avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... neefectuarea preavizului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

neefectuarea preavizului

Ce se poate intampla daca plec imediat dupa demisie, fara sa efectuez preavizul?
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 22:54, 6 Mai 2008
adelaida_07 a scris:

Depinde la care ITM din tara mergi cu CIM, sunt judete unde nu iti primste dosarul fara carnetul de munca si sunt si locuri de munca unde nu te angajeaza fara repartitie de la somaj care nu se elibereaza fara carnet.........ehe sunt multe sicane.......... pentru un preaviz pe care este cam normal sa-l efectuezi.

Legea e una singura pt toate judetele din tara. ITM are obligatia sa inregistreze Cim indiferent daca ai sau nu carnet de munca (angajatorul are obligatia incheierii CIM, iar ITMn are obligatia sa inregistreze CIM in termenul legal).
La repartitie nu trebuie carnetul de munca.

Da-mi exemplu unui ITM care nu angajeaza fara carte de munca (care nu accepta declaratie).
Orice ITM accepta inregistrarea CIM cu declaratie (ca nu are carnet de munca, sau il are si este ....). Ideea de baza este insa ca domnul trebuie sa inceapa sa lucreze in al doilea loc si angajatorul actual il poate sicana mult si bine.
Chiar nu exista modalitatea de a-l face pe domnul angajator sa inteleaga ca nu prea rezolva multe asa si ca omul e oricum, oricand liber sa plece?
cristinaboros a scris:

Chiar nu exista modalitatea de a-l face pe domnul angajator sa inteleaga ca nu prea rezolva multe asa si ca omul e oricum, oricand liber sa plece?

Logica ta nu imi pare corecta. Angajatul este liber sa plece insa, legal, ar trebui sa respecte termenul preavizului.
Legea este imperfecta tocmai pt ca angajatul nu poate fi sanctionat in mod real in niciun fel.
Care sunt sicanele pe care le poate face angajatorul? Cum il afecteaza pe angajat aceste sicanii?
Angajatul este liber sa plece intr-adevar, insa ce rezolvi ca angajator daca nu ii permiti sa isi scurteze sau eventual sa renunte la previz? Cum te avantajeaza pe tine ca si angajator daca el pleaca oricum si tu ramai sa ii deschizi o ancheta preliminara cu toate formalitatile care decurg din asta? Castigi ceva oare daca ii desfaci CIM disciplinar?
Pe de alta parte ca si angajat, daca nu ai un minim de loialitate fata de societatea la care inca esti angajat, astfel incat sa incerci sa rezolvi cu viitorul angajator un minim de previz (daca nu complet, cu reducere atunci) poti pleca, bineinteles, esti liber. Insa, trebuie sa iti asumi consecintele, respectiv faptul ca angajatorul, cu legea imperfecta in mana, poate sa considere absenta ta nemotivata, sa iti deschida o ancheta disciplinara care se poate sfarsi cu desfacerea CIM disciplinar. Acum, daca consideri ca acest lucru nu te va afecta pe viitor...
Cum il poate afecta pe viitor? Mai exista inca companii in Romania care tin ca persoana pe care o angajeaza sa aiba un trecut cat mai curat cu putinta.
Parerea mea este ca articolul 70 alin |(7) Codul muncii exista pentru a fi folosit, asta inseamna ca cele doua parti sa ajunga la un fel de intelegere.
abcdeadi nu am zis ca nu ai avea dreptate, angajatul este obligat sa respecte preavizul, cu exceptia cazului in care angajatorul nu isi respecta obligatiile contractuale.
cristinaboros a scris:

abcdeadi nu am zis ca nu ai avea dreptate, angajatul este obligat sa respecte preavizul, cu exceptia cazului in care angajatorul nu isi respecta obligatiile contractuale.

Obligatia fara sanctiune eficienta este inutila.

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz si cercetare disciplinara urgent sylvi1006 sylvi1006 buna ziua! va supun atentiei urmatoarea situatie si astept cu nerabdare sfaturile d-vs :am lucrat la o firma pe postul de sef departament facturare ,apoi ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului individual de munca hedf hedf mi am dat demisia la zi pe 20 feb si nu mi au acceptat ,nu am putut sa stau in preaviz ptr ca am plecat in strainatate, acum cand mi am luat plata pe luna feb ... (vezi toată discuția)
Lichidarea la zi iulyya19 iulyya19 buna am si eu nevoie de ajutorul vostru,am o prietena si vrea sa isi bage lichidarea la zii dar ii este friga sa nu ii scrie ceva in contract de munca. se ... (vezi toată discuția)