Concediul de odihnă este un drept fundamental al salariaților, iar renunțarea sau cesionarea acestuia nu sunt permise. În cazul în care un salariat nu reușește să își ia întregul concediu anual, dreptul la zilele de odihnă nu se pierde.
Conform Codul Muncii, dacă salariatul nu poate efectua integral sau parțial concediul de odihnă anual din motive justificate, cu acordul părților, angajatorul este obligat să acorde concediul neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor.
“În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”, se arată în Codul muncii.
Astfel, zilele de concediu rămase din 2024 pot fi solicitate până pe 30 iunie 2026.
Atenție! Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Citește și: Concediu de odihnă 2025: Angajatorii ar trebui să stabilească perioadele libere până la finalul anului
Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat pentru toți salariații, iar durata minimă prevăzută de lege este de 20 de zile lucrătoare.
Sărbătorile legale nu sunt prinse în concediul de odihnă.
Comentarii articol (0)