daxia0022 a scris:
rexone a scris:
forma de vinovatie pt. infractiunea complexa forma tip = intentia
forma de vinovatie pt.infractiunea complexa varianta calificata = si praeterintentia, si culpa
continuand cu exemplul dat: ultrajul se pliaza pe ideile de sus -
- forma tip a ultrajului - se comite prin amenintare, se comite clar cu intentie
- forma calificata a ultrajului - se poate comite cu intentie - il loveste intentionat
din culpa sau in forma praeterintentionata in cazul in care il loveste cu intentia de a-i produce o vatamare corporala care din cauze subsecvente dar in legatura cu actiunea de lovire duc in final la o vatamare corporala grava - rezultatele mai grave fiind produse din culpa
deci daca ne vine o astfel de intrebare eu zic sa retinem toate formele
Pai vezi tu, tocmai aici era neclaritatea mea:
pe mine nu ma intereseaza rezultatele mai grave care se retin in sarcina faptuitorului sub forma culpei pe baza de praeterintentie, ci mai degraba eu intelegeam ca prin comiterea unei infractiuni complexe in varianta agravanta din culpa (cum zice Mitrica) atat infractiunea cat si agravanta sa imbrace forma culpei si nu una cu intentie si alta din culpa (aceasta din urma fiind rezultatul mai grav). Nu stiu daca m-am facut inteles dar sper.
De asemenea ce ai vrut sa zici prin
"- forma calificata a ultrajului - se poate comite cu intentie - il loveste intentionat din culpa" = pai ori il loveste intentionat ori il loveste din culpa pt ca
a lovi intentionat din culpa nu cred ca este posibil.
Multam fain oricum de exemplu, chiar m-a pus pe ganduri serios chestia.