Refuzul angajatului de a face anumite lucruri, de a presta anumite activități inclusiv din sfera celor cu privire la care există indicații clare, specifice, în legislație, pentru firma/activitatea în care lucrează trebuie înțeles de firmă și dintr-o perspectivă practică: când i s-a spus angajatului să facă acel lucru, dacă s-a întâmplat asta? Mai exact, dacă nu scrie în fișa postului, de ce ar putea fi obligat angajatul sau prin ce anume să presteze acea activitate?
Concret, angajatorului îi este solicitat, în această perioadă, dacă activitatea sa este de un anume tip, să ceară clienților și terților care intră în spațiul său să prezinte un certificat verde. Fie că verificarea o face un paznic, un chelner, un vânzător sau alt tip de angajat, este clar că nu „persoana juridică” face efectiv verificarea, ci angajatul unei firme - cea care deține acel spațiu sau angajatul firmei cu care cea dintâi are contract de asigurare a pazei ș.a.m.d.
Cum utilizarea certificatului verde pentru accesul în anumite spații și la anumite activități se anunță a fi tot mai răspândită, ne oprim o secundă la întrebarea adresată de angajatul unei cafenele care consideră că nu poate fi obligat să verifice certificatele clienților: de ce și cum ar putea fi obligat să o facă?
Ce este fișa postului? Este documentul în care sunt specificate sarcinile și atribuțiile fiecărui salariat, fiind parte a contractului de muncă. Angajatorul are dreptul de a stabili atât organizarea și funcționarea unității, cât și atribuțiile corespunzătoare fiecărui salariat, specifice funcției sau ocupației. Fișa postului nu mai este însă obligatoriu de întocmit de către microîntreprinderile cu până la nouă angajați. Cei care au ales să renunțe la acest document sunt acum obligați să includă în contractul de muncă descrierea sarcinilor și atribuțiilor. Desigur, toate firmele au libertatea să o întocmească, în continuare (și este recomandabil să o aibă - avantajele, descrise aici). |
O dată, angajatul ar putea refuza să îndeplinească o sarcină din moment ce nu este prevăzută în fișa postului său, printre sarcinile și atribuțiile pentru care este plătit. Dintr-o anumită perspectivă, angajatul poate motiva reticența sa în a verifica certificatele verzi ale clienților prin aceea că riscă să ajungă în situații conflictuale cu clienții care sunt deranjați de restricționarea accesului în incintă de un document pe care nu îl dețin. Desigur, motivele angajatului pot fi „mai personale” de atât și să nu dorească verificarea certificatului din propriile convingeri în ceea ce-l privește. Alții pot refuza din motive practice. Motivele oferite de angajat sunt irelevante atâta timp cât acestuia i se cere să facă ceva ce nu este nici tangențial descris în rândul atribuțiilor sale.
Așadar, recomandată este completarea fișelor postului pentru a include și această sarcină. E nevoie de acordul salariatului pentru această modificare în rândul sarcinilor sale? Așa cum e prezentat într-un material publicat la avocatnet.ro, avem „o practică judiciară relativ unitară, în sensul că introducerea unor atribuții/sarcini noi în fișa postului nu reprezintă o modificare unilaterală a contractului de muncă dacă astfel nu se modifică felul muncii (...) iar dacă nu se constată că norma salariatului a fost supraîncărcată într-un mod nerezonabil și sarcinile/atribuțiile pot fi executate în timpul programului de lucru prevăzut în contract, nu ne aflăm într-o situație de modificare unilaterală”. Dacă vorbim deja de o chestiune prevăzută în fișa postului, atunci angajatul poate fi tras la răspundere pentru neexercitarea sarcinilor sale.
De asemenea, vorbim de o obligație impusă firmelor care dețin spațiile respective și derulează activitățile vizate de obligația prezentării certificatului verde, iar nu de o chestiune pe care firmele o impun pentru că vor acest lucru. Prin urmare, din această perspectivă, modul cum se poziționează față de legalitatea certificatului verde nu este relevant pentru angajator, care trebui să-și îndeplinească acea obligație, riscând să fie sancționat de autorități dacă nu o face.