avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1053 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Carte de munca, vesnica problema
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Carte de munca, vesnica problema

Buna ziua!
Ma numesc Cosmin si am lucrat la o firma pana in august 2007, nici in ziua de astazi nu mi-au inmanat cartea de munca, ea imi este necasara la noul loc de munca.
Am depus o plangere online la ITM prin intermediul site-ului lor, acum astept raspunsul.
Mai exista si alta metoda de a-i constrange pe cei de la firma sa-mi inmaneze cartea de munca? (inafara de judecata)

Multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:23, 6 Octombrie 2008
este utila si clasificarea obligatiilor ca sa iti poti face o imagine structurala a ceea ce ar trebui de facut in situatiile enumerate. Imi place mult faza cu "3. Sancţiuni pentru persoanele din ITM care nu isi indeplinesc obligaţiile";)
Am mai reflectat la subiect.
Circulaţia fireasca şi aflarea la locul potrivit cu reglementările a carnetului de munca
este exclusiv o obligaţie a tuturor celor implicaţi şi nici un drept de blocaj sau deturnare a locului unde trebuie să se găseaca firesc.
Excepţiile de la obligaţii sunt legate strict de dreptul de a aştepta pasiv ca fiecare să-şi indeplinească datoria şi a nu fi tras la răspundere pentru neindeplinirea obligaţiei din cauze ce nu ţin de sarcinile exprese ale "actorului" implicat.



Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Februarie 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Nu prea vad eu ce sanctiuni sa se aplice #-o

Sunt doua locuri unde iti poate gasi cartea de munca angajatul : la angajator, in conditiile prevazute de Legea nr.130/1999 republicata sau la ITM :)
Daca cu locul stabil unde trebuie să se afle este clar cu circulatia lui lucrurile se "îmbârligă " de "nu se mai cunoaste om cu persoana".
Altfel toate discutiile care nu se mai termina ca variante nesolutionate nu ar mai fi avut loc.
Bizarre, inca un pont : daca la cererea pe care o vei trimite / depune la firma ti se va raspunde cumva ca intarzierea se datoreaza faptului ca toate carnetele de munca sunt la ITM pentru scanare in vederea infiintarii bazei de date a acestuia, insista, pentru ca intr-adevar, dureaza ceva scanarea asta insa, in momentul in care inceteaza un CIM, in maximum 2 saptamani, societatea intra in posesia carnetului de munca (cunosc personal cateva societati mari - cu sute de salariati - care au eliberat carnetele de munca fostilor salariati in acest termen, desi acestea se aflau la ITM pentru scanare).

Alte discuții în legătură

Cum se poate ridica de la itm cartea de munca ? contabila de la firma unde am lucrat pana in 31.12.2010 nu a reusit inca.... medeea2007 medeea2007 Buna ziua, La data de 30.12.2010 am plecat de la ultimul loc de munca. Nici pana in prezent, octombrie 2011 nu am intrat in posesia cartii de munca (CM), ce a ... (vezi toată discuția)
Refuz eliberare carte de munca. ContSters266112 ContSters266112 Buna ziua, Mi se refuza eliberarea cartii de munca, desi nu mai sunt angajat din ianuarie 2011 al respectivei firme. D-na de la resurse umane sustine ca a ... (vezi toată discuția)
Carte de munca la itm ContSters257414 ContSters257414 - angajat 2006, functie de baza, la un angajator, carte munca depusa la itm, inceteaza cim 2010, nu se ridica de la itm cartea de munca; - acelasi angajat ... (vezi toată discuția)