avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... In legatura cu un dosar penal intocmit ptr neplata ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

In legatura cu un dosar penal intocmit ptr neplata pensiei alimentare

La divort instanta a eliberat o hotarare in care sunt urmatoarele:schimbarea numelui si plata pensiei alimentare.Eu neavand venituri,din 2006 nu am platit pensia alimentara,nu am un domiciliu stabil si sunt in intretinerea concubinului meu.Intre timp eu mi-am vizitat fiica i-am adus bunuri cumparate de el.Acum in 2008 fostul sot a depus o plangere ca eu nu i-am platit pensia alimentara.In acest caz va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi.Va multumesc Ionela.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:51, 15 Septembrie 2008
va multumesc pentru promtitudine si sfaturi, dar nu este logic ca, daca nu plateste timp de 6 luni pensia alimentara drepturile care le are asupra copilului sa ramana aceleasi, aici nu se schimba nimic? cum am spus mai sus, sa-si piarda dreptul de a-l vizita si a-l lua la el pe o zi sau doua?
oricum, trebuie sa existe o metoda de sactionare a parintilor iresponsabili, ignoranti si lipsiti de interes asupra cresterii copilasului
multumesc
Exista o metoda penala. Atata tot. Dreptul la intretinere si cel de vizitare sunt distincte, fara nicio legatura intre ele.
Mai mult, mi s-ar parea sa existe un sistem sanctionator asa cum il vedeti dv. pentru simplul motiv ca in urma ambelor fapte copilul ar suferi: si daca nu i se plateste intretinerea si daca nu are relatii cu tatal. :((

Cora, m-am saturat de hotarari proaste si de apeluri, recursuri dupa rejudecarea in fond...
Apelul sau recursul, ca sa nu mai spun de casari, nu s-ar intampla daca hotararile ar fi bune.
Apoi, daca paratul ar fi avut asa o atitudine procesuala, si eu l-as fi sanctionat poate: sa nu invoce nimic in aparare.
Eu, ca instanta, am dreptul sa invoc in virtutea rolului activ, nu obligatia sa ma gandesc la toate.
Evident ca ar fi discutii aici, controverse si ca, pentru ca hotararea de care ne povestesti sa fi fost legala, instanta putea invoca si Codul civil care ne spune despre cum se dovedesc sume mai mari de 250 de lei. Dar... instanta probabil a sanctionat astfel atitudinea procesuala a paratului...

Consider ca in astfel de actiuni poti dovedi cu martori faptul ca munceste, insa nu si suma la care se ridica salariul.
Eu as face altfel, daca o parte mi-ar arata ca paratul lucreaza la negru: i-as pune in vedere sa ne precizeze suma, sa-si faca acte legale pentru ea, in caz contrar urmand ca instanta sa hotarasca pensia numai in functie de nevoile intretinutului, sanctionand astfel lipsa de diligenta a paratului... Dai un termen de cateva luni pentru asta... sa-l dea in judecata pe angajator... :D
E putin trasa de par solutia asta, as gasi eu cum s-o motivez mai serios... daca as fi in situatia asta, ca jude.
Sau poate e proasta rau solutia mea, dar sunt la fel de nervoasa ca instanta care a dat solutia de care spuneai tu. Sunt nervoasa pe muncile la negru.
Ca sa nu mai spun ca nu vad de ce nu copilul, in calitate de creditor, nu se poate indrepta direct impotriva firmei la care lucreaza tatal sau ca sa obtina carte de munca, un contract legal... altfel neputandu-si cere drepturile.
Interesant punctul de vedere de mai sus.Totusi, in situatia in care paratul in cazul unui proces avand ca obiect majorarea pensiei de intretinere tine de dreptul familiei datorita relatiilor sociale ocrotite prin lege.In functie de partea pe care o aperi ca avocat poti aborda si o aparare in sensul ca prevederile art 1191 c. civ. nu sunt aplicabile in aceasta materie datorita raporturilor juridice existente intre minor si parinte ( raporturi juridice de dreptul familiei).
Sigur ca instanta va cenzura probatoriul intrucat daca audiaza martori cu privire la acest aspect pot lua nastere abuzuri.
In cazul in care exista un inceput de dovada scrisa se poate proceda la audierea unor martori chiar si in cazul in care instanta ar considera ca raporturile juridice de natura strict civila.
In acest sens, la cererea partii instanta poate dispune efectuarea unei adrese la locul de munca al paratului in vederea comunicarii veniturilor pe care le realizeaza.In ipoteza in care firma nu raspunde la adresa instantei, aceasta poate proceda la audierea unor martori care lucreaza cu paratul.
Daca paratul lucreaza la negru si nu se pot stabili veniturile sale prin inscrisuri, din motive obiective, se poate considera, cu temei, zic eu, ca ne aflam in fata unei fapte delictuale a paratului si fiind vorba de o fapta delictuala opinez ca aceasta poate fi dovedita cu martori.Munca la negru nu este legala.Totusi, mai mult sau mai putin este tolerata de autoritati.
In conditile cele mai sus, ( me refer la ipoteze) avocatul poate solicita instantei incuviintarea unui probatoriu care la prima vedere nu pare posibil, dar, care, totusi poate fi incuviintat de instanta.
Se mai poate considera ca scopul pt care lucreaza paratul la negru este ilicit.Daca paratul lucreaza la negru si se dovedeste acest lucru, in contextul in care acesta nu achita pensia de intretinere stabilita in hotararea judecatoreasca, desi acesta are venituri se poate vorbi si despre incidenta art 305 alin 1 lit. c) din codul penal.Deci, iata si o infractiune.
Se stie ca in procesele penale se pot audia martori.
Probleme apar acolo unde efortul este prea mare raportat la ceea ce obtine clientul in mod concret, respectiv o pensie cu putin majorata fata de cea initiala.
Eu cred ca de aici apar deosebirile intre Romania si alte state mai dezvoltate in care salariile cetatenilor sunt mai consistente.

avocat Claudiu Lascoschi

mentionez ca in sentinta definitiva nu s-a specificat nimic in legatura cu vizitele tatalui sau.
dupa cele spuse de dv, practic omul care incalca legea neplatind pensia alimentara si de asemenea omul care incalca drepturile copilului sau poate sta razand si linistit in strainatate vazandu-si de treaba stiind ca procedura romaneasca avantajeaza oamenii ca el.
asadar omul caruia i se incalca drepturile si care aduca la cunostinta incalcarea legii trebuie sa se descurce singur, statul asistand neputincios la aceste scene.
copilul in timpul asta in care tatal nu plateste pensia are nevoile lui care trebuiesc satisfacute.
daca tot nu plateste pensia, acest parinte ar putea sa decada din dreptul de a-si vedea copilul, macar atat ar putea face statul si tot ar fi bine.
in afara de plangerea la politie, se poate consemna undeva la tribunal ca acest om nu plateste pensia alimentara neinteresandu-l de copil catusi de putin?
Nu, in afara de plangerea penala adresata parchetului sau politiei.
Nu este usor sa se decada parintele din drepturile parintesti. Decaderea din drepturile parintesti conform Art. 109 din Codul Familiei poate aparea doar in urmatoarele cazuri: “Daca sanatatea sau dezvoltarea fizica a copilului este primejduita prin felul de exercitare a drepturilor parintesti, prin purtarea abuziva sau prin neglijenta grava in indeplinirea indatoririlor parintesti, ori daca educarea, invatatura sau pregatirea profesionala a copilului nu se face in spirit de devotament fata de Romania.” In aceste cazuri, instanta judecatoreasca, la cererea autoritatii tutelare, va pronunta decaderea parintelui din drepturile parintesti. Citarea parintilor si a autoritatii tutelare este obligatorie.
In acelasi timp, decaderea din drepturile parintesti nu il scuteste pe parinte de indatorirea de a da intretinere copilului.

Alte discuții în legătură

Neplata pensie alimentara barbie_86 barbie_86 In urma cu ceva timp am divortat,am primit comunicarea in care este specificata suma de plata aferenta pensiei slimentare si cheltuielilor de judecata,dar nu ... (vezi toată discuția)
Lucreaza la negru in strainatate si nu vrea sa achite pensia alimentara casanova30bc casanova30bc Buna seara spuneti-mi si mie legea 305 ali 1 lit c din codul penal privind abandonul familiar se aplica si in cazul in care nu realizeaza nici un venit ... (vezi toată discuția)