Valentin Alangiu, Accounting & Tax Partner la Nowium: „Nu are importanță că bunurile se trimit prin curier, deși pentru curieri s-a introdus o excepție. (...) Acum, depinde și de transportul în sine - avem condiția cu mașinile de sub 2,5 tone. Recomandarea mea ar fi să discutați cazul concret cu firma de transport -- cu curierul, dacă este cazul --, iar dacă intrați în sfera obligației de raportare, dvs. sunteți (firma din România - n. red.) cel care trebuie să obțineți codul UIT, nu curierul.”
Conform cadrului legal al e-Transport (OUG 41/2022 și procedura sa de aplicare), sunt vizate de raportare numai vehiculele de transport rutier de cel puțin 2,5 tone, dacă sunt încărcate cu bunuri care cântăresc peste 500 kg sau care au o valoare de peste 10.000 lei.
În același timp, e bine de șiut că recent s-a stabilit o excepție nouă de la raportare atunci când vorbim de curieri - aceasta este pentru transportul bunurilor de către prestatorii de servicii poștale în colete poștale, fiind indicat că este vorba despre trimiterile poștale cu o greutate maximă de 31,5 kg și care conțin bunuri cu sau fără valoare comercială.
Obligația declarării în e-Transport a datelor referitoare la transportul internațional de bunuri revine:
- destinatarului înscris în declarația vamală de import, în cazul operațiunilor de import;
- expeditorului înscris în declarația vamală de export, în cazul operațiunilor de export;
- beneficiarului din România, în cazul achizițiilor intracomunitare de bunuri;
- furnizorului din România, în cazul livrărilor intracomunitare de bunuri.
Important! De la finele anului trecut, trebuie raportate atât transporturile rutiere internaționale de bunuri riscante, cât și cele de bunuri neriscante, însă pentru cele din urmă amendarea poate să intervină, în caz de neraportare, de la 1 iulie 2024.
Comentarii articol (2)