avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Activitate Erika Diana

Activitate Erika Diana

Răspuns la discuția contract multianual
buna ziua, ma interesează o baza legala la afirmatia pe care ati dat-o cu privire la contractele multianuale.
"Contractul multianual nu poate fi incheiat de o institutie de stat, ci numai pe an bugetar . Poate acord-cadru pe maxim 4 ani. Atuinci se trece valoarea acordului-cadru ce toti anii pe cat e valabil acordul cadru. In fiecare contract subsecvent se trece valoarea aferenta fiecaruia."
va multumesc
Răspuns la discuția prejudiciu adus angajatorului?!
legea nu permite sa i se retina mai mult de 30% din salariu. mergeti pe codul munci art. 270 (1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor,
Art. 273. - (1) Suma stabilita pentru acoperirea daunelor se retine in rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei in cauza din partea angajatorului la care este incadrata in munca.

(2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fara a putea depasi impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza, jumatate din salariul respectiv.
Legal este sa actionati in instanta, insa am inteles ca in practica s-a oprit din salariu si fara o hotarare judecatoreasca.
sa inteleg ca v-ati dat demisia si ei v-au dat un preaviz de 15 zile. in acest interval dvs. ati efectuat o greseala si ei v-au sanctionat verbal cu suspendare? clar ca nu este legal ce au facut. orice sanctiune, cu exceptia avertismentului, se da pe baza unei cercetari, puls ca trebuia sa va dea o decizie de sanctionare.parerea mea este sa va prezentati la serviciu, cereti lamuriri fara nici o teama pt ca mai rau decat sa va dea afara nu se poate, oricum ati solicitat demisia. daca inteleg bine nu exista nici un document care sa va motiveze lipsa dvs in acest interval.
cred ca precizati "incetare cim cf. art.61 .it c si decizia de pensionare nr..."
se inregistreaza doar un singur cim, cel de baza. al doilea contract se inregistreaza doar la itm.
da este corect. codul muncii permite modificarea CIM numai cu acordul partilor cu exceptia detasarii si delagarii. daca salariata este si ea de acord, atunci nu vad unde e problema. faceti un act aditional la CIM prin care precizati ce se modifica si nu e obligatoriu sa asteptati pana la 27.07.2010.
Răspuns la discuția modificare CIM
este legal, insa salariatul doreste acest lucru? actul aditional presupune acordul partilor.
bineinteles. Beneficiaza de indemnizatie somerii care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

au un stagiu de cotizare de minim 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat indemnizatia de somaj;
nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.
da. de regula fisa postului e facuta de seful ierarhic superior cu respectarea atributiilor prevazute de lege, daca e cazul. am vazut multe fise de post si una dintre atributii era "executa si alte sarcini de serviciu primite de la seful ierarhic superior".
se poate recupera in baza codului muncii art.270. chiar daca a incetat contractul de munca fapta s-a savarsit in legatura si in timpul valavilitatii contactului. daca sa presupunem ca instanta, si aci e competent tribunalul, se declara necompetent atunci mergeti pe codul civil art.998, 999 raspunderea civila, si aci cred ca e competenta judec..