avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Activitate Ramona Bosinceanu

Activitate Ramona Bosinceanu

Buna ziua,

incepand cu ianuarie 2011, contractele de munca se inregistreaza in Revisal si nu mai stampileaza la ITM. Deasemenea, atat perioada de preaviz ( la demisie, concediere) cat si cea de proba sunt elemente obligatorii din contractul de munca.
Daca aconsiderati ca ati fost nedreptatita, ca angajatorul nu si-a respectat obligatiile, puteti face o sesizare la ITM.
Răspuns la discuția incetare cim
Buna ziua,

un contract de munca nu poate fi incetat din acest motiv; daca firma are probleme, puteti face concediere individuala sau colectiva, de exemplu. Trebuie sa actionati conform legii, respectiv a Codului Muncii in ceea ce priveste incetarea unui CIM.
Buna ziua,
in mod normal aceste adevrerinte de vechime de la locurile de munca anterioare ar trebui sa fie suficiente desi, pana mai anul trecut toate carnetele de munca au fost scanate la Casele Judetene de Pensii. Va sfatuiesc sa ii contactati pe cei de la casa de pensii din orasul Dumenavoastra si sa le spuneti exact situatia. Va doresc mult succes!
Răspuns la discuția abatere disciplinara
Buna ziua,

cred ca cel mai bine ar fi ca sotul Dumneavoastra sa mearga la angajator si sa rezolve neintelegerile. Obligatii are atat angajatul cat si angajatorul. Trebuie sa aiba un exemplar al contractului de munca si daca nu l-a primit, sa il ceara. Daca considerati ca, angajatorul nu actioneaza legal, puteti cere ajutorul ITM-ului.
Răspuns la discuția DATA CIM
Buna ziua,

angajarile se transmit in revisal cu minim o zi inainte de inceperea activitatii, deci, puteti sa o inregistrati si de vinerea. Cat despre lichidare, o trasmiteti in ziua incetarii CIM. Faceti lichidarea cu 31, angajarea cu 1 aprilie (dat fiind ca este weekend; puteti sa il lichidati si cu 1 aprilie) si transmiteti revisalul cel tarziu in 31 martie.
Buna ziua,
in prezent, persoana care depune dosarul pentru obtinerea indemnizatiei trebuie sa fi avut 12 luni muncite (consecutiv), anterior datei nasterii copilului. Exista o propunere legislativa care va dreptul mamicilor cu peste 10 ani in campul muncii sa scape de cerinta cu cele 12 luni , dar inca nu a fost aprobata in camera deputatilor.
Eu consider ca incetarea respectiv suspendarea in Revisal sunt doua lucruri diferite respectiv care se inregistreaza diferit. Multumesc de observatie si de ajutor.
Răspuns la discuția Concediu prenatal si postnatal
Buna ziua,
trebuie sa luati de la doctor adeverinta care sa ateste starea d.voastra; in 10 aprilie va prezentati la angajator sa ii explicati situatia, pentru ca va trebui sa inceteze suspendarea si sa va treaca in concediu medical (trebuie sa aveti minim 42 de zile de concediu medical dupa nasterea copilului apoi intrati in concediu doi ani).
Buna ziua,

aveti dreptul la un preaviz de 20 de zile lucratoare, platit in intregime plus sume compensatorii, daca acestea sunt stipulate in actele interne (ROI, Contract colectiv-daca este cazul, etc).
Buna ziua,

pentru CM cod 09 se retine CAS angajat si angajator, plus contributia pt accidente si boli profesionale ( raportate la salariul minim pe economie).