avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... forma de angajare a unui casier, om la curatenie si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

forma de angajare a unui casier, om la curatenie si mecanic de intretinere la o asociatie de proprietari

Asociatia de proprietari din care fac parte a fost amendata de ITM cu 6.000Ron pentru ca avea conventii civile si nu contracte de munca cu femeia de serviciu si casierul asociatiei.
1.Este adevarat ca angajarea cu conventie nu mai este legala?
2.Care ar fi forma cea mai avantajoasa d.p.d.v. financiar, pentru retribuirea casierului, omului de serviciu, mecanicului de intretinere, presedintelui si cenzorului. Mentionez ca toti, cu exceptia casierului si omului de serviciu, sunt pensionari.
3.Pentru presedinte si cenzor am inteles ca pot fi si contracte de mandat. Care sunt taxele platite de asociatie in aceasta situatie?
4.Ar fi mai avantajos daca cei mentionati ar deveni PFA-uri, pentru a diminua costurile asociatiei cu salariile?
Va multumesc mult pentru sprijin!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 16:06, 31 Martie 2010
Nu cunosc detaliile legate de nr de lege care sta la baza amenzii, stiu doar ca motivatia a fost ilegalitatea "angajarii" cu conventii civile in loc de CIM, pentru ingrijitor si casier.
luca luca a scris:

Nu cunosc detaliile legate de nr de lege care sta la baza amenzii, stiu doar ca motivatia a fost ilegalitatea "angajarii" cu conventii civile in loc de CIM, pentru ingrijitor si casier.
da, dar sanctionarea se face pe baza unei legi, nu pe vorbe in vint. daca nu a fost specificata legea in baza careia a fost data amenda, va sfatuiesc asociatia sa conteste amenda in instanta, aceasta putind-o anula
asociatia a contestat procesul verbal si urmeaza probabil ca in justitie sa se lamureasca. din cate am inteles de la presedintele asociatiei, conventiile civile nu mai sunt acceptate ca forma de plata pentru desfasurarea unor activitati ca ingrijitor, casier etc. trebuie neaparat CIM, ceea ce mareste costurile reale ale asociatiei.
ma intrebam daca plata lor ca PFA-uri nu este mai avantajoasa in ansamblu, decat CIM. costurile aferente ar fi mai mici si nici nu ar putea apare dificultati ca in cazul incetarea CIM.
ce parere aveti?
deci, mai repet inca o data ... cei care v-au spus ca nu mai sint acceptate conventiile civile trebuie sa-si argumenteze pozitia pe baza unui document oficial, un act normativ la care trebuie sa aveti acces.
in ceea ce priveste PFA-urile ... nu stiu ce alte costuri implica pentru ei in afara de impozitului de 16% la venit, pentru ca la salariul net pe care-l incasa inainte mai trebuie sa adauge si acele taxe sau cote din acestea pentru a ramine cu acel venit net pe care-l avea si inainte, macar ;)
@carol_lorac
Cu un PFA se face contract de prestari servicii si nu se plateste decat ce scrie in contract.
E ca si cum faci contract cu o firma.
E vorba ca acest PFA isi va introduce in suma de contract toate cheltuielile pe care el personal le are de dat la stat, la asigurari, taxe etc.
Dar ca PFA nu stiu daca poate deveni un casier sau un ingrijitor. Poate instalatorul sau administratorul.....
Ultima modificare: Luni, 29 Martie 2010
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Conventie de prestari servicii sau contract individual de munca? Maria2143 Maria2143 Buna seara! Care este forma legala de angajare a personalului: presedinte, cenzor, administrator, femeie de serviciu, portar intr-o asociatie de ... (vezi toată discuția)
Ce fel de contracte folosesc pentru functiile din asociatie ? akadea akadea Buna ziua, 1. Doresc sa aflu ce fel de contracte trebuie folosite corect(cf.legii) in cadrul asociatiei pentru : - presedinte - cenzor - administrator - ... (vezi toată discuția)
Precizari oug 58/2010 v.marin1953 v.marin1953 In legatura cu OUG 58/2010 solicit unele precizari legate de modul in care trebuiesc aplicate la asociatiile de proprietari. 1. presedintele comitetului ... (vezi toată discuția)