remusoctavian a scris:
Ce trebuie sa se mai intample? Sa ne sinucidem in masa?..... in fine, asta e filozofie fara finalitate.
Ramane realitatea la care trebuie gasite solutii prin instrumentele care sunt la indemana.
Lector Remus Octavian Campean
In problema asta nu exista "realitate" domnule Remus, exista doar aparenta ei, concretizata intr-o perioada post-divort in care
pe impricinati (atentie! ma refer generic: si la el si la ea, deopotriva) ii framanta simtamintele care le fac rau si altora (copiilor) si lor.
Daca vreti sa filosofam, perioada asta seamana cu un ocean dezlantuit de egoism si vanitate cu cateva faruri pierdute in insule minuscule (copiii) asupra carora se inversuneaza valurile de ambitii desarte si trufase si beznele inconstientei stingherite de lumina.
Totul e sa ai inteligenta sa treci (ori ca avocat sa-i ajuti pe altii sa treaca) de perioada asta. Ma rog, asa cred eu, desi ca avocatul traieste din "razboi" nu din pace.
Asta incercam sa spun mai sus cand aratam ca nici unul din cuplurile pe care le-am divortat eu nu au in hotarare vreun program de vizita si nici unul nu are vreo problema in a pastra legaturi cu copilul.
In loc sa le iau un onorariu suplimentar pentru un rand in cerere cu un asemenea petit... le tin o "pledoarie" (acolo unde elementul uman permite) si le promit ca daca nu functioneaza cum zic eu, le fac cererea de legaturi personale pe gratis.... Nu s-a intors niciunul.
Intr-o cauza am reusit sa conving pana si mama sa accepte incredintarea copilului catre tata. Dupa ce au adormit simturile tuturor cuscrelor, cumetreleor si soacrelor (a caror filosofie se reducea la formula: doar n-o sa zica satul ca barbatul si-a pus basmaua si i-a dat ei palaria - motivul razboiului dus pentru copil) copilul s-a intors la mama... (care tocmai revenise in tara dupa o absenta de 4 luni - motivul determinant al "pledoariei mele" tinute fata de ea, cum ca n-are prea mari sanse sa obtina incredintarea in aceste conditii + altele si ca mai bine transforma asta intr-un atu). Daca e sa judecam dupa sacul cu daruri cu care femeia asta a venit la mine, dupa intoarcerea copilului la ea, asa cum ii prezisesem eu... Mos Craciun era minciuna.
In dosarul asta am intrat din intamplare (un coleg avocat fusese numit judecator si m-a sunat la 10 noaptea sa ma roage sa iau dosarul asta in care nu mai putea intra ca avocat si in care a doua zi trebuiau audiati martori). Habar n-avem ce e in dosar. Dupa ce l-am citit de dimineata si l-am lasat la sfarsitul sedintei, toata "pledoaria" am tinut-o pe hol... Cand m-am dus la "gasca" adversa (de cumnate si cumetre venite ca martor) cu propunerea mamei de a face o intelegere si de ramane copilul la tata... nu si-au revenit vreo juma' de ora. Aveau "scenariul" scris in capul lor doar pentru razboi...
Pana si judecatoarea s-a uitat ostentativ la ceas cand i-am spus ca partile (care se judecau de vreo 6 luni) au ajuns intre timp (de dimineata pana la pranz) la o concluzie privind incredintarea si ca din 4 martori audiem doar un martor comun (pentru ca fiecare parte isi modifica cererea solicitand divort din culpa comuna).
Pe vremuri de pace n-au stiut sa se comporte... dovada ca nu copilul le trebuia, ci aveau nevoie doar de razboi. Iar dupa 6 luni am facut cerere de reincredintare (conform dorintei copilului, care implinise 14 ani, de a ramane cu mama).
Dar astea sunt doar exemple... Nu poti lupta pentru ceea ce e anonim si ceea ce-ti scapa cu totul. Poti ajuta un om, zece, douazeci...in cauze concrete. Asta-i toata ... realitatea. Solutii pentru toata omenirea n-am. Si nici nu mi-am dat seama daca acesta asociatie TATA, are vreo alta in afara de "legea": scoala-te tu ca sa ma asez eu...