Conducătorii de vehicule reprezintă una dintre categoriile de cetățeni pentru care anul 2024 a adus, probabil, cea mai lungă serie de noutăți legislative. Pornind de la introducerea posibilității de a conduce și anumite motociclete și terminând cu schimbări referitoare la amenzi, formalități administrative sau consecințe ale încălcării anumitor prevederi legale, conducătorii autovehiculelor trebuie să își actualizeze multe dintre informațiile pe care le știau cu privire la deplasarea pe drumurile publice.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Posesorii permisului categoria A pot conduce unele motociclete. Începând din 2024, în anumite condiții, șoferii pot conduce și motociclete care îndeplinesc niște condiții specifice. Măsura vine să ofere o alternativă în ceea ce privește deplasarea și va fi apreciață în speciali de cei nevoiți să se deplaseze în marile aglomerări urbane.
Proba teoretică a examenului auto se va poate susține oriunde în țară. Acest prim pas necesar în vederea obținerii permisului de conducere poate fi făcut oriunde pe teritoriul României, nu doar la autoritatea competentă pe raza căreia solicitanții își au domiciliul ori reședința.
Amenzile pe care vor trebui să le plătească șoferii vor fi mai mari începând din anul 2025. Cum Codul rutier stabilește în prezent că un punct-amendă reprezintă valoric 5% din salariul de bază minim brut pe țară, creșterea acestuia din urmă, începând cu 1 ianuarie, va duce și la majorarea amenzilor rutiere.
Șoferii pot fi amendați și în baza înregistrărilor făcute de camerele de bord. Cei ce surprind comportamente agresive în trafic pot să trimită înregistrările audio-video polițiștilor, care, în baza acestora, vor putea sancționa șoferii. Polițiștii vor putea utiliza, de asemenea, date de monitorizare a traficului rutier.
Asigurare carte Verde în format digital. Dacă în momentul de față prezentarea Cărții Verzi în format fizic este obligatorie, lucrurile nu vor mai sta la fel de la începutul anului viitor. Evident, suportul fizic al acestui document rămâne valabil, însă, la fel de bine, șoferii îl vor putea avea și în format digital.
Imobilizarea autoturismului contravenienților poate fi anulată în niște termene specifice. O ordonanță apărută în vară stabilește că imobilizarea unui vehicul poate fi revocată în anumite termene, în funcție de abaterea ce a dus la aplicarea măsurii. De pildă, revocarea imobilizării poate fi decisă după trecerea a 24 de ore, în cazul în care conducătorul se află sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive. Imobilizarea unui vehicul este stabilită de un polițist rutier în cazul anumitor abateri de la legislația rutieră a șoferilor și constă în scoaterea acestuia în afara părții carosabile, pe acostament sau cât mai aproape de marginea drumului și punerea lui în imposibilitate de mișcare.
Permisele internaționale de conducere sunt emise acum și de Direcția permise de conducere și înmatriculări, nu doar de asociația Automobil Club Român. Acest document se eliberează celor care vor să conducă autoturisme în alte țări și, după emitere, poate fi ridicat de la serviciul public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor indicat în cerere sau poate fi expediat la o adresa indicată de solicitant.
Regulile testării șoferilor la alcool sau droguri s-au schimbat, și ele, în 2024. Astfel, permisul de conducere aparținând șoferilor care au refuzat testarea rapidă în cazul în care rezultatul analizelor de sânge arată absența drogurilor sau alcoolului în sânge sau, dacă rezultatul nu apare în acest interval, trebuie să primească permisul în cel mult 72 de ore de la recoltarea probelor.
Expirarea permisului este anunțată prin SMS. Un nou serviciu electronic, care permite notificarea, prin SMS și e-mail, a celor care au permise de conducere a căror dată de expirare se apropie.
Vehiculele pot fi relocate de către autorități în anumite situații. Orice autoturism, chiar dacă este parcat în mod legal, poate fi mutat de către autorități, dacă în respectiva zonă se desfășoară lucrări ori dacă e nevoie de eliberarea zonei pentru intervenția serviciilor de urgență.
Evaluare psihologică în urma unui banal consult medical. Da, este posibil din acest an, dacă medicii, indiferent de specializare, au identificat la șoferi simptome ce pot afecta capacitățile psihologice necesare pentru a conduce autovehicule, iar aceștia vor trebui să fie supuși unei evaluări psihologice.
Posesorii permiselor categoria B pot conduce tractoare. Această modificare a Codului rutier introduce o noua categorie de permis, Tr1, în care intră tractoarele agricole sau forestiere a căror viteză maximă constructivă este mai mică sau egală cu 40 de km/h. Acestea pot fi conduse și de șoferii care dețin categoria B.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet
Comentarii articol (0)