartamentul respectiv ca fond de reparații, în vederea efectuării în viitor a unei lucrări de reamenajare a scării. Cumpărătorul (cu care am semnat deja o promisiune de vânzare) nu dorește să preia cheltuiala respectivă și îmi impune să o achit înainte de semnarea contractului de vânzare. Menționez că nici măcar nu a fost ales furnizorul pentru realizarea lucrării și evident nu există factură emisă pentru o astfel de lucrare.

Am posibilitatea să evit efectuarea acestei plăți (pentru o lucrare de care eu nu am beneficiat și nici nu voi mai beneficia)? Și dacă da, cum pot proceda?

Mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 19:02, 2 August 2023
Art 33 alin (2) Notarii publici vor autentifica actele de înstrăinare a unităților de proprietate imobiliară din condominii numai dacă este îndeplinită una din următoarele condiții:

a) proprietarul prezintă o adeverință din partea asociației de proprietari, care reprezintă dovada achitării până la acea dată a cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari, [...]

Deci ar fi suficienta achitarea COTELOR la zi. Nu si a fondului de reparatii, nu?

Plus, datoria apare pe luna iulie, cu mentiunea ca este scadenta pe 26 August.
Ultima modificare: Vineri, 28 Iulie 2023
Manuela Rășină, administrator
Mulrumesc pentru raspuns.

Dar este legal ca asociatia sa distribuie aceste cheltuieli daca nu exista o factura emisa de catre un furnizor? Asa cum spuneti, asociatia nu a avut CHELTUIELI in acest sens. Apare ca fond de rapartii, dar suma este distribuita in vederea efectuarii unei lucrari la un moment dat. As avea vreo sansa sa o contest catre asociatia de proprietari?
Ultima modificare: Vineri, 28 Iulie 2023
Manuela Rășină, administrator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce sa contestați? Că vor să cheltuie niște bani, în viitor ? E legal.

Dvs. nu aveți treaba decât cu cheltuielile la zi, asta nu înțelegeți. Trebuie să vă elibereze adeverința pentru cheltuielile la zi, nu pentru unele din viitor, asa scrie la art. 33.
@BiancaP

Deci ar fi suficienta achitarea COTELOR la zi. Nu si a fondului de reparatii, nu?

Plus, datoria apare pe luna iulie, cu mentiunea ca este scadenta pe 26 August.


Ceva nu se leagă. Să înțeleg că s-a emis deja lista lunii iulie ? Suntem doar în data de 27 iulie și probabil dvs sunteți în discuții de câteva zile.

Dar dacă s-a emis deja lista lunii iulie și dvs nu achitați suma de 2.500 lei, fond de reparații, asociația are dreptul să menționeze acest aspect în adeverința eliberată în vederea înstrăinării unității de proprietate imobiliară. Noul proprietar trebuie să cunoască acest lucru și poate să accepte sau nu.

Dacă sunteți nemulțumită puteți să chemați asociația în judecată.
Ultima modificare: Joi, 27 Iulie 2023
robert1958, utilizator
Domnule moderator, iaca si dumneata mai faci cate o confuzie, ba te mai si iei de mine:
- ce zici dumneata:
...Celelalte cheltuieli din lista lunara sunt datorii, pentru ca au în spate costul plătit pentru niște servicii: apa consumată, salarii, mentenanță lift, servicii de salubritate, etc. Iar termenul scadent este de 30 de zile, abia după aia e datorie.

- FOARTE CORECT, dar cand vine vorba de un Fond de reparatii, cum procedezi monseur? Faci lucrarea, astepti sa o pui pe lista de plata (observati intarzierea dintre data facturii si introducerea pe lista lunii respective) si , astepti vreo 3-4 luni pana incasezi tot fondul si apoi il chemi pe meserias si-i achiti lucrarea, da? Ai vazut dumneata o asa maniera de lucru ? Cred ca nimeni dintre cei de fata nu au mai vazut.
Nu cumva Fd. de reparatii se hotaraste in AG si eventual se esaloneaza pe o perioada mai mare de timp? Pai daca este asa, inseamna ca si ceea ce este introdus pe lista de plata ca Fd. repar. are acoperire, da? Faza este ca "baietii" au pus toata suma la care s-au gandit ei ca ar fi bine, nu ce-a hotarata in AG, basca ca nu a fost esalonata - ca iacata autorul topicului ar fi inteles situatia !
In fine, asa cum a remarcat @robert1958, nici eu nu inteleg la ce lista de plata se face referire, cand noi, ceilalti, abia ce am pus la avizier lista de plata a lunii IUNIE 2023 (la mine, data afisarii listei este 23 iulie 2023).
Apoi, banuiesc, ca altfel nu se leaga, asociatia crede ca l-a prins la inghesuiala pe cetateanul ce vrea sa-si instraineze locuinta si a grabit "ostilitatile"...
Asta pe de o parte. Pe de alta parte, cumparatorul trebuie sa fie constient ca achizitioneaza o locuinta veche si care probabil va avea nevoie de oarece reparatii. Ei aici este dilema: cel ce vinde a participat la uzura condominiului si nu ar dori sa participe la "paguba", iar cel ce cumpara, "o sa vada el" (constient fiind ca locuinta nu este intr-un bloc nou) si daca i se vor repartiza costuri pentru Fd. reparatii, o sa le achite, ca nu are incotro.

Eu asta am vrut sa zic de la inceput. Mai mult, aici la noi, nu am procedat niciodata la a "inghesui" un om care pleaca in lumea lui - ca nu se stie din ce motiv vinde si nu mai lungesc vorba.
Ultima modificare: Joi, 27 Iulie 2023
Adam Grecu, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am o intrebare legata de un act, pe care eu nu l-am ... celtix25 celtix25 Buna ziua, Am o intrebare legata de un act, pe care eu nu l-am semnat, dar conform caruia am preluat de la fostul proprietar al apartamentului pe care l-am ... (vezi toată discuția)
Nelamurire achitare debit in cazul executarii silite daan08 daan08 Buna ziua, ma numesc Daniel si doresc daca imi puteti furniza un raspuns referitor la urmatoarea problema: in blocul in care locuiesc un apartament a fost ... (vezi toată discuția)
Fond de reparatii imputat ilegal pentru perioada anterioara incheierii contract cumparare AuroraSt AuroraSt Este legal sa fiu obligata la plata fondului de reparatii pe perioada iunie-septembrie 2018 in conditiile in care am incheiat Contractul de cumparare in ... (vezi toată discuția)