avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 977 soluții astăzi
Forum Activitate laurstanga

Activitate laurstanga

Consilierului personal al primarului îi încetează contractul de muncă la data încetării de drept a mandatului primarului. Noul primar (viceprimarul cu atribuții de primar) îl angajează din nou după 3 zile tot consilier personal. Acesta solicita compensarea în bani a concediului neefectuat în baza primului contract. Poate angajatorul sa ii compenseze concediul neefectuat cu zile libere în cursul noului contract de munca ?
Exista procedura pentru concedierea colectiva în cazul unei autorități publice, atâta vreme cât Codul muncii, art. 74, prevede ca dispozițiile privind concedierea colectiva nu se aplica în cazul instituțiilor și autorităților publice?
Buna ziua ! Iata speta. Litigiul este intre doua UAT referitor la stabilirea hotarelor. Competenta de introducere a actiunii privind stabilirea hotarelor unitatilor administrativ-teritoriale a apartinut Institutiei prefectului. Actiunea a fost depusa cu o intarziere de 4 zile de la implinirea termenului in care ar fi trebuit introdusa.
Asadar, prefectura doar a a avut calitatea de reclamant, judecata urmand a se face intre cele doua parti care au calitatea de parat - cele doua UAT.
Doua chestiuni
- una din partile-parat nu a depus intampinare la primul termen, dar a solicitat amanarea pentru angajare de aparator, prin incheierea de sedinta s-a respins solicitarea. Dar la al doilea termen se prezinta avocatul care depune intampinare, solicitand si repunerea in termen, invocand totodata si exceptia tardivitatii introducerii actiunii. Instanta primeste intampinarea, admite proba cu inscrisuri si solicita partilor de se exprima cu privire la exceptia invocata
- exceptia a fost invocata de catre parata de care am facut vorbire mai sus, insa prin incheierea de sedinta se arata ca instanta a invocat exceptia din oficiu
Va rog, respectuos, sa imi sugerati anumite actiuni ori probe pentru respingerea exceptiei invocate.
Multumesc !
In cadrul unei autoritati publice locale, functia publica de conducere de secretar al UAT este superioara oricaror functii publice de executie din aparatul de specialitate al primarului ?!
Intrebarea nu este fara de interes, intrucat nu exista in textul de lege referiri la structurarea f.p. ca fiiind superioare, respectiv, inferioare, insa anumite articole fac trimitere la f.p. superioare ori inferioare, spre exemplu, mutarea functionarului public se poate realiza pe o fp vacanta echivalenta, ori pe o functie publica inferioara, cu acordul functionarului public.
In situatia prezentata, secretarul unei comune, fp de conducere, poate fi mutat pe o functie publica inferioara, de ex, pe fp de executie de inspector, indeplinind celelalte conditii prevazute de lege (art.91 alin. lit.B )?!
Buna ziua ! As dori sa stiu parerea dumneavoastra vis-a vis de modificarea C.I.M. al consilierului personal al primarului, modificare privitor la felul muncii, locul muncii. Este posibil ?!
Mentionez ca prin modificarea contractului de munca, prin act aditional, practic are loc o mutare a consilierului primarului pe un alt post contractual din cadrul aparatului de specialiatte al primarului, astfel incat postul de consilier al primarului sa ramana vacant.
Buna ! In blocul in care locuiesc din 2008, subsolul este ocupat de catre un singur proprietar de apartament de la etajul 1, care spune ca, de-a lungul anilor, a fost singurul care a suportat cheltuielile pentru intretinerea, reparatiile, ingrijirea spatiului amintit, cheltuieli care se ridica la sute de milioane de lei (!?). Mi-am aratat interesul de a putea avea si eu accesul la un spatiu din subsol pentru depozitare diverse lucruri. I-am propus ca as accepta parte din cheltuielile afectuate, proportional cu cota-parte a apartamentului si cu suprafata ocupata.
Din cele cateva discutii avute, inteleg ca nu doreste sa imparta spatiul respectiv cu alt coproprietar.
In acest sens, as putea obtine acest lucru printr-o actiune in instanta pentru stabilirea modalitatii concrete de utilizare a spatiului respectiv. M-ar ajuta un model de actiune, mai intai, ori daca aveti spete pe aceasta tema.
Buna ! Din punctul meu de vedere, si secretarul poate fi desemnat presedinte al BEC ! Nicaieri nu am gasit vreo interdictie in acest sens !
Buna ziua ! As vrea sa ma lamuresc intr-o chestiune ce priveste posibilitatea incheierii unui contract de colaborare/prestari servicii intre Consiliul local/primarie si o persoana fizica ( in aceasta speta, pensionar, fost profesor de muzica) pentru dezvoltarea si perfectionarea aptitudinilor muzicale instrumentale ale membrilor ansamblului de copii.
art. 63 şi art. 68 alin. 1 din Legea nr. 188/1999
art. 144 din H.G. nr. 611/2008
art. 1 şi art. 5 din Ordinul Preşedintelui Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici nr. 1932/2009 privind aprobarea Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea examenului de promovare în clasă a funcţionarilor publici
Am avut o promovare in clasa a unui fp de curand, eventual, va pot trimite materialele intocmite pe o adresa de mail, le adaptati in functie de specificul institutiei !
Am gasit raspunsul in normele metodologice de aplicare a codului fiscal ---- HG nr. 44/2004 ---art. 151*2 lit. e*1

„nu constituie transfer impozabil constatarea prin hotărâre judecătoreasca definitiva si irevocabila a dobândirii dreptului de proprietate ca efect al uzucapiunii”