avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietate provenita prin mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietate provenita prin mostenire

Howdy! Sunt un oarecare cetatean roman, care are domiciliul stabil intr-un alt colt al lumii. Prin decesul bunicilor mei, am intrat in posesia unui apartament in Bucuresti. Actele succesiorale specifica clar acest lucru. Problema mea rezida in faptul ca odata intrat in posesia acestui apartament, imi pierd "calitatea" de non-propietar, asta in eventualitatea prin care as dori sa obtin un credit bancar cu o dobanda mai redusa, sau orice fel de alta facilitate pentru si in scopul obtinerii unei locuinte, in cazul in care as dori sa ma intorc in Romania. Exista vre-o forma legala prin care titlul de propietate al aprtamentului poate fi transferat catre mostenitorii mei, fara ca eu sa figurez ca detinator (PROPIETAR) al unui imobil ?

Multumesc pentru timpul dvs.
Cel mai recent răspuns: Mr. Smith , utilizator 20:31, 4 Mai 2008
Temerea mea, este ca daca voi aplica vreodata pentru o locuinta, mi se va imputa faptul ca mai detin o alta. Ceeace este putin ridicol, dat find faptul ca eu nu am beneficiat niciodata de nici o locuinta in Romania.
renuntand la succesiunea defunctului , ve-ti ramane strain de ea iar copii dvs chiar daca nu sant cetateni romani vor dobandi dreptul de proprietate asupra acelui apartament (constructiei)mai putin dreptul de proprietate asupra cotei parti aferente din terenul pe care este situat blocul . Fata de acest drept vor dobandi un drept de folosinta speciala . Asta in cazul in care nu mai sant alti succesibili la mostenire.
Am inteles ca ati acceptat succesiunea si ati intrat deja in posesia apartamentului, insa problema dumneavoastra este cum sa "scapati" de acest apartament pentru a beneficia de anumite avantaje legale.

Elis, nu am gresit topicul. Am dat un exemplu de avantaj de care nu poate beneficia initiatorul topicului, respectiv pe legea nr. 15/2003.
In 2002 mi-am cumparat un apartament, proprietate personala. Apoi a aparut legea in 2003. Chiar daca as fi vandut sau donat apartamentul, tot n-as fi putut beneficia de prevederile acesteia.
Va dati seama ca altfel, ar fi fost simplu sa-l donez, sa zicem parintilor, sau fratelui meu si sa pot beneficia, insa nu acesta este scopul legii. Se doreste ajutarea tinerilor cu posibilitati materiale mai reduse.

Chiar daca vindeti sau donati apartamentul mostenit, tot nu puteti beneficia de prevederile legii 15/2003. Eu asa inteleg litera b) nu au avut sau nu detin in proprietate o locuinta
aditabora a scris:

renuntand la succesiunea defunctului , ve-ti ramane strain de ea iar copii dvs chiar daca nu sant cetateni romani vor dobandi dreptul de proprietate asupra acelui apartament (constructiei)mai putin dreptul de proprietate asupra cotei parti aferente din terenul pe care este situat blocul . Fata de acest drept vor dobandi un drept de folosinta speciala . Asta in cazul in care nu mai sant alti succesibili la mostenire.

:-/:-/:-/:-/:-/
Reprezentarea succesorală are drept efect de a pune pe reprezentanţi în locul, gradul şi drepturile reprezentatului, ori dacă reprezentatul ar renunţa la succesiune, ce calitate au descendenţii acestuia care, ATENŢIE!, vin la moştenire prin reprezentare şi nu în nume propriu!;)
Oricum, din câte am înţeles, autorul topicului a acceptat succesiunea şi a intrat în posesia imobilului, astfel că această discuţie nu-şi are rostul.
OK, va multumest tutor pentru timpul acordat, poate nu am prezentat problema in toata "frumusetea" ei, este vorba despre Legea nr 341/2004. Subiectul este inca delicat, vis a vis de abuzurile ce s-au facut, de aceea am incercat sa fiu cat se poate de "discret" si am folosit cuvinte ca "facilitate". Deci cu inima'n dinti cam asta e problema mea.

Alte discuții în legătură

Inscrierea in cf, intabulare, cetatean strain drumxx drumxx Apelez la profesionalitatea dvoastra pt. urmatoarea situatie: Am cumparat un apartament aferent unui ansamblu de locuinte aflate inca in curs de edificare. ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate melchior melchior doresc sa mostenesc de la mama decedata un teren langa Bucuresti am avut 2 frati decedati si ei eu as fi mostenitorul terenului, dar fratii mei au copii ce ... (vezi toată discuția)
Succesiune allexandru83 allexandru83 Buna ziua, Se doreste dezbaterea succesiunii dupa defunct. Pe langa partea din mostenire de care beneficiaza sotia, daca fiica defunctului renunta la ... (vezi toată discuția)