Chiar dacă Legea nr. 182/2020 pentru stabilirea conținutului de acizi grași trans în produsele alimentare destinate consumului uman a fost publicată deja în Monitorul Oficial, aceasta prevede că se va aplica de la data de 1 aprilie 2021.
În principal, când va intra în vigoare, legea le va impune operatorilor din sectorul alimentar să introducă pe piață produse alimentare cu un conținut de AGT de cel mult 2g/100g de grăsime din conținut. Aceeași regulă se va aplica și produselor provenite din alte țări ale Uniunii Europene sau din țări terțe.
Pentru operatorii economici care nu respectă această lege amenzile vor fi între 10.000 și 30.000 de lei, iar produsele necorespunzătoare vor fi retrase de pe piață.
Pentru consumatori, legea aceasta va contribui la creșterea calității alimentelor. Acizii grași trans se regăsesc în multe dintre produsele de tip fast-food, în produse de panificație, chipsuri, margarină, în multe semi-preparate și nu numai. În mare, ei sunt destul de nocivi pentru sănătatea noastră - dacă sunt consumați des, sunt asociați cu obezitatea, diabetul zaharat, infertilitatea, boli cardiovasculare sau boala Alzheimer.
Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că efectele adverse ale acizilor grași trans asupra sănătății noastre sunt de-a dreptul copleșitoare și recomandă reducerea acestor acizi nesaturați la mai puțin de 1% din aportul zilnic de energie, iar Uniunea Europeană a venit și cu reglementări în acest sens.
Atenție! Legea prezentată în acest material intră în vigoare la data 1 aprilie 2021.
Comentarii articol (1)