Prin Ordinul ANOFM nr. 346/2020, ale cărui prevederi se aplică deja, angajatorilor li s-a pus la dispoziție un model oficial de declarație pe propria răspundere necesar la recuperarea banilor pe care i-au plătit părinților care rămân acasă cu copiii, din cauza închiderii școlilor.
Concret, pentru ca angajatorul să deconteze aceste sume, pe lângă declarația pe propria răspundere mai este nevoie și de următoarele acte:
- o cerere adresată agenției teritoriale de ocupare a forței de muncă;
- lista angajaților care au beneficiat de zilele libere, precum și indemnizația acordată pe această perioadă (lista este cuprinsă în modelul declarației pe propria răspundere, model pe care îl regăsiți atașat la finalul articolului);
- copii de pe statele de plată, din care să reiasă acordarea indemnizației;
- declarația pe propria răspundere a ceiluilalt părinte că nu beneficiază de libere în același timp;
- dovada plății contribuțiilor și impozitelor aferente lunii în care s-a plătit indemnizația.
Documentele se transmit prin e-mail la agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă, în cel mult 30 zile de la data efectuării plății contribuțiilor și impozitelor aferente indemnizației.
După cum am mai precizat și în alte articole, aceste zile libere primite de părinți se plătesc de către angajator, care la rândul său urmează să recupereze banii de la stat (vorbim aici doar de remunerația netă, pentru că taxele aferente indemnizației sunt suportate de firmă). Banii vor veni în termen de 60 de zile de la data înregistrării documentelor justificative.
Suma pe care o primesc părinții care rămân acasă cu copiii este de 75% din salariul aferent unei zile lucrătoare, însă nu mai mult de echivalentul zilnic al 75% din salariul mediu brut. Liberele se acordă și se plătesc indiferent dacă părintele respectiv este angajat la stat sau lucrează la o firmă privată.
Reamintim că Legea nr. 19/2020 oferă posibilitatea părinților ca atunci când se închid școlile din cauza vremii sau din alte motive (cum este cazul epidemiei de coronavirus), să rămână acasă cu copiii și să fie plătiți.
Important! Nu orice părinte are dreptul la zile libere plătite, chiar dacă legislația în vigoare prevede acest lucru, astfel că pentru unele categorii de părinți angajatorul poate refuza acordarea de zile libere. Vorbim aici de angajați din domenii precum sistemul energetic național, transportul în comun, furnizarea de gaze etc.