Asociatia de proprietari din care fac parte a fost amendata de ITM cu 6.000Ron pentru ca avea conventii civile si nu contracte de munca cu femeia de serviciu si casierul asociatiei.
1.Este adevarat ca angajarea cu conventie nu mai este legala?
2.Care ar fi forma cea mai avantajoasa d.p.d.v. financiar, pentru retribuirea casierului, omului de serviciu, mecanicului de intretinere, presedintelui si cenzorului. Mentionez ca toti, cu exceptia casierului si omului de serviciu, sunt pensionari.
3.Pentru presedinte si cenzor am inteles ca pot fi si contracte de mandat. Care sunt taxele platite de asociatie in aceasta situatie?
4.Ar fi mai avantajos daca cei mentionati ar deveni PFA-uri, pentru a diminua costurile asociatiei cu salariile?
Va multumesc mult pentru sprijin!
@carol_lorac sunt dezamagita de felul in care imi raspundeti. Eu v-am pus intrebarea clara, pe citat. Cine sunt aceia dintre noi, subiectivi si ce interese avem, sustinand ce?
V-am pus aceasta intrebare pentru ca mi-a facut impresia ca nu ne-ati inteles bine pe @adriantot si pe mine si voiam sa lamuresc acest lucru.
De-aici incolo, putem sa revenim sau...nu, la subiectul cu pricina, daca va mai fi cazul. @andradaa
Ba da, eu m-am confruntat, dar nu plateam decat impozit. De catva timp se plateste si cass, dar nu stiu daca si pentru pensionari. Am vazut ca ati pus aceasta intrebare si la "impozite". Asteptam un raspuns competent de-acolo.
Eu am postat aici cateva consideratii referitoare la conventiile si contractele civile, in conformitate cu legislatia, din care am si citat. Acum 3 ani am intrebat la Ministerul finantelor si la Casa de sanatate a municipiului Bucuresti despre impozite si taxe aferente acestor conventii. Din raspunsurile primite a rezultat ca putem plati 10% impozit cu regularizare la inceputul anului urmator sau 16% ca impozit final retinut la sursa. Pensionarii ar trebui sa mearga personal la casa de sanatate sa plateasca.
Apoi mai exista si precizarile din legea 19, a pensiilor si altele...
Asa ca legea ne cam obliga sa declaram, sa platim atat impozite cat si contributii la CAS si CASS.
Noi platim doar 16% la finante atat pentru pensionari cat si pentru nepensionari. Asta o spun pentru ca ati vrut ADEVARUL.
cind am afirmat ca sinteti subiectivi ma refeream la toti cei care sint in posturi de administrator, presedinti (cum este cazul la asociatia mea, unde nu s-a angajat pe baza de contract de mandat ) angajati cu CIM si care au tot interesul sa sustina angajarea cu CIM pt ca beneficiaza si la pensie si la CASS (sanatate). in cazul angajarii cu conventie nu ar mai avea un astfel de beneficiu ;)
@adriantot ... legea 19 din ce an ? nu sinteti angajati cu CIM ? sa platiti si CASS, CAS , somaj, etc ?
Este vorba de legea pensiilor, din 2000.
Cine vrea sa se bucure de asistenta medicala si de un plus la pensie isi poate face contracte atat cu casa de asigurari de sanatate (daca nu e pensionar sau angajat in functie), cat si cu casa de pensii. Si sa aiba in cadrul asociatiei doar conventie civila sau contract de mandat.