avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 968 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Imi plac animalele si dau admitere la INM :)
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Imi plac animalele si dau admitere la INM :)

Ii astept pe toti cei interesati ;)
rexone a scris:

forma de vinovatie pt. infractiunea complexa forma tip = intentia
forma de vinovatie pt.infractiunea complexa varianta calificata = si praeterintentia, si culpa

continuand cu exemplul dat: ultrajul se pliaza pe ideile de sus -
- forma tip a ultrajului - se comite prin amenintare, se comite clar cu intentie
- forma calificata a ultrajului - se poate comite cu intentie - il loveste intentionat
din culpa sau in forma praeterintentionata in cazul in care il loveste cu intentia de a-i produce o vatamare corporala care din cauze subsecvente dar in legatura cu actiunea de lovire duc in final la o vatamare corporala grava - rezultatele mai grave fiind produse din culpa

deci daca ne vine o astfel de intrebare eu zic sa retinem toate formele
blacky78 a scris:

wolfman a scris:

Scarlet, merita sa iei cartea. Este foarte bine structurata si se completeaza cum a zis dexia, foarte bine cu Mitrica sau Boroi, depinde dupa ce carte invata fiecare.

Dexia
Te rog sa ma crezi ca si eu am cautat si nic nic.
Ma duc sa mai aprofundez sa vad ce mai gasesc.
Eu am editia din 2007 a lui Mitrica, cine stie poate scrie altceva in editiile mai noi la infr complexa.

Mitrache,ed. VII, 2009, pag. 266
"Forma de vinovatie pentru infractiunea complexa tip, este intentia deoarece prevede rezultatul actiunilor sale si urmareste ori accepta rezultatul acestora.Spre deosebire de forma tip, in cazul infr/ complexe varianta calificata, vinovatia poate fi si praeterintentia, dar si culpa."

Atat si nimic in plus.Ma duc sa hranesc pisicuta.DSa-mi explicati si mie concluzia.:O

Concluzia e ca nu intelegeam de ce Mitrica retine si culpa in cazul variantei agravante si nu gaseam nici un exemplu concret de infractiune complexa varianta agravanta care sa ma dumireasca.
Ceea ce ai scris tu "dar si culpa" am si eu in editia 2007 dar nu este continuata fraza cu nici un exemplu si credeam ca in editiile mai noi exemplifica.
daxia0022 a scris:

rexone a scris:

forma de vinovatie pt. infractiunea complexa forma tip = intentia
forma de vinovatie pt.infractiunea complexa varianta calificata = si praeterintentia, si culpa

continuand cu exemplul dat: ultrajul se pliaza pe ideile de sus -
- forma tip a ultrajului - se comite prin amenintare, se comite clar cu intentie
- forma calificata a ultrajului - se poate comite cu intentie - il loveste intentionat
din culpa sau in forma praeterintentionata in cazul in care il loveste cu intentia de a-i produce o vatamare corporala care din cauze subsecvente dar in legatura cu actiunea de lovire duc in final la o vatamare corporala grava - rezultatele mai grave fiind produse din culpa

deci daca ne vine o astfel de intrebare eu zic sa retinem toate formele

Pai vezi tu, tocmai aici era neclaritatea mea:
pe mine nu ma intereseaza rezultatele mai grave care se retin in sarcina faptuitorului sub forma culpei pe baza de praeterintentie, ci mai degraba eu intelegeam ca prin comiterea unei infractiuni complexe in varianta agravanta din culpa (cum zice Mitrica) atat infractiunea cat si agravanta sa imbrace forma culpei si nu una cu intentie si alta din culpa (aceasta din urma fiind rezultatul mai grav). Nu stiu daca m-am facut inteles dar sper.
De asemenea ce ai vrut sa zici prin "- forma calificata a ultrajului - se poate comite cu intentie - il loveste intentionat din culpa" = pai ori il loveste intentionat ori il loveste din culpa pt ca a lovi intentionat din culpa nu cred ca este posibil.
Multam fain oricum de exemplu, chiar m-a pus pe ganduri serios chestia.
ati vazut ca pe topicul de dincolo a scris la un moment dat cineva care a luat examenul si zicea sa nu ne mai agitam cu multe tratate, cursuri, coduri adnotate etc., ca a invatat 2 luni :-/ dupa cursurile de civil, coduri penal si proceduri cu ril-uri, ca a facut grilele date la examene si inm si atat....
ei, n-o fi chiar atat ca intrebarile din teorie... nu le faci din coduri...dar nici prea departe de adevar nu e...
daca stii teoria f. bine...faci de 5, depinde cate spete faci...
Nici nu stii ce m-am abtinut sa nu ii zic vreo doua. Hai sa fim seriosi, toti dintre noi stim ca numai codurile si ceva jurisprudenta nu te ajuta in totalitate sa iei examenul. Si apoi numai ca sa inveti si sa stapanesti codurile foarte bine iti trebuie cel putin 4-5 luni.
Nu mai spun ca sunt multe chichite care nu sunt prezentate in cod si trebuie sa le iei din carti si tratate.
Am vrut sa o intreb cat timp sau de cate ori a mai dat ca sa ajunga sa stapaneasca codurile dar m-am abtinut ca nu avea rost.

Alte discuții în legătură

Schimbare avatar ContSters64839 ContSters64839 Sunt de aproape un an inregistrat pe site-ul avocatnet.ro si n-am avut absolut nici o problema tehnica pana acum vreo saptamana. Am incercat sa remediez singur ... (vezi toată discuția)
Amenda contraventionala caine fara lesa alexandrupetrisor alexandrupetrisor Buna ziua. Am si eu o mare problema. Am primit o amenda contraventionala pentru ca am fost in parcul din Sebastian cu cainele meu (metis rottweiler) M-am ... (vezi toată discuția)
Forum-uri noi in forum-ul avocatnet.ro Admin Admin Asteptam propuneri pentru Forum-uri noi pentru categoria "Dreptul in discutie". Ideea e ca ar trebui sa avem o lista coerenta de propuneri si sa cadem cu totii ... (vezi toată discuția)