Va reproduc prima postare in ceea ce priveste motivarea instantelor.
In esenta, prima instanta a considerat :
Fapta inculpatului B, agent sef principal in cadrul Sectiei …Politie, de a-l constrange pe prin amenintare pe partea vatamata sa dea inculpatului A suma de 10 000 Euro a fost incadrata in dispozitiile art. 194 alin. 1 Cod. penal, raportat la art. 13 indice 1 din Legea nr. 78 / 2000.
Fapta inculpatului A de a o constrange pe partea vatamata, prin amenintarea cu acte de violenta indreptate impotriva sa si impotriva familiei sale, in scopul obtinerii sumei de 10 000 Euro a fost incadrata in dispozitiile art. 194 alin. 1 Cod. penal.
------------------------
Dupa aceea, instanta de apel a mai motivat la modul : ,,constrangerea exercitata asupra partii vatamate consta in amenintarea cu schimbarea incadrarii juridice a faptei pretins a fi fost savarsita de acesta in tentativa de omor, ceea ce atrage drept consecinta aplicarea unei pedepse cu inchisoarea intr-un cuantum destul de mare.’’
In continuare instanta de apel motiveaza : ,,Intr-adevar, modul de actiune al inculpatului B a lezat libertatea psihica a partii vatamate, a contribuit la crearea unei stari de temere atat lui cat si familiei sale, rezultat care s-a si produs, din moment ce partea vatamata a solicitat sprijinul organelor de urmarire penala.’’
@ doberv
:) sunteti de acord, nu sunteti de acord... legea cam tot aia e (evident e pct meu de vedere). Citarea telefonica e prevazuta de cod si se foloseste. Intr-adevar mai mult in cauze urgente insa nu numai. Nu stiu exact la ce va referiti cand spuneti "nota telefonica" asa ca nu pot sa imi dau nici macar cu parerea. :D
@lascoschi
Mda... ciudatel... deci erau deja intelesi la "pret". Dar tot nu inteleg ceva. Cum il ameninta cu actele medicale... oricum parchetul ar mai fi cerut o expertiza. Ma gandesc si io...
Amenintarea sa zic ca subzista insa folosul nu mi se mai pare atat de injust avand in vedere ca a fost acceptat.
dar cu probatoriul cum stati?
Ma voi folosi de probele acuzarii...
In recurs esti limitat pe probatoriu dar eu zic ca daca m-am descurcat in trecut pe probele acuzarii sunt sanse...
Insa principala aparare este pledoaria in analiza legii.Probele acuzarii ...in aparare vor fi acelea ignorate de instantele de fond...
Da,amenintarea se poate considera ca a existat dar si ea e discutabila.
Poate se va trimite cauza spre rejudecare daca va fi retinuta doar amenintarea...
Capitolul 2 - CITAREA, COMUNICAREA ACTELOR PROCEDURALE, MANDATUL DE ADUCERE
Art. 175 - Modul de citare
Chemarea unei persoane in fata organului de urmarire penala sau a instantei de judecata se face prin citatie scrisa. Citarea se poate face si prin nota telefonica sau telegrafica.
Citatiile se inmaneaza de agenti anume insarcinati cu indeplinirea acestei atributii sau prin mijlocirea serviciului postal.
aveti dreptate ca se poate cita telefonic dar va referiti la cuze cu arestati.
din punctul meu de vedere nu are sustinere treeba cu telefonul in loc de citatie .
nota telefonica presupune inregistrarea acesteia intr-un registru ,se da nr de inregistrare si nu e pur si simplu un telefon deoarece trebuie sa se poata proba citarea .
mai mult va rog sa aveti in vedere ca in c.p.p nu prevede "citarea telefonica" ci "citarea prin nota telefonica"
parerea mea
Sunt multe situatii in care politistii ii conteacteaza telefonic pe oameni pentru audiere.Mai ales in cauzele cu plangere prealabila.
Politistii cand stiu ca au timp pentru o audiere ii suna...
Este o practica in cadrul politiei dar judecatorii nu prea cred ca o cunosc.
Avocatii o cunosc.
Sa stiti ca si procurorii de la DICOT procedeaza la fel cateodata.
Alteori emit mandate de aducere...si fara citare...prealabila...
@doberv. Da, e o parere buna. Eu am gresit. ma gandeam la altceva cand am scris-o cu nuta telefonica. Ma candeam la altceva (la alte "note" telefonice) si m-a luat valu`
Siintr-adevar nu e un simplu telefon. Sau nu ar trebui sa fie. Majoritatea care doresc sa aiba procedura intocmesc un proces verbal in care consemneaza citarea si rezultatul convorbirii