avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nerespectarea unei hotarari judecatoresti ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nerespectarea unei hotarari judecatoresti civile-litigiu de munca

Buna ziua.Am o mare nedumerire,cum este posibil ca in anul de gratie 2010 sa avem un sistem juridic asa de greoi si complicat?Sa ma explic: Am o hotarare judecatoreasca impotriva firmei la care am lucrat,hotarare definitiva care a fost comunicata de tribunal tuturor partilor,adica si firmei in cauza.Aceasta insa nu a pus in aplicare hotararea judecatoreasca.Acum eu ar trebui fie sa ma adresez unui executor judecatoresc (pe care trebuie sa-l platesc#-o,dar nu am banii necesari,fiind somer datorita firmei impricinate),fie sa fac o plangere penala, la parchetul de pe langa tribunalul care a dat hotararea judecatoreasca.Acum vin si intreb.:..daca este o hotarare judecatoreasca definitiva si executorie si firma respectiva nu o pune in alicare,de ce este nevoie de tot acest circ cu executor judecatoresc si plangere penala,cand doar de aceea sa infiintat tribunal special pentru conflicte de munca....sa se rezolve mai urgent problemele legate de conflictele de munca. Deci sa concluzionez: eu care am fost privat de dreptul meu legal ,din vina angajatorului, tot eu care am castigat in instanta sunt pus pe drumuri si lasat la bunul plac al angajatorului de a respecta sau nu O HOTARARE JUDECATOREASCA#-o:stunned:....in ce secol traim????Multumesc de atentie si va sunt recunoscator pentru orice sugestie pe care mi-o puteti da.=D>
Ultima modificare: Miercuri, 10 Februarie 2010
cristi2306, utilizator
irevocabila prin nerecurare inseamna ca nu s-a depus recurs!!!
lorella a scris:

... Cum e posibil, ca dupa o hotarare definitiva prin nerecurare, sa se emita si una definitiva si irevocabila??:O.
Adica Tribunalul m-a indus in eroare? ...

Deci, s-o luam in ordine:
Definitiva se cheama hotararea jud. data dupa apel, sau cea care nu are apel, sau cea obtinuta in fond dupa nepromovarea apelului.
Adica in speta ta, hotararea de dreptul muncii data de Tribunalul x, neavand drept de apel, este definitiva din prima instanta.
Pentru ca definitiva se refera doar la apel, nu exista definitiva prin nerecurare (poate exista cel mult definitiva prin neapelare).
Irevocabila se cheama hot. jud care nu are recurs, care a fost pronuntata in recurs, sau impotriva careia nu s-a declarat recurs.
Adica nu exista definitiva prin nerecurare, ci cel mult irevocabila prin nerecurare.

In speta ta, este NORMAL ca dupa ce ai hotararea definitiva (de la bun inceput, din ziua pronuntarii), dupa ce expira termenul de recurs si nimini n-a promovat recurs, ea sa devina definitiva si irevocabila.
Nu te speria, e de bine pentru tine.

Hot. din litigiile de munca sunt executorii in fond, adica pentru executarea silita nu te intereseaza ca este sau nu irevocabla, iar definitive sunt oricum toate.

lorella a scris:

E posibil sa fie admis dosarul la recurs, fara temei?

Orice este posibil.

lorella a scris:

Sau temeiul se verifica dupa ce dosarul ajunge la Curtea de Apel, de catre procuror etc?

Da, se va verifica si temeiul, si termenul de depunere, si motivele, la Curtea de Apel. Din fericire, nu de catre procuror, ci de catre judecatori.
Doar n-ai fi vrut sa verifice recursul functionarul de la ghiseu, sau postasul, nu?

lorella a scris:

Cum pot verifica data cand firma a primit hotararea?De la Registratura Tribunalului? ....

Da, la registratura Tribunalului, sau chiar in dosar (la Tribunal sau la Curte, pe unde o fi). teoretic, cand vei fi citata in recurs, vei primi si o copie dupa declararea recursului, si vei vedea acolo motivele, temenele, etc.

Mult noroc sa ai!
Ultima modificare: Miercuri, 3 Martie 2010
smeagull, utilizator
Multumesc tuturor pentru raspunsuri si pentru urari!
Nu ma pricep in domeniul juridic, am luat doar expresia care imi apare pe Grefa Tribunalului, "... ramasa definitiva prin nerecurare la data de ... ". De-asta am "invocat-o" atat...:D . Oricum, pe protal.just.ro imi apare dosarul la recurs la Curtea de Apel ( nu am fost instiinata, am aflat din intamplare), si primul termen apare ca fiind acum in martie! :O Deci n-am terminat cu procesul asta...X-(
Recomandarea mea este sa mergeti la Curte, la arhiva, si sa consultati dosarul inainte de termen.
Incercati sa vedeti si daca citatia catre dvs. exista, s-a trimis, s-a receptionat, daca exemplarul de recurs care trebuia saajunga la dvs. este cumva la dosar...
In dosar este si dovada comunicarii primei hotarari catre firma, cu data (sau ar trebui sa fie).
Daca in cererea de recurs a solicitat si repunerea in termen? ...

Alte discuții în legătură

Executare hotarare comerciala bubu.g bubu.g Am o sentinta pronuntata de Curtea de Apel sectia contencios administrativ si fiscal, litigiu comercial intre 2 societati comerciale, valoarea litigiului ... (vezi toată discuția)
Mod de aplicare hotarare judecatoreasca gh3gh1 gh3gh1 la societate s-a primit o hotarare judecatoreasca prin care anumiti salariati au castigat in instanta anumite drepturi salariale restante. Hotararea ... (vezi toată discuția)
Legalizare sentinta emilalex emilalex buna ziua, in materie de succesiuni, sentintele trbuie legalizate cu mentiune definitiva si irevocabile sau trebuie investite cu formula executorie? am facut ... (vezi toată discuția)