avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nerespectarea unei hotarari judecatoresti ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nerespectarea unei hotarari judecatoresti civile-litigiu de munca

Buna ziua.Am o mare nedumerire,cum este posibil ca in anul de gratie 2010 sa avem un sistem juridic asa de greoi si complicat?Sa ma explic: Am o hotarare judecatoreasca impotriva firmei la care am lucrat,hotarare definitiva care a fost comunicata de tribunal tuturor partilor,adica si firmei in cauza.Aceasta insa nu a pus in aplicare hotararea judecatoreasca.Acum eu ar trebui fie sa ma adresez unui executor judecatoresc (pe care trebuie sa-l platesc#-o,dar nu am banii necesari,fiind somer datorita firmei impricinate),fie sa fac o plangere penala, la parchetul de pe langa tribunalul care a dat hotararea judecatoreasca.Acum vin si intreb.:..daca este o hotarare judecatoreasca definitiva si executorie si firma respectiva nu o pune in alicare,de ce este nevoie de tot acest circ cu executor judecatoresc si plangere penala,cand doar de aceea sa infiintat tribunal special pentru conflicte de munca....sa se rezolve mai urgent problemele legate de conflictele de munca. Deci sa concluzionez: eu care am fost privat de dreptul meu legal ,din vina angajatorului, tot eu care am castigat in instanta sunt pus pe drumuri si lasat la bunul plac al angajatorului de a respecta sau nu O HOTARARE JUDECATOREASCA#-o:stunned:....in ce secol traim????Multumesc de atentie si va sunt recunoscator pentru orice sugestie pe care mi-o puteti da.=D>
Ultima modificare: Miercuri, 10 Februarie 2010
cristi2306, utilizator
Iata cum ar fi trebuit sa procedezi: la ultima infatisare la tribunal ( pledoaria finala) s-a dat si un termen de solutionare a dosarului - in care se da verdictul. La data respectiva, sau putin dupa aceea, fara sa astepti vreo hartie sa-ti vina prin posta, trebuia sa te deplasezi personal la tribunal si sa-ti obtii hotararea judecatoreasca. Niciodata nu trebuie sa te bazezi pe altii, singur trebuie sa te interesezi, sa te lupti... Asteptai apoi sa curga termenul in care se putea face recurs. Si te deplasai din nou la Tribunal. Atunci obtineai : ori o stampila pe copia legalizata cu GREFA tribunalului, in care se specifica: "definitiva prin nerecurare" , ori aflai cu ocazia asta ca parata a facut recurs si ca dosarul urmeaza sa fie trimis la Curtea de Apel. Probabil ca si in situatia asta primeai o hartie ( nu sunt de specialitate, dar m-am "specializat", vorba ta, izbindu-ma si eu de o problema asemanatoare; eu sunt acum la stadiul de executor judecatoresc, pt. ca, normal, firma nu binevoieste sa-mi plateasca salariul cuvenit cu una cu doua...). In caz de recurs, urmeaza procedurile ca la primul dosar, banuiesc; in caz de hotarare "definitiva prin nerecurare" trebuia sa trimiti o cerere SCRISA si cu confirmare de primire prin posta ( ca sa ai dovada ca ai cerut ceea ce ti se cuvine) catre firma datoare . In cazul in care nu primesti raspuns( cum am patit eu) , apelezi la un executoe judecatoresc. Asta e! Dupa cum vezi, nu e suficient un proces si o hartie pe care scrie ca justitia e de partea ta. Mai e cale lunga pana si obtii ce ti se cuvine. Trebuie acum sa fii atent/a la DATA cand parata a facut recurs, sa nu il fi facut in afara termenului de recurs! In justitia romana e posibil orice! Doar stii cate nedreptati se fac, chiar pe fata!! Nu e suficient sa te lupti cu datornicul tau, ci si cu sistemul de justitie roman! Cine se culca pe o ureche, ca undeva cineva are grija de el, e un naiv! De asemenea, trebuie sa verifici cum sta firma datoare cu platile, cu situatia financiara. Stiu pe cineva care a avut acelasi tip de proces cu o firma, si pana a terminat toate caile legale de atac, s-a trezit ca nu mai are de la cine recupera salariul, pentru firma era in faliment! Pentru asta trebuie sa intri pe situl procedurilor de insolventa, si sa verifici firma. In rest, succes! Daca e recurs, BAFTA! dar nu uita sa verifici valabilitatea acestui recurs!
@lorella o sentinta in litigii de munca fiind pronuntata si de tribunal este definitiva si executorie de drept!!!
daca firma este in insoventa... intr-un final raspunzatori sunt actionarii, asociatii, administratorul firmei, deci recuperarea salariilor se va putea realiza!
ctynn a scris:

@lorella o sentinta in litigii de munca fiind pronuntata si de tribunal este definitiva si executorie de drept!!!
daca firma este in insoventa... intr-un final raspunzatori sunt actionarii, asociatii, administratorul firmei, deci recuperarea salariilor se va putea realiza!

Dar cine stie cand....
Dar despre altceva vreau sa vorbesc, mult mai intereant, cel putin pentru mine! Pentru ca tot vorbea, de naivitatea tratarii unui proces in instanele judecatoresti de catre cei "neavizati", iata ca chiar eu sunt un exemplu elocvent: am o hotarare judecatoreasca pe litigii in munca, prin care mi se da castig de cauza: firma la care am lucrat este obligata sa-mi plateasca salariul cuvenit. Am obtinut pe aceasta hotarare stampila "grefa tribunalului" cu mentiunea "ramasa definitiva prin nerecurare" ; stampila asta am obtinut-o la cateva luni de la emiterea hotararii judecatoresti, intrucat am asteptat eventualul recurs din partea paratei, sau vreun semn de viata sa-mi plateasca salariul. Am trimis o cerere catre frma datoare, cu confirmare de primire, si impreuna cu o copie dupa hot.jud. legalizata, , cu grefa aferenta etc; nu am primit nici un raspuns; tocmai voiam azi sa apelez la un executor judecatoresc, insa mi s-a aprins beculetul: cristi2036 spunea ceva de Curtea de Apel; cum m-am obisnuit sa ma astept la orice in ceea ce priveste justitia romana, am accesat situl pe care sunt postate dosarele curtii de apel si ... surpriza!! :sorry: dosarl meu figureaza bine-mersi la RECURS!! data recursului : dupa cererea mea catre firma. Iata cum justitia romana imi da batai de cap! #-o . Ce-i de facut in acest caz?? Cum e posibil sa poata fi acdeptat recursul parata, atat timp cat la tribunal, in urma, banuiesc ;) verificarii dosarului, s-a ajuns la concluzia ca hotararea e definitiva prin nerecurare, si deci executorie!! Bine-nteles, cum spuneam, ma astept la orice, si e foarte posibil ca parata sa aduca dovezi ca hotararea i-a fost adusa la cunostinta acum, la 5 luni de la pronuntare!! Bine-nteles ca e aberant, iar asta banuiesc ca se poate dovedi. Cum pot totusi sa ma apar pe linia asta, si sa declar recursul tardiv?
Multumesc anticipat pentru lamuriri.
Sper ca n-am scris prea mult si v-am plictisit:">
termeni:
1. definitiva
2. executorie
3. irevocabila
1. si 2. pentru ca asa scrie si in legea 168/99
- irevocabila va putea fii dupa pronuntarea ce va fii data de curtea de apel
- pentru a invoca exceptia tardivitatii recursului trebuie sa verificati data la care sentinta a fost comuncita firmei si data la care aceasta a trimis recursul!
Multumesc pentru raspuns!
Daca hotararea este definitiva prin nerecurare, banuiesc ca tribunalul nu ii da aceasta calitate de florile marului, ci pentru ca au dovada ca a ajuns instiintarea si nu au facut recurs in termen. Cum e posibil, ca dupa o hotarare definitiva prin nerecurare, sa se emita si una definitiva si irevocabila??:O.
Adica Tribunalul m-a indus in eroare? ...:(
In legea168/199 , art.83- se face referire la "hotararea judecatoreasca definitiva". Ca e "prin nerecurare" sau "irevocabila" ( data dupa recurs) e relevant doar pentru momentul cand a fost data, si nu pentru calitatea sa executorie sau ne.... - parerea mea.
E posibil sa fie admis dosarul la recurs, fara temei? Sau temeiul se verifica dupa ce dosarul ajunge la Curtea de Apel, de catre procuror etc? Cum pot verifica data cand firma a primit hotararea?De la Registratura Tribunalului? ....
Va multumesc anticipat pentru lamuriri.
O zi buna in continuare !

Alte discuții în legătură

Executare hotarare comerciala bubu.g bubu.g Am o sentinta pronuntata de Curtea de Apel sectia contencios administrativ si fiscal, litigiu comercial intre 2 societati comerciale, valoarea litigiului ... (vezi toată discuția)
Mod de aplicare hotarare judecatoreasca gh3gh1 gh3gh1 la societate s-a primit o hotarare judecatoreasca prin care anumiti salariati au castigat in instanta anumite drepturi salariale restante. Hotararea ... (vezi toată discuția)
Legalizare sentinta emilalex emilalex buna ziua, in materie de succesiuni, sentintele trbuie legalizate cu mentiune definitiva si irevocabile sau trebuie investite cu formula executorie? am facut ... (vezi toată discuția)