La începutul acestui an, Parlamentul European a inițiat un proiect de directivă ce prevede dreptul salariaților de a se deconecta, ceea ce îi va face inaccesibili pentru angajatori după orele de program. De la momentul anunțului nu s-au făcut demersuri suplimentare, însă în Portugalia acest drept există de vinerea trecută.
Parlamentul portughez a adoptat un proiect legislativ care a modificat codul muncii aplicabil prin
conferirea salariaților dreptului de a deveni inaccesibili în afara programului de lucru, impunând amenzi pentru angajatorii care procedează altfel.
Totuși, acest amendament adus codului muncii portughez nu se aplică firmelor cu mai puțin 10 salariați.
Aceeași propunere legislativă le interzice angajatorilor să își monitorizeze telesalariații și îi obligă pe aceștia să le plătească salariaților facturile la electricitate sau internet, notează
euronews.com.
Printre schimbările aduse legislației muncii din Portugalia se numără și dreptul părinților de a munci de acasă, fără a fi necesară o înțelegere anterioară cu angajatorii lor, până când copiii aflați în grijă împlinesc vârsta de opt ani.
Cum menționam la începutul articolului, inițiativa oferirii salariaților dreptului de a se deconecta există la nivelul Uniunii Europene încă de la începutul acestui an,
printr-un proiect de directivă. Conform motivării Parlamentului European,
proiectul le va da salariaților dreptul de a nu trebui să răspundă la apeluri telefonice, la SMS-uri sau la e-mail-uri legate de muncă înainte sau după program.Măsura este gândită tocmai în contextul în care criza epidemiologică a dus la creșterea numărului de salariați care lucrează de la distanță.
Proiectul de directivă ar urma să fie aplicabil atât salariaților din sectorul public, cât și celor cu angajatori din mediul privat.
Dreptul de a se deconecta va însemna, practic, că salariații nu vor trebui să se implice în activități sau în comunicări legate de activitatea lor profesională, prin instrumente digitale (de exemplu, prin telefon sau prin laptop), în afara timpului de lucru.
Directivele europene trebuie transpuse în legislația națională pentru a se aplica efectiv într-un stat membru. Însă, în condițiile în care, până acum, proiectul nu a fost aprobat de Parlamentul European, șansele ca acesta să fie adoptat și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (instituție similară cu Monitorul Oficial al României) până la finalul anului sunt destul de mici.
În plus, orice directivă europeană are un termen de transpunere în legislația fiecărui stat membru UE, printr-o ordonanță de Guvern sau proiect de lege, iar, în cazul acestei directive, prevederile din proiect stabilesc un termen de doi ani pentru adoptarea și publicarea actelor normative pentru existența noului drept al salariaților, iar aplicarea propriu-zisă a acestuia să se facă în termen de trei ani de la data intrării în vigoare a acestui proiect de directivă.
Cu alte cuvinte, și dacă, în scenariul cel mai optimist, proiectul de directivă europeană este oficializat prin publicarea în Jurnalul Oficial al UE până la finalul acestui an, dreptul de deconectare ar putea apărea în Codul muncii din România
abia din 2024.
Comentarii articol (1)