avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 416 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Carte de munca, vesnica problema
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Carte de munca, vesnica problema

Buna ziua!
Ma numesc Cosmin si am lucrat la o firma pana in august 2007, nici in ziua de astazi nu mi-au inmanat cartea de munca, ea imi este necasara la noul loc de munca.
Am depus o plangere online la ITM prin intermediul site-ului lor, acum astept raspunsul.
Mai exista si alta metoda de a-i constrange pe cei de la firma sa-mi inmaneze cartea de munca? (inafara de judecata)

Multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:23, 6 Octombrie 2008
Lory, dupa cum bine ai spus, ,,de regula" se tin cartile la ITM, insa daca omul a lucrat in firma respectiva, o stii el ceva apropo de cine si unde tine cartile de munca ;). In ceea ce priveste o eventuala actiune in instanta, raspunsul este nu, nu este neaparat nevoie sa ai aparator insa este de preferat avand in vedere faptul ca acesta ar sti cu mult mai bine decat tine cum sa-ti sustina cauza. Sanse ai, bineinteles, si inca foarte mari, mai ales ca poti face si dovada demersurilor intreprinse pentru obtinerea CM, precum si a refuzului (expres daca ai primit raspuns la cererea de eliberare a CM sau tacit daca nu ai primit nici un raspuns) firmei de a-ti elibera CM.
#-o chiar asa? ....... inseamna ca nu cunosti procedura de ridicare a cartii de munca de la ITM ....... :-/

Care ar fi?.... Singura problema ar aparea in cazul in care angajatorul nu a depus la ITM decizia cu privire la incetarea CIM... dar cartea de munca se ridica de fiecare angajat.
elis a scris:

#-o chiar asa? ....... inseamna ca nu cunosti procedura de ridicare a cartii de munca de la ITM ....... :-/

Care ar fi?.... Singura problema ar aparea in cazul in care angajatorul nu a depus la ITM decizia cu privire la incetarea CIM... dar cartea de munca se ridica de fiecare angajat.
avn - Eu n-as miza pe faptul ca persoana in cauza stie unde sunt tinute cartile de munca.... lucrez si in prezent pt o firma cu peste 100 de angajati si, frecvent, cand se incheie un CIM oamenii vin si ma intreaba cand le dau cartea de munca, desi acestea sunt tinute la ITM.... Daca totusi in cazul dat cartile de munca sunt tinute la firma sau, poate nici nu are intocmita carte de munca, astfel ca va trebui sa i se intocmeasca adeverinta, atunci trebuie sa insiste la ITM (nu cu cereri online,etc. ci sa mearga personal, e mai sigur ca-l ia in seama cineva), iar daca nici asa nu isi rezolva problema, atunci, cum spuneai si tu, trebuie sa actioneze firma in judecata, de preferat asistat de avocat....
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Februarie 2008
Lorena Chirila, Avocat
Nu e chiar asa, cartea de munca se ridica de fiecare angajat ...#-o ...se duce cu buletinul la ITM si isi ridica carnetul de munca .... :-/
Sa zicem prin absurd ca asa ar fi , atunci daca constata la ITM ca nu are carte de munca ce face in acest sens? Se intoarce la firma si face tam-tam ca l-au trimis degeaba la ITM sa-si ridice cartea de munca.

În lipsa tipizatelor de carnete de muncă, pentru persoanele care şi-au încheiat activitatea se întocmeşte adeverinţa de vechime de catre angajator si vizata de catre ITM.

Alte discuții în legătură

Cum se poate ridica de la itm cartea de munca ? contabila de la firma unde am lucrat pana in 31.12.2010 nu a reusit inca.... medeea2007 medeea2007 Buna ziua, La data de 30.12.2010 am plecat de la ultimul loc de munca. Nici pana in prezent, octombrie 2011 nu am intrat in posesia cartii de munca (CM), ce a ... (vezi toată discuția)
Refuz eliberare carte de munca. ContSters266112 ContSters266112 Buna ziua, Mi se refuza eliberarea cartii de munca, desi nu mai sunt angajat din ianuarie 2011 al respectivei firme. D-na de la resurse umane sustine ca a ... (vezi toată discuția)
Carte de munca la itm ContSters257414 ContSters257414 - angajat 2006, functie de baza, la un angajator, carte munca depusa la itm, inceteaza cim 2010, nu se ridica de la itm cartea de munca; - acelasi angajat ... (vezi toată discuția)