ACCES PREMIUM
De ce premium?
UPDATE: Angajatorii care nu plătesc concediile medicale vor primi amenzi mai mari din august
Angajatorii care nu plătesc salariaţilor indemnizaţia aferentă concediilor medicale (pentru boli obişnuite) vor risca amenzi mult mai mari de la 1 august, după ce, miercuri, a fost oficializat un act normativ ce schimbă o serie de prevederi ale OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.
Articolul continuă mai jos
OUG nr. 74/2021, publicată miercuri în Monitorul Oficial, va
majora sancţiunile aplicate angajatorilor care nu plătesc indemnizaţiile datorate salariaţilor în termenul legal,
refuză nejustificat plata indemnizaţiilor, plătesc eronat indemnizaţiile, nu gestionează numărul de zile de concediu medical pe fiecare asigurat şi pe fiecare afecţiune sau nu pun la dispoziţia organelor de control ale caselor de asigurări de sănătate documentele justificative şi actele de evidenţă necesare în vederea verificării modului de determinare a indemnizaţiilor suportate din FNUASS.
Aceste majorări de amenzi prevăzute de OUG 74/2021 vor fi aplicate după data de 1 august.Rectificare (1.07.2021): În faza de proiect, data de intrare în vigoare a modificărilor era prevăzută pentru 1 iulie, fapt pentru care redacţia noastră a prezentat această dată ca fiind cea de la care vor fi aplicate amenzile pentru angajatorii care nu decontează concediile medicale.În prezent, amenzile pentru contravenţiile menţionate anterior sunt cuprinse între 2.500 lei şi 5.000 lei, dar de la 1 august acestea vor fi majorate, la un cuantum cuprins între
3.500 lei şi 6.000 lei.
OUG 74 vizează şi
modificări ce ţin de obligaţiile salariaţilor legate de concediile medicale. Documentul va introduce, din august, sancțiuni pentru cei ce-și desfășoară activitatea la mai mulți angajatori și care, în aceeași perioadă, duc certificate de concediu medical doar la unul dintre aceștia, lucrând în continuare la celălalt sau ceilalți angajatori. Cei care vor face asta vor risca amenzi de până la
2.000 de lei, de la 1 august.
În plus, de anul viitor, cererile de restituire însoţite de documentele justificative
trebuie depuse în maximum 90 de zile de la data primirii, în caz contrar,
sumele vor fi respinse definitiv de la plată şi nu vor mai fi decontate din bugetul FNUASS. Există şi în prezent obligaţia ca cererile de restituire a indemnizaţiilor să se depună în decursul a 90 de zile, însă nu sunt prevăzute penalităţi sau sancţiuni pentru nerespectarea acestui termen.
Acelaşi termen este prevăzut şi pentru remedierea cauzelor care au dus la o respingere de către casele de asigurări sociale a cererilor depuse de către angajatori. Depăşirea celor 90 de zile va duce la respingerea definitivă a cererilor.
Notă: Termenul se calculează începând cu data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează indemnizaţiile (asiguraţilor) de asigurări de sănătate.
Actul normativ prevede că dacă angajatorii nu depun până la 1 august 2021 o nouă cerere de restituire însoţită de documentele care dovedesc remedierea problemelor care au dus la respingerea iniţială a cererilor de restituire a indemnizaţiilor vor avea timp să o facă până la data de 31 decembrie 2021.
Sumele înscrise în cererile de restituire ce vor fi depuse peste această dată vor fi respinse definitiv de la plată şi nu vor mai fi decontate din bugetul FNUASS.
Util:
Poți să obligi în instanță casa de sănătate să-ți plătească indemnizațiile de concediu medical și dobânda legală după depășirea termenului în care trebuia s-o facă
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.