avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... In legatura cu un dosar penal intocmit ptr neplata ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

In legatura cu un dosar penal intocmit ptr neplata pensiei alimentare

La divort instanta a eliberat o hotarare in care sunt urmatoarele:schimbarea numelui si plata pensiei alimentare.Eu neavand venituri,din 2006 nu am platit pensia alimentara,nu am un domiciliu stabil si sunt in intretinerea concubinului meu.Intre timp eu mi-am vizitat fiica i-am adus bunuri cumparate de el.Acum in 2008 fostul sot a depus o plangere ca eu nu i-am platit pensia alimentara.In acest caz va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi.Va multumesc Ionela.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:51, 15 Septembrie 2008
Repet: se poate executa si daca e in strainatate un om... de la caz la caz executarea este mai grea sau mai usoara...

Claudiu, daca imi spui ca se poate trece peste un art. de lege care spune ca "Nu se va primi niciodata [...]", macar imi poti da un text de lege... Nu stiu sa faca exceptie de la civil raporturile de dreptul familiei.
Nu stiu text de leeg care sa se aplice cas a eviti art. 1191.

NU poti considera ca paratul lucreaza ilicit ca asa vre una dintre parti, asta trebuie dovedit. Este posibil ca sa fie constrans a lucra la negru, de exemplu, ceea ce ii cam elimina vreo vinovatie.

Legal, nu ai temei sa audiezi martori.
AVLIL a scris:
Claudiu, daca imi spui ca se poate trece peste un art. de lege care spune ca "Nu se va primi niciodata [...]", macar imi poti da un text de lege... Nu stiu sa faca exceptie de la civil raporturile de dreptul familiei.
Nu stiu text de leeg care sa se aplice cas a eviti art. 1191.
[..] Legal, nu ai temei sa audiezi martori.


Raţiunea instituirii acestei reguli severe constă în dorinţa leguitorului de a ocroti părţile şi de a le determina să-şi preconstituie probe care să asigure certitudine şi stabilitate raporturilor juridice pe care le creează.
Doctrina opinează că valoarea stabilită de art. 1191 alin. 1 C.civ. este derizorie, propunându-se modificarea acestui articol.
În jurisprudenţă şi chiar în doctrină s-a pus problema chiar a constituţionalităţii acestui articol, într-o opinie că dispoziţiile articolului ar fi neconstituţionale, iar în altă opinie împărtăşită şi de Curtea Constituţională, că "avem de-a face cu o problemă de probatoriu reglementată într-o concepţie nominalistă, azi, evident, depăşită. Dar aceasta nu face ca dispoziţiile respective să devină neconstituţionale, pentru că ele nu contrazic nici o dispoziţie a legii fundamentale, prin ele impunându-se, în materia raporturilor obligaţionale, altele decât cele care au contingenţă cu economia de piaţă, o restricţie pe plan probatoriu devenită poate prea severă, datorită neactualizării limitei valorice până la care este admisibilă proba cu martori, dar care nu constituie decât o măsură de protecţie la care părţile pot renunţa."
În proiectul noului Cod civil român s-a propus ca această sumă să fie de 250 Euro.
Sunt considerate excepţii de la regulile restrictive impuse prin acest articol:
- convenţia părţilor (art. 1191 alin. 3 Cod civil),
- dovada bunurilor proprii în raporturile patrimoniale dintre soţi (art. 5 alin. 1 din Decretul nr. 32/1954),
- începutul de dovadă scrisă (art. 1197 Cod civil),
- imposibilitatea preconstituirii probei scrise (art. 1198 pct. 1 - 3 Cod civil),
- imposibilitatea conservării probei scrise (art. 1198 pct. 4 C.civ.),
- situaţia terţilor - regula instituită de art. 1191 alin. 1 şi 2 Cod civil priveşte numai părţile contractante şi succesorii lor în drepturi, terţii fiind liberi să combată sau să completez înscrisurl prin proba testimonială,
- în materie comercială (art. 46 C.com.).
În cazul începutului de dovadă scrisă, am avut şi eu speţe în care mi s-a admis proba cu martori şi am câştigat. Într-o decizie s-a arătat că: "existând un început de dovadă scrisă, instanţa, în baza rolului activ, are îndatorirea de a interoga în mod amănunţit părţile asupra existenţei, desfăşurării şi înţelesului unor raporturi juridice existente şi, în funcţie de datele existente, să dispună administrarea probelor necesare, inclusiv proba cu martori, uzând şi de prezumţii."
O speţă în acest sens, speţă care, consider eu, că a fost un succes, a fost cea în care am solicitat instanţei constatarea nulităţii absolute a unui contract de împrumut cu garanţie imobiliară autentificat, încheiat prin fraudarea legii printr-o cauză simulată, respectiv perceperea unor dobânzi mai mari decât cele legale.
Redau din cuprinsul sentinţei menţionate:
".....În acest contract se prevede că reclamanta a primit suma de x dolari SUA de la pârât fără a fi menţionat faptul că această sumă a fost înmânată în faţa notarului public de către pârât reclamantei.
Înscrisul autentic face dovadă până la înscrierea în fals în ceea ce priveşte constatările personale ale agentului instrumentator.
Prin urmare faptul înmânării sumei menţionate în contractul de împrumut mai sus arătat poate fi contrazis de reclamantă şi dovedit de aceasta prin proba contrară, iar faptul că acest înscris este lovit de nulitate absolută pentru o cauză ilicită poate fi dovedit prin orice mijloc de probă."

Ultima modificare: Miercuri, 23 Aprilie 2008
Corina Capotã, Avocat
Avlil, legalitatea sau nelegalitatea audierii martorilor poate sa fie atributul suveran al instantei dar care atribut si apreciere poate fi cenzurata de instanta superioara.
Eu incercam sa dau o idee in in sensul in care se poate proceda in vederea evitarii unui text de lege (art 1191 c. civ.) tocmai pt a veni in ajutorul mamei si nu sa pun bete in roate acesteia ( pt Vemma).
Problema se mai poate pune si in felul ca fiind vorba de raporturi juridice de dreptul muncii in ceea ce il priveste pe parat, aceste raporturi juridice se pot dovedi cu martori in conditiile in care nu exista un inscris (contract ).Dovedindu-se faptul ca paratul lucreaza se va putea stabili cu aceasta ocazie si daca realizeaza venituri si care este cuantumul acestora.
Daca lucreaza la negru aceste venituri nu vor fi evidentiate din punct de vedere fiscal deoarece nu el nu figureaza in nicio evidenta a statului.
Cu toate acestea, paratul realizeaza venituri (salariu) si din acest motiv el are obligatia legala stabilita prin hotarare judecatoreasca sa achite pensia de intretinere.
Faptul ca el realizeaza venituri se poate dovedi prin dovedirea raportului juridic de dreptul muncii.
Faptul ca este sau nu constrans sa lucreze la negru nu prezinta relevanta juridica deoarece daca realizeaza venituri el are obligatia legala de a plati pensia de intretinere.
Intrebarea care se poate ridica este alta.Daca acele venituri sunt sau nu ilicite si in acest context se mai ridica o intrebare si anume, daca veniturile ilicite dobandite de parat sunt sau nu supuse obligatiei de a se achita cota parte din ele pt pensie.
In acest caz, parerea mea este ca nu se poate achita pensie din aceste venituri obtinute din savarsirea unei infractiuni, spre exemplu.
Dar, daca este vorba de venituri din munca ai dreptul sa dovedesti existenta raportului juridic de dreptul muncii si apoi instanta poate considera ca este vorba de ,,un inceput de dovada scrisa" care se poate suplimenta prin proba cu martori.
Se mai poate observa ca, legea nu face distinctie intre venituri. Prin urmare, ca reclamant, chiar in cadrul unui proces avand ca obiect majorarea pensiei de intretinere trebuie sa ai dreptul de ati dovedi pretentiile in conditiile in care nu exista inscrisuri, dar, daca din alte probe rezulta ca paratul realizeaza venituri.
Sigur ca, intr-un proces penal lucrurile ar fi mult simplificate, dar, nu poti sa ai hotarare judecatoreasca de majorare a pensiei de intretinere decat daca te judeci cum am arat mai sus ( cu titlu de exemplu).
In plus, in procesul penal paratul (invinuit) poate sa nu spuna adevarul intrucat legea nu il obliga sa recunoasca fapta.Deci, acesta ar putea sustine ca nu realizeaza venituri.:(

avocat Claudiu Lascoschi



Cora, bravo! Am facut o afirmatie incompleta si... m-ai taxat! Corect, poate si eu as fi facut la fel...
Avem un raport de familiei, am crezut ca e evident ca nu stiu lege care sa deroge de la 1191 in acest caz particular. Nu in altul, nu in comercial sau in doctrina...
Au fost 250 de lei limita si cand era peste 30 000 de lei euro, si totusi textul se aplica. Desi toata lumea, de la judecatori la avocati si profesori de drept, toti il credeau ca fiind un text de lege prost.
In doctrina s-a incercat si sa se demonstreze ca e desuet, caduc! Dar, asta e, nimeni nu a aratat un motiv logic pentru care sa nu se aplice, motiv sustinut de legislatie si, evident, el s-a aplicat.
Inceputul de dovada scrisa e alt caz, aceasta situatie elimina posibilitatea abuzului... sau il diminueaza. In toate exceptiile aratate de tine (care nu se aplica si in cazul despre care discutam, din pacate) se diminueaza posibilitatea de abuz, de aceea legea e permisiva in acele cazuri. Corect, dealtfel.
Evident ca o corespondenta din care sa reiasa venitul sotului poate ajuta... dar se schimba situatia.

Prin urmare, ca si tu si eu am avut cazuri cand am demonstrat sume cu martori nu e relevant, odata ce erau alte cazuri si situatia de atunci nu se poate aplica aici.

Claudiu, nu mai am niciun comentariu. Nu cred ca ajuti un om dandu-i posibilitati imposibile, sanse pe care omul le ia de bune dar care nu vor putea fi aplicate in practica.
Sa spui ca in penal omul poate minti da' in civil nu ... ce mai, am ramas fara comentarii! Sau ca proba cu martori poate fi inceput de dovada scrisa... :slap:
Hai sa-ti dau un fapt din dreptul muncii: vine inspectorul pe un santier, jumatate din oameni nu au carte de munca, omul da amenda, aceasta se contesta si vin oamenii si spun ca ei erau acolo sa-si ajute niste prieteni sa incarce o marfa, atat, nu munceau acolo! Sau, sa stii ca si voluntariatul (munca gratis) e tot raport de munca.
Daca eu muncesc, tu n-ai voie sa aduci martori sa-mi demonstrezi veniturile... in cazul cu pensia, ma refer. Nu ai cum, legal. Daca nu ai alte dovezi in sustinere, alte puncte de plecare.
Si chiar daca treci de fond, partea adversa ataca sentinta, iar in recurs se are in vedere tocmai partea procedurala, instanta a interpretat gresit norme etc. etc. si devine apa de ploaie sentinta de la fond!

Dam sfaturi asa, tot pe langa dispozitii legale! Ideea e daca ii putem spune persoanei ceva palpabil... De exemplu: daca femeia demonstreaza ca omul plateste o rata mare a unui credit (de unde are bani?) sau similar, da. Faci rost de o dovada, poti forta lucrurile.
Dar ideea e sa gasesti inscrisuri, oricum, nu martori, ca nu ti-i admite nimeni.
Repet ceea ce am scris mai sus.
Totusi, in situatia in care paratul in cazul unui proces avand ca obiect majorarea pensiei de intretinere tine de dreptul familiei datorita relatiilor sociale ocrotite prin lege.In functie de partea pe care o aperi ca avocat poti aborda si o aparare in sensul ca prevederile art 1191 c. civ. nu sunt aplicabile in aceasta materie datorita raporturilor juridice existente intre minor si parinte ( raporturi juridice de dreptul familiei).
Raporturile juridice de dreptul muncii pot fi dovedite si cu martori.Declaratiile de martori date la politie opinez ca pot fi folosite ca un inceput de dovada scrisa.Ideile pe care le-am dat pot sa schimbe practica judiciara.
Nu este chiar imposibil Avlil.
Se spune ca, daca vrei cu adevarat poti.:)
Ma refer la avocati si nu la justitiabili intrucat acestia chiar daca vor sa faca asa ceva nu vor putea, chiar daca vor vrea.De aceea, partial iti dau dreptate.;)

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Neplata pensie alimentara barbie_86 barbie_86 In urma cu ceva timp am divortat,am primit comunicarea in care este specificata suma de plata aferenta pensiei slimentare si cheltuielilor de judecata,dar nu ... (vezi toată discuția)
Lucreaza la negru in strainatate si nu vrea sa achite pensia alimentara casanova30bc casanova30bc Buna seara spuneti-mi si mie legea 305 ali 1 lit c din codul penal privind abandonul familiar se aplica si in cazul in care nu realizeaza nici un venit ... (vezi toată discuția)