avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... forma de angajare a unui casier, om la curatenie si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

forma de angajare a unui casier, om la curatenie si mecanic de intretinere la o asociatie de proprietari

Asociatia de proprietari din care fac parte a fost amendata de ITM cu 6.000Ron pentru ca avea conventii civile si nu contracte de munca cu femeia de serviciu si casierul asociatiei.
1.Este adevarat ca angajarea cu conventie nu mai este legala?
2.Care ar fi forma cea mai avantajoasa d.p.d.v. financiar, pentru retribuirea casierului, omului de serviciu, mecanicului de intretinere, presedintelui si cenzorului. Mentionez ca toti, cu exceptia casierului si omului de serviciu, sunt pensionari.
3.Pentru presedinte si cenzor am inteles ca pot fi si contracte de mandat. Care sunt taxele platite de asociatie in aceasta situatie?
4.Ar fi mai avantajos daca cei mentionati ar deveni PFA-uri, pentru a diminua costurile asociatiei cu salariile?
Va multumesc mult pentru sprijin!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 16:06, 31 Martie 2010
De la presedintele blocului am inteles ca inspectorul de la ITM care a intocmit procesul verbal, a documentat decizia de amendare. Acest control a fost facut in urma unei reclamatii pe acest subiect punctual referitor la conventiile civile, care nu mai sunt acceptate in locul CIM, de cei de la ITM.
Toti cei care desfasoara activitati in cadrul asociatiei noastre de proprietari mai lucreaza si in alte parti si am avut conventii civile.
De ce un ingrijitor sau casier n-ar putea deveni PFA???
Niciodata conventiile civile nu au inlocuit contractele de munca. Doar ca pana acum cativa ani conventiile civile se inregistrau la ITM ca si contractele de munca. acum conventiile civile, contractele de mandat, contractele civile nu se mai inregistraza la ITM ci numai la asociatie.
Dar, aceste contracte civile, conventii si contracte de mandat se incheie pentru activitati care nu sunt permanente, repetitive, cu program stabilit, pentru functiile alese de adunarea generala (presedinte, cenzor).
Contractele de munca duc la costuri mai mari ale asociatiei care trebuie sa plateasca contributiile aferente salariului.
v-as ruga, daca aveti posibilitatea, sa va informati si sa ne informati asupra legii care a stat la baza acelei amenzi, in acest fel putind sa ne documentam si noi pe aceasta tema care a mai fost dezbatuta de multe ori, dar tot nu am aflat ce lege obliga la angajarea acelui personal cu CIM in loc de conventii
in ceea ce priveste PFA-urile, parca primariile dau astfelde aprobari si acolo ati putea afla daca este posibil sau nu ca sa existe PFA casier sau ingrijitor. si cred ca ar fi posibil

@elga50
ati scris
E vorba ca acest PFA isi va introduce in suma de contract toate cheltuielile pe care el personal le are de dat la stat, la asigurari, taxe etc.
exact la asta ma gindeam si eu cind am pus aceasta problema ducindu-ma gindul la faptul ca este posibil sa nu existe niciun beneficiu pentru niciuna din parti (asociatie, casier si ingrijitor) in situatia in care cei din urma se transforma in PFA

@adriantot
poate dvs ne puteti informa asupra acelui document care obliga la angajarea cu CIM
Ultima modificare: Luni, 29 Martie 2010
ContSters62736, utilizator
@luca luca
Pentru infiintare PFA trebuie o copie dupa diploma / adeverinta sau orice alt act care sa ateste calificarea sau pregatirea persoanei pentru activitatea respectiva.

M-am referit la casier si ingrijitor presupunand ca aceste persoane nu au o adeverinta care sa ateste pregatirea profesionala in domeniu pentru care vor sa presteze ca PFA.
Ultima modificare: Miercuri, 31 Martie 2010
elga50, moderator
Pentru @carol_lorac si pentru oricine este interesat cu privire la:
@adriantot
poate dvs ne puteti informa asupra acelui document care obliga la angajarea cu CIM

Codul muncii in art 1(1) prevede ca aceasta lege "reglementeaza totalitatea raporturilor individuale si colective de munca"
Conform codului muncii se incheie CIM care este definit in art 10.
Contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu.


Dar in art 1(2) se prevede:
(2) Prezentul cod se aplica si raporturilor de munca reglementate prin legi speciale, numai in masura in care acestea nu contin dispozitii specifice derogatorii.

Ori noi oamenii mai colaboram si altfel. Persoanele fozice pot desfasura unele activitati in relatia lor cu alte persoane fizice sau juridice fara a fi in relatia de angajat si angajator, fara a fi salariat. Aici se incadreaza persoanele alese in comitetul asociatie ca membri, presedinte, membri in comisia de cenzori care pot desfasura o activitate pe baza unui contract de mandat. Acestia primesc indemnizatie si nu salariu.Tot aici se incadreaza si o persoana care sapa un sant langa bloc, care desfunda o conducta, executa o activitate fara a fi subordonat asociatiei, fara un orar de lucru...pe baza unei conventii sau contract civil. Acestea sunt reglementate de codul civil si prevazute ca si modalitate de impozitare in codul fiscal. In codul fical se specifica faptul ca indemnizatiile se impoziteaza ca si veniturile salariale (vedeti....fara a fi salariati).
Tocmai la aceste se refera art 1(2) din codul muncii.
Nicaieri nu am gasit o reglementare care sa specifice ca toti suntem obligati sa avem CIM pentru orice activitate aducatoare sau nu de venituri, pentru orice relatie contractuala care se poate baza pe codul civil, comercial, fiscal, etc.
E mult de discutat aici. S-au scris sute de articole si s-au publicat lucrari pe aceasta tema pentru intelegerea si limpezirea lucrurilor atat de catre persoanele care sunt in aceasta situatie cat si pentru cei care controleaza si indruma si care nu prea cunosc aceste reglementari.
Ultima modificare: Marți, 30 Martie 2010
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Conventie de prestari servicii sau contract individual de munca? Maria2143 Maria2143 Buna seara! Care este forma legala de angajare a personalului: presedinte, cenzor, administrator, femeie de serviciu, portar intr-o asociatie de ... (vezi toată discuția)
Ce fel de contracte folosesc pentru functiile din asociatie ? akadea akadea Buna ziua, 1. Doresc sa aflu ce fel de contracte trebuie folosite corect(cf.legii) in cadrul asociatiei pentru : - presedinte - cenzor - administrator - ... (vezi toată discuția)
Precizari oug 58/2010 v.marin1953 v.marin1953 In legatura cu OUG 58/2010 solicit unele precizari legate de modul in care trebuiesc aplicate la asociatiile de proprietari. 1. presedintele comitetului ... (vezi toată discuția)