avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1131 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Exista o astfel de lege?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Exista o astfel de lege?

Exista vreo lege in care o persoana sa nu aiba voie sa se aproprie de cineva mai putin de "x" metri? Stiu ca in alte tari se poate...
Si daca da care este?
Exista o lege aplicabila intr-o situatie ca cea expusa de user, respectiv Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie.
Este asimilata membrului de familie , conform acestei legi, si persoana care a avut o relatie asemanatoare celei dintre soti.
Pentru mai multe detalii,
[ link extern ] .
Cred ca in cadrul unui proces penal, de exemplu pentru amenintare, s-ar putea dispune masura respectiva, ca masura provizorie pana la darea unei solutii.
Doua observatii pe Legea 217/2003:
- clasificarea ca "membri de familie" trebuie bazata pe o ancheta sociala, ceea ce nu e practic aici.
- masurile discutate din CP se dispun prin incheiere a instantei daca exista "probe sau indicii temeinice ca un membru de familie a savarsit un act de violenta cauzator de suferinte fizice sau psihice asupra unui alt membru". Destul de dificil daca nu e neaparat un act de violenta. Si masurile vor fi ridicate la disparitia starii de pericol.

Trebuie sa asteptam introducerea ordinului de restrictie...
Tot un act de violenta este si violenta psihica, iar din relatarile user-ului reiese acest lucru.Sigur ca un proces penal ar fi de durata , insa sunt si destule cazuri in care persoanele supuse unor violente au reclamat la politie agresorul, iar acesta a fost chemat si a semnat un fel de angajament precum ca se va abtine pe viitor, asumandu-si consecintele incalcarii angajamentului.Nu mi se pare a fi un caz fara solutie , indiferent ce lege este aplicabila, penala sau contraventionala
:) Am intrebat si mai sus, daca nu respecta angajamentul luat la Politie, ce i se poate intampla... Dincolo de a fi fi sacait de Politie.

Aici userul doreste un ordin de restrictie care inca nu exista ca institutie de drept. Ar putea fi simulata daca ar exista sanctiuni pentru incalcarea unor dispozitii luate prin angajamente (care oricum sunt obtinute de Politie sub intimidare, nu sunt benevole;) ).
Ultima modificare: Miercuri, 19 Ianuarie 2011
eumarian, utilizator
Pana una-alta e bine de stiut ca exista o lege aplicabila actelor de violenta intrafamiliale.E drept ca un ordin de restrictie nu poate fi emis fara a exista un proces si ca victimele violentelor nu sunt chiar protejate .
Legea despre care am amintit permite un fel de ordin de restrictie a agresorului cu privire la accesul sau intr-un adapost unde se afla victima internata.
Si nu as zice ca toti agresorii isi iau angajamentele doar sub imperiul intimidarii.Cred pe unii ii sperie ideea de a fi sanctionati, indiferent cum ,iar violentele le comit pana cand victima isi face curaj sa se adreseze politiei.
Politia mai este inca apta sa-i sperie pe unii, pe altii.Daca lucrurile n-ar sta asa nu vreau sa-mi imaginez consecintele.... B-)

Alte discuții în legătură

Ordin de restrictie gyoni8 gyoni8 Cum pot obtine un ordin de restrictie impotriva unei persoane, nu vreau ca aceasta persoana sa se mai apropie de mine? Unde ma adresez si cam ce probe imi ... (vezi toată discuția)
Ce pot face impotriva fostului sot care continua sa dea in mine? Catus Catus Dupa divorț am locuit preună si a continuat sa de a in mine.Ce pot face? (vezi toată discuția)
Ordin de restrictie banicaemilia banicaemilia Buna ziua, Am urmatoarea intrebare: Daca mi se intampla sa fiu atacata pe strada si reusesc sa supravietuiesc acestui atac, pot obtine ordin de ... (vezi toată discuția)