ionela81 a scris:
La divort instanta a eliberat o hotarare in care sunt urmatoarele:schimbarea numelui si plata pensiei alimentare.Eu neavand venituri,din 2006 nu am platit pensia alimentara,nu am un domiciliu stabil si sunt in intretinerea concubinului meu.Intre timp eu mi-am vizitat fiica i-am adus bunuri cumparate de el.Acum in 2008 fostul sot a depus o plangere ca eu nu i-am platit pensia alimentara.In acest caz va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi.Va multumesc Ionela.
Dragă Ionela,
Stai liniştită, pentru ca să fie dovedită săvârşirea infracţiunii de abandon de familie, prev. de art. 305 lit. c C.penal, aceasta trebuie să fie săvârşită cu intenţie în cazul tău, nefiind suficient a fi dovedit în cauză că nu ai achitat pensia de întreţinere în favoarea minorului timp de cel puţin 2 luni, pensie stabilită prin hotărâre judecătorească, respectiv trebui simultan cu această condiţie să fie îndeplinită şi condiţia relei-credinţe. În cazul tău, contează veniturile efective obţinute de tine, care înţeleg că nu există, precum şi alte criterii privind viaţa ta (starea de sănătate etc.), de asemenea şi necesităţile de trai normale ale persoanei îndreptăţite la întreţinere.
În practică, sunt multe situaţii în care persoanele obligate la plata pensiei de întreţinere în favoarea minorilor, fac dovada că nu au mijloacele necesare, fie pentru că sunt bolnave, fie pentru că nu găsesc un loc de muncă deşi au făcut numeroase demersuri în acest sens sau au alte obligaţii la care nu le pot face faţă cu sursele materiale de care dispun. Astfel, se dovedeşte că nu există o "rea credinţă", infracţiunea de abandon de familie neexistând deoarece aceasta nu se poate săvârşi din culpă.
vemma a scris:
eu am un copilas care implineste acum 3 anisori si mi-a fost incredintat spre crestere si educare prin sentinta judecatoreasca definitiva in luna iulie 2007. Tatal este obligat prin lege la plata pensiei alimentare stabilita in corelatie cu venitul minim pe economie
Incepand din iulie si pana in noiembrie, aceasta pensie a fost platita cu intarziere de cateva luni de fiecare data.
Din decembrie inclusiv, deci de aproape 5 luni, tatal copilului nu a mai platit pensia alimentara fiind plecat in Germania cu contract de 1 an si 6 luni in prezent aflandu-se tot acolo.
Care sunt actiunile legale pe care le pot lua eu in acest moment si in aceasta situatie? ( am auzit ca daca nu plateste pensia timp de 6 luni se poate considera abandon de familie, care sunt actiunile care decurg din acest abandon de familie- o sa-si piarda dreptul de a-si vizita copilul (cu care, si asa a vorbit de 3 ori de cand este plecat, in nici o data pomenind de pensia alimentara, si daca acum nu are bani, atunci nu stiu cand va avea, pur si simplu lipsa de interes, dar cu pretentii vine gramada...) o sa fie obligat in continuare sa plateasca pensie alimentara, si in prezent as putea sa cer si o marire de pensie tinand cont ca acum este angajat? )
Se poate introduce o acţiune de majorare a pensiei de întreţinere în favoarea minorului numai dacă o puteţi dovedi prin orice mijloc de probă, că situaţia materială a pârâtului s-a schimbat de la pronunţarea hotărârii şi dacă puteţi face dovada veniturilor pe care acesta le obţine, pentru că nu este suficient să afirmaţi că fostul soţ lucrează, dacă nu o puteţi dovedi, de asemenea să faceţi dovada şi a sumelor de bani pe care acesta le-a încasat în ultimele 6 luni.
Cel mai bine este să angajaţi un avocat după ce obţineţi aceste mijloace de probă, altfel acţiunea este un eşec.
Cu privire la faptul că fostul soţ nu a achitat pensia de întreţinere în favoarea minorului conform sentinţei judecătoreşti mai mult de 2 luni, puteţi depune o plângere penală la poliţie dar, având în vedere că fostul soţ are acum reşedinţa în străinătate, cercetările vor fi îngreunate pentru că acesta trebuie citat în vederea audierii sale.
Oricum, vă doresc succes!