avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... forma de angajare a unui casier, om la curatenie si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

forma de angajare a unui casier, om la curatenie si mecanic de intretinere la o asociatie de proprietari

Asociatia de proprietari din care fac parte a fost amendata de ITM cu 6.000Ron pentru ca avea conventii civile si nu contracte de munca cu femeia de serviciu si casierul asociatiei.
1.Este adevarat ca angajarea cu conventie nu mai este legala?
2.Care ar fi forma cea mai avantajoasa d.p.d.v. financiar, pentru retribuirea casierului, omului de serviciu, mecanicului de intretinere, presedintelui si cenzorului. Mentionez ca toti, cu exceptia casierului si omului de serviciu, sunt pensionari.
3.Pentru presedinte si cenzor am inteles ca pot fi si contracte de mandat. Care sunt taxele platite de asociatie in aceasta situatie?
4.Ar fi mai avantajos daca cei mentionati ar deveni PFA-uri, pentru a diminua costurile asociatiei cu salariile?
Va multumesc mult pentru sprijin!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 16:06, 31 Martie 2010
In procesul verbal de amenda de la ITM sunt mentionate urmatoarele articole de lege care "justifica" amenda:
artic 16 aliniatul 1 din legea 53/2003 modificata cu artic 35 aliniatul 2.
artic 17 aliniatul 5 si 6 din legea 230/2007 si artic 276 lit b din legea 53/2003.
Procesul verbal nu a fost semnat si presupun ca se va merge in contencios administrativ. Ce sanse avem sa anulam aceasta amenda si care ar putea fi argumentatia?
@luca luca
m-am uitat pe aceste legi si iata ce am gasit :
legea 53/2003
ART. 16
(1) Contractul individual de munca se încheie în baza consimţământului
părţilor
, în forma scrisă, în limba romana. Obligaţia de încheiere a
contractului individual de munca în forma scrisă revine angajatorului.
Angajatorul persoana juridică, persoana fizica autorizata sa desfăşoare o
activitate independenta, precum şi asociaţia familială au obligaţia de a
încheia, în forma scrisă, contractul individual de munca anterior începerii
raporturilor de munca.
ART. 35
(1) Orice salariat are dreptul de a cumula mai multe funcţii, în baza
unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzător
pentru fiecare dintre acestea.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) situaţiile în care prin
lege sunt prevăzute incompatibilităţi pentru cumulul unor funcţii.
(ce legatura are asta in subiectul cu angajarea cu CIM, numai Dumnezeu stie)

legea 230/2007 (nu are decit un singur aliniat):
Art. 17. - Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
legea 53/2003:
ART. 276
(1) Constituie contravenţie şi se sancţionează astfel următoarele
fapte: [...]
b) încălcarea de către angajator a prevederilor art. 34 alin. (5), cu
amenda de la 3.000.000 lei la 10.000.000 lei;

legea 53/2003 :
ART. 34
(5) La solicitarea salariatului angajatorul este obligat sa elibereze
un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea în
munca, în meserie şi în specialitate.

concluzia ??? totul a fost o prosteala pe fata si cred ca in instanta poate fi anulata amenda chiar fara ajutorul unui avocat, ea neavind niciun suport legal

Ultima modificare: Miercuri, 31 Martie 2010
ContSters62736, utilizator
Felicitari, @carol_lorac!!!!
Ati reusit, impreuna cu @luca luca (care v-a furnizat informatia necesara) sa demontati o "legenda"!
O asemenea prosteala denota superficialitate, rea-vointa si o incompetenta nu prea rar intalnita.
................
Nu inteleg totusi la cine si la ce v-ati referit cand ati spus ca, citez din mesajul Dv.:
.......inteleg ca aveti tot interesul sa promovati aceasta forma de angajare deoarece sinteti subiectivi, dar haideti sa fim si obiectivi si SA SPUNEM TOT ADEVARUL, chiar daca nu convine. in fond nu ne cunoastem si nu vreau si nici nu am de gind sa fac vreun rau cuiva, deci nu avem nimic de ascuns
(???)
....................................
Codul muncii, cum mai este denumita Legea 53/2003 isi are relevanta in momentul cand intre angajat si angajator intervine deja relatia de munca, asociatia fiind una din partile care isi da "consimtamantul". Or daca asociatia nu doreste sa-si dea "consimtamantul", nici nu poate fi fortata in baza acestei legi.
Si in PV de amenda nu se specifica un articol de lege care ar obliga asociatia sa isi dea consimtamantul, ca altfel n-ar mai fi consimtamant, ci obligatie.

@andradaa
In cadrul contractelor de mandat impozitele se declara la un loc cu toate impozitele pentru conventii civile la "venituri din contracte civile sau conventii civile".
Pentru contractele de mandat iata ce raspuns am primit de la un specialist (era vorba de asigurarile de sanatate):
.....pentru conventii civile doar trebuie anuntati oamenii sa se duca la casa de asigurari sa se declare si sa-si platesca contributia trimestrial.
contractul de mandat la o asociatie de proprietari este o alta poveste el este asimilat salariilor, iar contributia la sanatate se constituie si se plateste ca la orice alt salariu (angajator 5.2%, angajat 5.5%) .

Nu stiu daca in cazul pensionarilor mai este cazul. Puteti pune o asemenea intrebare la sectiunile specifice de "munca", "pensionarI" sau "contabilitate".
Ultima modificare: Miercuri, 31 Martie 2010
elga50, moderator
nu am intentionat sa demontez o "legenda", asa cum afirmati, ci am arata ca s-a comis un abuz in acest caz. iar eu vreau numai sa ma convingeti ca sint interzise conventiile civile (si stiti prea bine ca nu sint ilegale) si sa-mi argumentati cu documente oficiale, cu legi, ca asa este
cind m-am spus ca a fost prosteala pe fata m-am referit la argumentarea amenzii catre asociatie (ma refer in primul rind la artic 17 aliniatul 5 si 6, articol care nu are nicio legatura cu amenda si face referire la niste aliniate inexistente). daca ar fi venit cu argumente solide bine intemeiate, care sa demonstreze ca asociatia a incalcat intr-adevar legea prin angajarea cu conventie civila a salariatilor, atunci as fi fost de acord si nu as mai fi comentat. insa si conventia civila se incheie tot prin acordul partilor si niciuna din parti n-o constringe pe cealalta la un astfel de raport de munca, ci se urmareste prin aceasta scaderea cheltuielilor asociatiei, de obicei acei angajati facind parte din cadrul asociatiei .... deci avind in vedere si scaderea cheltuielilor proprii
Ultima modificare: Miercuri, 31 Martie 2010
ContSters62736, utilizator
multumesc pentru sfat dar sa inteleg ca nimeni nu se confrunta cu acest aspect? presedinte sau cenzor pensionar ce isi desfasoara activitatea cu contact de mandat?Se plateste cass-ul?

Alte discuții în legătură

Conventie de prestari servicii sau contract individual de munca? Maria2143 Maria2143 Buna seara! Care este forma legala de angajare a personalului: presedinte, cenzor, administrator, femeie de serviciu, portar intr-o asociatie de ... (vezi toată discuția)
Ce fel de contracte folosesc pentru functiile din asociatie ? akadea akadea Buna ziua, 1. Doresc sa aflu ce fel de contracte trebuie folosite corect(cf.legii) in cadrul asociatiei pentru : - presedinte - cenzor - administrator - ... (vezi toată discuția)
Precizari oug 58/2010 v.marin1953 v.marin1953 In legatura cu OUG 58/2010 solicit unele precizari legate de modul in care trebuiesc aplicate la asociatiile de proprietari. 1. presedintele comitetului ... (vezi toată discuția)