avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Persoana injunghiata, parte vatamata in proces penal ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Persoana injunghiata, parte vatamata in proces penal condamnata pentru infractiunea de santaj pentru ca a solicitat despagubiri

Va reproduc prima postare in ceea ce priveste motivarea instantelor.

In esenta, prima instanta a considerat :

Fapta inculpatului B, agent sef principal in cadrul Sectiei …Politie, de a-l constrange pe prin amenintare pe partea vatamata sa dea inculpatului A suma de 10 000 Euro a fost incadrata in dispozitiile art. 194 alin. 1 Cod. penal, raportat la art. 13 indice 1 din Legea nr. 78 / 2000.

Fapta inculpatului A de a o constrange pe partea vatamata, prin amenintarea cu acte de violenta indreptate impotriva sa si impotriva familiei sale, in scopul obtinerii sumei de 10 000 Euro a fost incadrata in dispozitiile art. 194 alin. 1 Cod. penal.
------------------------

Dupa aceea, instanta de apel a mai motivat la modul : ,,constrangerea exercitata asupra partii vatamate consta in amenintarea cu schimbarea incadrarii juridice a faptei pretins a fi fost savarsita de acesta in tentativa de omor, ceea ce atrage drept consecinta aplicarea unei pedepse cu inchisoarea intr-un cuantum destul de mare.’’
In continuare instanta de apel motiveaza : ,,Intr-adevar, modul de actiune al inculpatului B a lezat libertatea psihica a partii vatamate, a contribuit la crearea unei stari de temere atat lui cat si familiei sale, rezultat care s-a si produs, din moment ce partea vatamata a solicitat sprijinul organelor de urmarire penala.’’

Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Octombrie 2010
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Exact se intocmeste un proces-verbal.
Daca persoana nu se prezinta va fi ulterior citata cu citatie sau se va emite mandat de aducere.
Pentru a se prezenta in vederea audierii este insa necesar ca persoana sa ia la cunostiinta de citatie.
Daca politistul nu cunoaste adresa ci doar numarul de telefon il citeaza prin telefon in scopul de a-l audia si nu doar de a-l cita.... fara sa il audieze, adica sa il tot citeze...dar fara ca persoana sa aiba cunostiinta de citare...

Nu este ca in procesul civl...
Ultima modificare: Miercuri, 29 Septembrie 2010
domnule avocat ,poate ca nu am asa o mare experienta insa nu sunt de acord si nu cred ca e acelasi lucru un apel telefonic catre invinuit cu o nota telefonica.
citarea prin nota telefonica se face doar in cazul institutiilor , la unitatea unde lucreaza ,acolo unde exista secretariat si registru de note telefonice.
in codul; de procedura penala spune ca invinuitul se citeaza la adresa unde locuieste,iar daca adresa nu este cunoscuta ,la adresa locului sau de munca,prin serviciul de personal al unitatii la care lucreaza.
bine ,acum eu ma leg de un lucru cu care nu sunt de acord insa lucrarile dosarului la care lucrati dvs sunt mult mai complexe asa ca nu vreau sa va deranjez cu parerile mele.
Nici eu nu ma consider neaparat un avocat cu experienta,ci doar explosiv...
Poate ca am ceva experienta dar m-as simti cam batran dar nu pot recunoaste ca nu as avea experinta...

Este bine ca s-au ridicat aceste probleme deoarece cred eu...s-au lamurit...
Citarea nu a prezentat probleme...pt ca legea nu stipulelaza ceea ce ziceti...

Ultima modificare: Miercuri, 29 Septembrie 2010
atunci cum interpretati dvs articolul de lege pe care l-am scris mai sus ?
Nu inteleg la ce va referiti.
Nimeni nu s-a luat de procedura de citare in mod efectiv ci doar ca vorbind la telefon s-a considerat santaj ca l-a amenintat cu schimbarea incadrarii juridice daca aceasta este o amenintare...in sens penal...

Alte discuții în legătură

Tentativa de omor ionutandrei7 ionutandrei7 Salut am un prieten care la înjunghiat pe un prieten de a lui într.un conflict a facut 2 luni de arest preventiv iar acum la plasat in arest la domiciliu ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala grava sau tentativa de omor? GEOSTOIAN GEOSTOIAN va rog sa ma ajutati.acum 2 sapt fratii mei au avut o altercatie la un bar.Ei. au fost primii agresati.dar in urma conflictului unul dintre agresori a fost ... (vezi toată discuția)
Santaj, mita sau despagubire - intrunirea elementelor constitutive ale unei infractiuni JohnnyBRB JohnnyBRB Buna seara. O persoana cumpara 3 pulpe gatite de la un supermarket. Cand ajunge acasa si se asaza la masa, constata ca erau foarte alterate...miroseau urat de ... (vezi toată discuția)