avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 349 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Noutati referitoare la activitatea RU dupa 01.01.2011
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Noutati referitoare la activitatea RU dupa 01.01.2011

Haideti sa încercam in acest topic sa punem pe tapet noutatile legate de activitatea RU dupa data de 01.01.2011.
Toata lumea stie ca , potrivit art.298 alin.3 C.mun., Decretul nr. 92/1976 privind carnetul de muncă, cu modificările ulterioare, va fi abrogat la data de 31 decembrie 2010 .
Citind pe forum am descoperit foarte multe zvonuri legate de activitatea RU dupa data de 01.01.2011 ? ... Oare care este adevarul in aceasta privinta?
Ultima modificare: Duminică, 5 Decembrie 2010
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc!

Ma interesa daca asa cum depundem in revisal modificari exista deja un corespondent, ceva, pentru statul pe care il duceam la ITM.

Din cate inteleg nu exista.

As mai avea o intrebare, dar usor iesita din topic.
Noi pontam printr-un aparat+soft cu amprenta, in mod evident angajatii nu vin la fix si nu pleaca la fix, unii pleaca la si 2 minute altii stau pana mai tarziu (in interes de serviciu sau nu)
Nu se cer ore suplimentare si nici nu se acorda, dar la un control al ITM ma aflu intr-un impas:
Mi se cere condica si vreau sa stiu cum pot rezolva problema posibilelor ore suplimentare care apare in principiu prin faptul ca angajatii nu sunt stricti cu programul.

Multumesc!
Ar fi o solutie ca angajatii sa sustina in fata unui control ITM ca orele acelea se datoreaza problemei expuse de dvs.
Am inteles.
Exista vre-o posibilitate sa fie acceptata o informare/decizie a companiei semnata de toti angajatii in care sa se spuna ca nu se cer/accepta ore suplimentare si ca ramanerea peste program este din propria decizie a angajatului ?

Multumesc!

Pentru clarificare: nu este vorba de reavointa sau inselatorie a angajatilor, problema apare pentru cei veniti dimineata la "fara 20" si plecati la "si jumatate", dar imi este clar ca pot fi intrebata si pentru aceste diferente.
Munca suplimentara se face(teoretic) la solicitarea scrisa a angajatorului.
Daca doriti ca lucrurile sa fie clare, puteti specifica in Regulamentul Intern, la capitolul "Timpul de munca" faptul ca orele suplimentare se efectueaza doar la solicitarea scrisa a superiorului ierarhic si ca timpul lucrat in afara programului de catre salariat in afara acestei solicitari nu este considerat munca suplimentara.
Pentru a intari cele de mai sus, se poate specifica faptul ca, in situatia in care salariatul doreste sa ramana dupa terminarea programului in firma mai mult de 1/2 ora sau 1 ora, trebuie sa solicite, la randul sau, aprobare in scris pentru aceasta, mentionand motivele.
Conteaza care dintre prevederile de mai sus sunt in interesul dvs.
Sau se poate prevede in R.I. ca : activitatea desfăşurată de salariat, din iniţiativa sa, peste programul său de muncă, pentru recuperarea rămânerilor în urmă, nu constituie muncă suplimentară.

Alte discuții în legătură

Se desfiinteaza itm-ul ? me.elena me.elena Buna seara Se pare... , asa cum am aflat din unele surse ca incepand cu 01.01.2011 nu se mai duc statele, declaratiile si contr de munca (precum si incetari ... (vezi toată discuția)
Oug nr.123/2010 Cornel  Vasile Cornel Vasile Publicata in Monitorul Oficial nr.888/30.12.2010 , [b]abroga de la 01.01.2011 Legea nr.130/1999 - republicata, cu exceptia articolelor 2-16 care se abroga de ... (vezi toată discuția)
Resurse umane maria60 maria60 Lucrez intr-o institutie de stat cu autofinantare.Din 1998 Prin decizie data de directorul de atunci mi s-a încredinţat cărţile de muncă,iar ulterior am ... (vezi toată discuția)