Modul în care se acordă concediile medicale a suferit recent modificări majore, iar un ordin de vineri al Ministerului Sănătății (MS) și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a modificat în acest sens și normele de aplicare a legislației din domeniu. Printre altele, de la 1 august, persoanele aflate în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă (pentru boli obișnuite) sunt monitorizate de medici, prin intermediul unui plan de urmărire a evoluției bolii. De principiu, respectarea acestui plan este urmărită de medici în cadrul unor consultații acordate pacienților la cabinet, dar, în cazuri speciale, acest lucru se poate face și prin consultații la domiciliu sau la distanță.
După cum a stabilit Guvernul acum câteva săptămâni, prin OUG nr. 74/2021, de la 1 august
au apărut mai multe schimbări privind acordarea concediilor medicale. Astfel, printre altele, potrivit Ordinului MS și CNAS nr. 1.398/729/2021, publicat în Monitorul Oficial nr. 745, mai nou, medicii trebuie să monitorizeze persoanele aflate în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă (pentru boli obișnuite).
În acest sens, medicii de familie şi medicii de specialitate din ambulatoriu trebuie să întocmească un
plan de urmărire a evoluției bolii. Documentul conține o serie de informații, printre care și eventualele prescripții medicale sau regimuri alimentare.
Prin ordinul comun al MS și CNAS, au fost modificate normele de aplicare a legislației din domeniul concediilor medicale (este vorba numai de OUG 158/2005), stabilindu-se totodată și
cum se verifică efectiv respectarea planului de urmărire a evoluției bolii.
La modul concret, ordinul prevede că
regula generală e ca, pentru respectarea planului de urmărire a evoluţiei bolii, medicii de familie şi medicii de specialitate din ambulatoriu să acorde
consultații la cabinet.
Totuși, în situațiile în care acest lucru nu este posibil, medicii pot acorda
consultaţii la domiciliul celui aflat în concediu medical sau la distanţă (prin mijloace electronice). Situațiile în care se acordă consultații la domiciliu sau la distanță sunt, potrivit ordinului MS și CNAS, cele în care persoana aflată în concediu medical "
se află în stare de invaliditate permanentă sau invaliditate temporară, precum și situațiile în care persoana asigurată cu boli cronice sau cu un episod acut de boală se află în imposibilitatea de a se prezenta la cabinet din motive medicale, consemnate în fișa pacientului."
Planul de urmărire a evoluţiei bolii
conține două etape de evaluare. În prima dintre ele se face evaluarea inițială, se stabilesc indicațiile medicale, se emit bilete de trimitere pentru diverse investigații sau chiar internare în spital, se stabilește durata concediului medical inițial, se face programarea pentru evaluarea ulterioară, iar, în cea de-a doua, se urmărește evoluţia bolii care a determinat incapacitatea temporară de muncă și se fac diverse ajustări și, dacă e cazul, se prelungește concediul.
În plus, ordinul MS și CNAS prevede că certificatele medicale pentru incapacitate temporară de muncă se acordă, începând cu 1 august, în cel puțin două etape, prima dintre ele fiind
de cel mult patru zile. Excepție de la această nouă regulă fac persoanele aflate în izolare.
Comentarii articol (0)