remusoctavian a scris:
Domnule avocat,
Ce parere aveti despre initiativa unor tati din TATA de a sesiza CEDO in legatura cu discriminarile la care, in opinia asociatiei, sunt supusi tatii in Romania. In prezent nu am o opinie nici pro, nici contra. Vreau o parere.
Remus Octavian Campean
Imi pare mai mult decat corect sa sesizeze CEDO.
Eu nu ma plang de justitie dar la modul cum s-au judecat doua procese in care eram avocat pentru tata nu vad alta cale.
Ceea ce ma mira este faptul ca instantele unde m-am judecat ignora prevederile art 6 si art 8 din CEDO.
Din punctul meu de vedere nu este deloc in regula ca instanta sa ignore CEDO.
Eu faceam vorbire de acea cruciada a tatilor in instantele romane tocmai pentru a se evita ajungerea la CEDO.
E chiar pacat sa se ajunga la CEDO si sa se castige pe astfel de procese de dreptul familiei.Este regretabil intrucat lucrurile se pot rezolva in tara fara sa fie necesar a rezolva problema o instanta internationala.In plus, se vor acorda si niste daune tatilor care se vor plati din banii nostri ai tuturor.
Statul de obiecei nu exercita actiunea in regres impotriva judecatorilor si e regretabil si din acest punct de vedere.
Totusi, daca tatii se vor supara ( si cred ca se vor supara) la un moment dat vor cere ca daunele morale sa fie suportate de judecatori.
Problema are implicatii mult mai mari decat se poate vedea la prima vedere.Este afectat si bugetul de stat care este constituit din taxe si impozite.
Si acest lucru este suparator intrucat banii publici, adica banii tuturor, se duc la despagubirile acordate de CEDO.:(
Despagubirile nu ar fi de ordinul sutelor de mii de euro dar daca toti tatii discriminati merg la CEDO si obtin castig de cauza sumele vor fi mari, vor ajunge la cateva sute de mii de euro.Nici pentru tati nu este imbucuratoare situatia deoarece procesul dureaza ceva timp la CEDO, probabil mai mult de 2-3 ani.Ce vor face tatii in acest timp?
Poate ca cineva ar trebui sa se gandeasca si la acest aspect.De aceea raman la parerea ca trebuie rezolvata problema in tara cu instantele noastre de dreptul familiei care trebuie sa inteleaga ceea ce e just si ceea ce e injust, fara sa fie necesara interventia CEDO.
avocat Claudiu Lascoschi