Companiile au avut parte, în 2022, de mai multe noutăți în materie de TVA, acestea fiind destul de importante atât pentru activitatea lor curentă, cât și pentru activitatea viitoare. O parte dintre noutăți este reprezentată de schimbări legislative, iar altă parte este reprezentată de jurisprudență utilă.
1. Depunerea declarațiilor 392 și 393 rămâne suspendată încă un an. Obligativitatea depunerii declarațiilor informative 392A, 392B și 393 a fost suspendată și în 2023, conform OUG 168/2022. Această măsură se aplică încă din 2017 și, în lipsa unei prelungiri, urma să expire la finalul anului 2022. Asta înseamnă că firmele mai scapă încă un an de depunerea celor trei declarații din domeniul TVA-ului, reluarea depunerii urmând să fie în 2024.
2. Taxarea inversă, prelungită pentru opt operațiuni. Guvernul a decis prelungirea valabilității pentru opt operațiuni de taxare inversă care urmau să expire la 1 iulie 2022. Astfel, această măsură de simplificare în domeniul TVA-ului rămâne valabilă pentru respectivele operațiuni până la finele anului 2026, conform OUG 85/2022.
3. Anumite cote de TVA vor fi majorate la 1 ianuarie 2023. TVA-ul va crește anul viitor în cazul băuturilor îndulcite și aromatizate, de la 9% la 19%, iar în cazul cazării turistice și serviciilor de restaurant și catering - de la 5% la 9%, așa cum s-a stabilit prin OG 16/2022.
4. Măsură importantă în domeniul dezvoltărilor imobiliare. Aceeași OG 16/2022 aduce modificări și actualelor reguli privind aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru livrarea de locuințe. Este vorba de o restrângere a sferei de aplicare a cotei reduse: începând din 2023, facilitatea se va aplica o singură dată, la cumpărarea unei singure locuințe de către o persoană fizică. Măsura poate duce la scăderea interesului pentru achiziția de case sau apartamente. Totodată, trebuie amintită o clarificare importantă dată prin lege pe final de an -
s-a stabilit ce dotări minime sunt necesare la o locuință pentru a beneficia de TVA redus.
5. Două noi cote reduse de TVA pot fi introduse de autorități, pe lângă cele actuale de 9% și 5%. Autoritățile de la noi pot introduce, dacă vor, două cote reduse suplimentare de TVA, conform Directivei europene 542/2022. Una dintre cotele noi poate fi sub pragul de 5%, iar cealaltă poate fi de 0% (adică o scutire cu drept de deducere), însă ambele pot fi aplicate numai anumitor bunuri vândute sau servicii prestate.
6. Procedura efectivă de rambursare a TVA-ului a fost înlocuită. Procedura veche de rambursare a TVA-ului a fost înlocuită cu una nouă, conform Ordinului Fiscului 352/2022. Măsura a venit în contextul în care, de la 1 februarie 2022, s-a permanentizat formal rambursarea TVA-ului cu control ulterior, ca regulă generală, astfel că era necesară adaptarea procedurii de rambursare prin ordin al Fiscului.
7. Proceduri speciale privind comerțul online în UE. În altă ordine de idei, mai trebuie amintit că din 2022 avem o procedură specială pentru
cum se recuperează TVA-ul neplătit de firme în cadrul regimurilor speciale pentru comerț online și o procedură specială pentru
restituirea TVA-ului plătit în plus în cadrul regimurilor speciale respective. Ambele au venit printr-un ordin al Fiscului.
8. Practica discutabilă de a stabili sedii fixe în urma controalelor și a cere sume suplimentare, invalidată. O practică discutabilă a inspectorilor fiscali de a stabili sedii fixe și a cere sume suplimentare de plată la TVA, atunci când vorbim de o relație de afaceri prin care o firmă străină se folosește în activitatea sa de o firmă românească, a fost invalidată printr-o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene în cauza C-333/20.
9. Taxarea inversă nu poate fi aplicată fără ca furnizorul să obțină în prealabil un cod de TVA. Taxarea inversă nu poate fi aplicată în România fără ca furnizorul să obțină în prealabil un cod de TVA, a stabilit tot Curtea de Justiție a Uniunii Europene (cauza C-146/21). Astfel, inspectorii fiscali pot cere plata retroactivă a TVA-ului furnizorilor care n-au cod de TVA, deși erau obligați să-l obțină, chiar dacă aceștia desfășoară operațiuni vizate de taxarea inversă.
10. Firmele datorează TVA și pentru sumele cerute suplimentar la neîndeplinirea obligațiilor contractuale. Tot de la Curtea europeană este și decizia (cauza C-90/20) prin care s-a stabilit că firmele datorează TVA inclusiv pentru sumele solicitate pentru neîndeplinirea totală sau parțială a obligațiilor contractuale, dacă acestea sunt percepute peste prețurile și/sau tarifele negociate. Autoritățile de la noi ar trebui să revizuiască prevederile Codului fiscal, care în prezent stabilesc exact invers.
11. Chiar dacă are un departament propriu de vânzări, o firmă poate deduce cheltuielile și TVA pentru servicii externe de vânzări. O decizie interesantă a venit și de la Înalta Curte de Casație și Justiție: cu toate că o firmă are un departament propriu de vânzări, aceasta poate deduce cheltuielile și TVA-ul pentru contractarea unor servicii externe suplimentare de vânzări. Prin decizia aceasta s-a invalidat, practic, formalismul excesiv al inspectorilor fiscali.
Comentarii articol (0)