Pentru angajarea unui cetatean maghiar transfrontalier in Romania trebuie mers la Oficiul de Imigrari pentru rezidenta avand in vedere ca el pleaca zilnic inapoi in Ungaria?
Ce acte trebuie pentru asigurarea de sanatate/somaj/pensie?Dar pentru un cetatean maghiar care nu este tranfrontalier?
Sa cititi Regulamentul Intern al societatii, daca exista, acolo sunt stipulate obligatiile si drepturile angajatilor, si abaterile grave pentru care se face desfacerea contractului.
Oricum ar fi, inainte de a ca desface contractul trebuie sa aiba loc o cercetare disciplinara, unde va puteti sustine varianta.
Nu este legal, durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.
Ore suplimentare se pot face maxim 8 ore pe saptamana, calculata pe o perioada de 4 luni.
Cei de la Resurse Umane fac confuzie, in Codul Muncii scrie ca "Intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe perioada determinata".
Dvs nu ati avut contracte succesive ci acte aditionale de prelungire.
Acte aditionale de prelungire se pot face in continuare pana la atingerea perioadei de 36 de luni, iar modificarea perioadei in nedeterminata se poate face oricand, fara a trebui incetarea contractului.
Angajatorul nu va poate obliga sa prestati ore suplimentare.
Conform Codului Muncii: "Munca suplimentara nu poate fi efectuate fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgentedestinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident"
Daca totusi faceti ore suplimentare, limita este de 8 ore pe saptamana, nu mai mult.
As vrea sa angajez cu fractiune de norma o persoana cu domiciliul in Ungaria, care lucreaza si acolo. Situatia este in felul urmator: persoana lucreaza 8 ore/zi in Ungaria, apoi vine in Romania unde ar trebui sa lucreze 2 ore/ zi.
Trebuie anuntate anumite institutii din Ungaria sau Romania? Carei legislatii se supune?
Mentiunea este ca persaoana are dubla cetatenie.
Multumesc!
O zi buna!
Ma confrunt cu o situatie un pic mai ciudata, daca ma poate ajuta cineva.
Un angajator roman doreste sa aduca angajati dintr-un stat UE, printr-o firma de leasing de personal, pe romaneste, sa-i inchirieze de la firma respectiva de recrutare pe o perioada determinata.
Firmele de leasing de personal din Romania se ocupa tot (contracte, protectia muncii, analize, etc), practic sunt angajatii firmelor de leasing.
Este la fel si pentru situatia de mai sus sau angajatorul din Romania trebuie sa obtina anumite acte de la Oficiul de Imigrari.
Buna ziua,
In momentul de fata detin un apartament situat la etajul 4, apartament cumparat prin programul PRIMA CASA, ipotecat la BCR si Ministerul de Finante(impartire garantie). Se doreste realizarea unei mansarde pe terasa blocului si amveloparea blocului(realizare termosistem+schimbare tamplarie PVC+zugravire casa scarii). Toti locatari blocului sunt de accord cu realizarea acestei lucrari. Aceasta lucrare va realizata de un investitor care doreste in schimbul cheltuielilor pe care le va face cedarea terasei blocului si uscatoria(parti commune).
Alaturi de acordul meu este necesar si acordul bancii si Ministerului de Finante? Eventul sa ma ajutati cu pasii care trebuie sa-I urmez.
Multumesc.
Eu am participat la un seminar sustinut de ITM si am intrebat daca se transmite Revisal si angajatul nu se prezinta la lucru, care este solutia.Au raspuns ca trebuie facuta notificare de renuntare in perioada de proba(art.31(3) din Codul muncii).