Chestiuni de reținut pentru 31 decembrie 2024
1. Ultima zi de păsuire pentru dotarea automatelor comerciale cu case de marcat. Companiile care sunt în proces de dotare a automatelor comerciale cu aparate scapă, în caz de control fiscal, de sancțiunile contravenționale prevăzute pentru nedotare numai până în ultima zi a anului. Mai precis, măsura se referă la operatorii economici care la data controlului au încheiate contracte pentru achiziționarea de aparate de marcat, de la distribuitori autorizați, pentru toate automatele comerciale utilizate (cu termen de livrare și instalare până la 31 decembrie 2024). De la 1 ianuarie 2025, sancțiunile pot fi aplicate tuturor celor care nu s-au conformat. Important: în ultima vreme, autoritățile au decis să excepteze de la obligația dotării cu case de marcat stațiile de încărcare pentru vehicule electrice și, în general, automatele comerciale care acceptă numai plata cu cardul.
2. Restanță importantă legată de regimul de scutire de TVA pentru firme mici. Iată că se termină anul și autoritățile n-au reușit să transpună la timp directiva europeană care obligă la schimbarea radicală a regulilor acestui regim de la 1 ianuarie 2025. În esență, regimul special va putea fi aplicat atât de firmele stabilite în România, cât și de firmele străine care activează în România, iar firmele stabilite în România vor putea aplica regimul de scutire și în alte state din UE. În același timp, urmează să vedem o modificare a plafonului actual de 300.000 lei. Totuși, aceste schimbări nu se pot aplica fără a fi transpuse oficial în Codul fiscal de la noi, astfel că mai avem de așteptat pentru a le vedea aplicabile. În mod normal, 31 decembrie trebuia să fie ultima zi de aplicare a regimului în forma sa actuală.
Chestiuni de reținut pentru 1 ianuarie 2025
1. Modificări fiscale de ultimă oră. În ordonanța cu măsurile „clasice” de final de an (OUG 156/2024), oficializată efectiv în ultimul număr din 2024 al Monitorului Oficial, avem și o serie de modificări importante legate de taxe și impozite, aplicabile de la 1 ianuarie. În esență, noutățile au legătură cu impozitul micro (scăderea plafonului de 500.000 euro și nu numai), taxele salariale (eliminarea facilităților fiscale pentru IT, construcții și agroalimentar, dar și prelungirea celor 300 lei netaxabili la salariul minim pe țară), impozitul pe dividende (majorarea cotei de impozit) și impozitul pe construcțiile speciale (reintroducerea „taxei pe stâlp”).
2. Efectele fiscale ale majorării salariului minim brut pe țară. Începând cu ianuarie, vom avea un salariu minim brut pe țară de 4.050 lei, ceea ce înseamnă că angajatorii au costuri majorate cu taxele salariale. În contextul prelungirii facilității ce constă în suma netaxabilă de 300 de lei, noi am făcut calcule pentru ambele scenarii - cu sau fără facilitate. Pe partea de venituri independente, majorarea minimului pe economie produce efecte și la obligația de plată a contribuțiilor sociale.
3. e-Factura devine obligatoriu și pentru facturile către persoanele fizice obișnuite și alte noutăți. În situațiile în care factura trebuie eliberată consumatorilor, aceasta trebuie transmisă și în sistemul e-Factura, de la 1 ianuarie (pe lângă comunicarea pe canalele obișnuite către clienți). Măsura vizează mulți jucători de pe piață, printre care furnizorii de utilități și comercianții online. De precizat că recent s-a stabilit că nu este obligatorie colectarea CNP-urilor pentru a putea transmite facturile către Fisc. Amenzile pentru neconformare se aplică, însă, abia de la 1 iulie. În fine, mai sunt și alte câteva noutăți relevante aplicabile de la 1 ianuarie în privința sistemului, dincolo de relația B2C.
4. Declarația SAF-T devine obligatorie și pentru micile firme. Plus o nouă obligație de raportare. Ultimul termen major din calendarul implementării fișierului standard de control fiscal (pe scurt, fișierul SAF-T), ce vizează micii contribuabili, este la 1 ianuarie. Din acest motiv, afacerile mici ar trebui să înceapă urgent pregătirile, dacă n-au făcut-o deja. Chiar dacă în primele șase luni se aplică o perioadă de grație pentru depunerea declarației 406, formularele pentru perioada ianuarie - iunie tot trebuie depuse până la 31 iulie. În același timp, de precizat că, dincolo de raportarea fișierului SAF-T la micii contribuabili, apare și obligația declarării semestriale a asigurărilor de viață ale persoanelor fizice.
5. Supraimpozitarea tuturor firmelor de petrol și gaze. Impozitul suplimentar pe cifra de afaceri, în cotă de 0,5%, este extins în 2025 la toate firmele active în sectoarele petrol și gaze naturale. În 2024, acest impozit a fost datorat doar de companiile cu o cifră de afaceri de peste 50 milioane euro. Teoretic, acest impozit suplimentar dispare din 2026.
6. Modificări importante și pentru activitățile independente. Începând cu veniturile aferente anului 2025, autoritățile trec la precompletarea obligatorie a declarației unice pentru persoanele fizice (formularul 212). Totodată, din 2025 se modifică și regulile pentru completarea și depunerea declarației unice.
Comentarii articol (0)