ACCES PREMIUM
De ce premium?
Telemuncă: Angajatorul poate stabili ca telesalariații săi să lucreze numai pe teritoriul României
Deși locul de unde lucrează în telemuncă nu mai trebuie menționat din primăvara acestui an, asta nu înseamnă că salariații pot pleca în altă țară și să lucreze în aceleași condiții ca și cum ar fi făcut-o de acasă, de exemplu, fără a anunța angajatorul. Pentru a nu se expune riscurilor care apar o dată cu ocazia prezenței unui salariat de-al său pe teritoriul altei țări, angajatorul poate decide limitarea dreptului de a lucra în telemuncă pe teritoriul României.
Articolul continuă mai jos
Printre
riscurile care apar în situația în care un telesalariat se află într-o altă țară un timp mai îndelungat se numără și faptul că impozitul pe venitul salarial poate fi plătit de angajator în țara în care se află salariatul și la cotele prevăzute de legislația respectivului stat, angajatorul se poate trezi că este obligat să achite contribuții sociale în două state diferite, dar și, prin prisma activității prestate de salariat, să suporte
implicațiile fiscale ale stabilirii unui sediu permanent.
Pentru a se apăra de eventuale situații cu implicații fiscale serioase asupra firmei, angajatorul poate stabili, de comun acord cu salariatul, că telemunca să se facă doar pe teritoriul României, a explicat
Mădălina Racovițan, Tax Partner, KPMG România, în cadrul conferinței
avocatnet.ro “Munca de la (mare) distanță”.
“Dacă vreau, ca angajator, să includ în contract că salariat are voie să facă telemuncă strict de pe teritoriul României, pot s-o fac. Cele mai multe companii, când au făcut documentația pentru trecerea în telemuncă, au limitat posibilitatea doar la teritoriul României”, a explicat specialista KPMG.
În condițiile în care tot mai mulți angajați întreabă dacă pot lucra și din alte țări și că sunt mulți salariați care se află în alte state deja de ceva vreme fără știrea organizației, trebuie analizat de către angajatori dacă această limitare mai este relevantă sau nu.
Deși telemunca de oriunde vine cu provocări de natură fiscală, vine și cu oportunități pentru companii, unii dintre angajatori începând să includă printre beneficiile acordate salariaților și posibilitatea de a lucra de oriunde din lume, mai spune Mădălina Racovițan.
Citește mai mult despre
clauza telemunca,
contract de telemunca,
contract telemunca,
telemunca,
telemunca din strainatate,
telesalariati,
salariati,
angajatori
Specialiști citați în acest articol
Mădălina s-a alăturat echipei KPMG în 1999. De-a lungul timpului ea a fost implicată în proiecte axate pe impozitarea persoanelor fizice, dezvoltând pe parcursul unei perioade de câțiva ani echipa Global Mobility Services (GMS) din cadrul KPMG România.
Mădălina a coordonat numeroase proiecte de asistență fiscală pentru industria petrolieră, electronică, software, alimente și băuturi. În prezent, ea coordonează o arie mai largă de servicii în cadrul KPMG, numită People Services, care îmbină serviciile de mobilitate internațională (Global Mobility), cu cele de salarizare (Payroll Outsourcing), legislația muncii (Employment Law) și consultanță în resurse umane (Human Resources Advisory). Ca Partener, Mădălina este în locul potrivit pentru a continua dezvoltarea serviciilor oferite de KPMG cu scopul de a anticipa nevoile clienților în aceste vremuri incerte. “Cred în potențialul pe care îl oferă serviciile integrate People Services oferite de KPMG clienților din România, pentru că ele reunesc specialiști KPMG din diverse domenii, ca de exemplu consultanți fiscali, avocați specializați în dreptul muncii și consultanți în resurse umane, care colaborează și dezvoltă noi servicii și produse menite să ajute clienții în gestionarea provocărilor acestora legate de capitalul uman.”
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)