ACCES PREMIUM
De ce premium?
Șase noutăți fiscale recente ce vizează activitatea transportatorilor rutieri
În lunile recente, redacția noastră a aflat despre mai multe schimbări importante ce vizează, direct sau indirect, activitatea transportatorilor rutieri de mărfuri și persoane. Unele dintre ele țin de modificarea legislației fiscale, însă altele nu. Iată ce e de reținut:
Articolul continuă mai jos
1. Ajustare la regulile sistemului e-Transport. Inclusiv magazinele care transportă bunuri riscante cu vehiculele proprii (cele de dimensiuni mai mari) trebuie să dețină codul special (codul UIT) obținut în urma raportării în sistemul e-Transport. Măsura este prevăzută într-o lege oficializată recent.
2. e-Transport va permite trecerea mult mai rapidă a frontierei pentru bunurile riscante. Un mare avantaj al sistemului e-Transport este că permite simplificarea semnificativă a formalităților de trecere a frontierei pentru operațiunile intracomunitare, reiese din niște informații furnizate de Ministerul Finanțelor. Însă această simplificare este făcută în două etape. Momentan, vorbim doar de raportarea în avans a transporturilor de bunuri riscante. Însă lucrurile se vor îmbunătăți mai ales din octombrie 2023, când verificările se vor face folosind camere video, cântare și analiza de risc - până atunci, autoritățile vor implementa un proiect cu fonduri externe.
3. Un nou regim al taxelor de drum pentru transportatorii rutieri de persoane și mărfuri. Regimul taxelor de drum urmează să se schimbe semnificativ în 2026, conform unei legi noi. Acest lucru este important mai ales pentru transportatorii rutieri de mărfuri și persoane, pentru care situația actuală o să devină mai complexă. În esență, din 1 ianuarie 2026, vor exista două tipuri de taxe de drum care vor viza vehiculele transportatorilor de mărfuri și persoane, rovinieta și tollro. Aplicarea uneia sau alteia se va face, de principiu, în funcție de greutatea vehiculelor.
4. Taxa de trecere pe podul Giurgiu-Ruse, achitată numai în lei sau euro. Ministerul Transporturilor a eliminat posibilitatea ca șoferii să plătească taxa pentru trecerea podului Giurgiu-Ruse în dolari. Astfel, transportatorii rutieri vor mai putea achita tariful pentru trecerea podului doar în euro sau lei. Măsura este într-un ordin aplicabil din 28 iulie 2023.
5. Formalitățile vamale, numai cu semnătura electronică. Altă chestiune importantă pentru transportatorii rutieri vizează formalitățile vamale. De principiu, pentru derularea formalităților vamale, companiile vor avea nevoie de semnătura electronică de la începutul anului 2024.
6. Din practica Fiscului: Atenție la scutirea de TVA la transporturile legate direct de export. În cazul transportului direct legat de export, inspectorii fiscali contestă scutirea de TVA aplicată de firme în situațiile în care serviciile nu sunt facturate direct exportatorilor sau destinatarilor bunurilor, conform unei avertizări recente a specialiștilor. În această situație, companiile ar trebui să revizuiască regimul de TVA pe care-l aplică sau să-și pregătească o documentație justificativă solidă.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.