Condițiile care duc la suspendarea cursurilor
Procedura direcțiilor de sănătate publică (DSP) prevede că, în cazul apariției a trei cazuri de îmbolnăviri cu virusul SARS-CoV-2 într-un interval de șapte zile consecutive la nivelul unei clase/grupe de studiu, cursurile cu prezență fizică la nivelul clasei/grupei respective se suspendă pentru o perioadă de 10 zile începând cu ziua următoare confirmării celui de-al treilea caz. Reluarea cursurilor se dispune prin decizia conducerii unității de învățământ, după consultarea și primirea avizului din partea direcției de sănătate publică de care aparține.
Cursurile la nivelul întregii unități de învățământ se suspendă pentru 10 zile dacă în jumătate din totalul grupelor/claselor se suspendă activitatea cu prezență fizică la nivelul întregii unități. În acest caz, reluarea cursurilor se dispune prin hotărârea consiliului pentru situații de urgență județean sau al municipiului București, cu avizul inspectoratului școlar și al direcției de sănătate locale.
Zile libere plătite ca urmare a suspendării cursurilor fizice
În situația în care cursurile fizice sunt suspendate ca urmare a unuia dintre cele două scenarii de mai sus, părinții copiilor sănătoși și care nu au fost plasați în carantină pot solicita angajatorilor zile libere plătite pe baza OUG 110/2021.
Actul normativ permite unuia dintre părinți să stea acasă cu copiii lor de până în 12 ani inclusiv și să fie plătiți în continuare de angajator, însă în limita a 75% din salariul de bază al unei zile lucrătoare.
Există o serie de condiții care trebuie îndeplinite pentru a putea beneficia de aceste zile libere, cum ar fi ca ambii părinți să nu se afle în telemuncă sau muncă la domiciliu, să fie doar unul dintre părinți care beneficiază de drepturile conferite de OUG 110/2021, celălalt părinte să nu se afle în concediu de creștere copil, concediu de odihnă, fără plată sau să aibă contractul de muncă suspendat temporar.
Mai multe detalii despre toate condițiile care trebuie îndeplinite pentru a primi zile libere plătite când școlile, grădinițele sau creșele sunt închise găsiți în acest articol.
Concediul medical pentru îngrijirea copilului, dacă cel mic este băgat în carantină
Dacă, în urma apariției unui caz de îmbolnăvire în clasă/grupă, copilul este plasat în carantină de către DSP, unul dintre părinți poate sta acasă cu cel mic luându-și un concediu medical de îngrijire copil pe baza deciziei de carantinare primită pe numele celui mic. Totuși, acest concediu medical de îngrijire se acordă doar dacă copilul are până în șapte ani.
Dacă cel mic nu a mai fost bolnav în ultimele 180 de zile de COVID-19, carantina va fi de zece zile, iar dacă a mai fost infectat cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 va sta doar cinci zile.
Detalii despre ce se întâmplă în situația în care copilul carantinat prezintă simptome și este confirmat cu COVID-19 găsiți în acest articol.
Concediu de odihnă sau fără plată, dacă opțiunile anterioare nu sunt valabile
În situația în care nu îndeplinește condițiile aplicării pentru zilele libere plătite acordate conform OUG 110/2021 și copilul nu este carantinat, deci nu poate obține un concediu medical pentru îngrijirea copilului, părintele poate apela la celelalte variante disponibile în relațiile de muncă: concediul de odihnă sau cel fără plată.
În privința concediului de odihnă, salariatul trebuie să obțină acordul angajatorului și este posibil doar dacă mai are suficiente zile de odihnă. În cazul aprobării, banii primiți pe perioada în care se află în concediu de odihnă vor fi aceiași ca și când ar lucra, excluzând tichetele de masă sau alte bonusuri, prezente în contractul de muncă individual sau colectiv, care se aplică salariului de bază.
Concediul fără plată poate fi folosit de cei angajați pentru a-și rezolva unele situații personale, cum ar fi nevoia de a-și supraveghea copiii atunci când unitățile de învățământ sunt închise. Din neferire, pe durata acestui tip de concediu, părintele nu va fi plătit de către angajator, iar perioada aferentă concediului fără plată nu este considerată perioada de lucru efectiv și reduce numărul de zile de odihnă disponibile într-un an.
Comentarii articol (1)