Ce ma distreaza pe mine cand dezbatem un anumit subiect si, de fapt, pe cel care a deschis topicul nici nu-l intereseaza ce discutam noi, ci cu totul altceva.
Intr-adevar, cu totii am fost pe langa subiectul adevarat pana acum.
Chiar n-am inteles legatura cu intrebarea din topic, mai ales ca sunt convinsa ca ati citit Legea 341/2004.
De ex, NU puteti beneficia de prioritate la dobandirea unei locuinte sociale, insa puteti beneficia de alte avantaje conferite de lege.
In Legea mentionata este vorba despre recunoştinţa faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987.
In afara de dreptul la prioritate în asigurarea unei locuinţe din fondul disponibil de locuinţe sociale, în localitatea de domiciliu, dacă nu au deţinut în proprietate o altă locuinţă până la data atribuirii, puteti beneficia de celelalte drepturi prevazute de lege.
Eu, unul, nu vad logica in a scapa de un apartament obtinut prin mostenire :-/ .... in conditiile in care azi se poate cumpara mai greu o locuinta ...:(
Iertati-mi expresia improprie dar sugestiva, insa am senzatia ca dvs doriti sa dati vrabia din mana pe cioara de pe gard.
Legea mentionata prevede numai o prioritate in asigurarea unei locuinte din fondul de locuinte sociale...
Sa inteleg ca nu stiti cum sa scapati de un apartament cert si sigur pentru o iluzorie prioritate privind o locuinta sociala?
Un lucru e sigur. Ca efect al acceptarii mostenirii ,dvs. sunteti considerat retroactiv proprietar al acelui apartament de la data decesului autorului dvs. Prin urmare orice act de instrainare ati face el nu are efect decat pentru viitor, fapt de natura sa nu inlature conditia "nu a detinut in proprietate".
Art. 5 din lege prevede doar o PRIORITATE de a obţine o locuinţă, din fondul disponibil de locuinţe sociale, în localitatea de domiciliu, dacă persoana îndreptăţită nu a deţinut o astfel de locuinţă până la data atribuirii, o PRIORITATE de a cumpăra sau închiria, fără licitaţie, un spaţiu comercial, o PRIORITATE de a concesiona sau închiria, fără licitaţie, un teren în vederea construirii unui spaţiu comercial sau de prestări servicii, acordarea unei subvenţii de stat egale cu 50% din dobânda aferentă unui credit bancar de până la 20.000 euro, contractat pentru cumpărarea sau construirea unei locuinţe în localitatea de domiciliu, dacă nu au deţinut sau nu deţin o proprietate locativă, atribuirea, în limita posibilităţilor, în proprietate şi cu clauză de neînstrăinare timp de 10 ani de la data dobândirii, a 10.000 m2 de teren în extravilan şi 500 m2 de teren în intravilan - acesta din urmă pentru destinaţia de locuinţă, dacă nu a avut sau nu are în proprietate un alt spaţiu locativ
Pe cale de consecinţă, sunt de acord cu romascanu, în sensul că moştenirea dobândită este un lucru sigur, pe când legea prevede doar o prioritate în a obţine ceva. Vreau să vă spun că locuinţele din fondul disponibil de locuinţe sociale, sunt foarte puţine şi cereri foarte multe, acestea se acordă, dacă mai sunt, în primul rând foştilor chiriaşi evacuaţi de proprietarii locuinţelor revendicate de la stat şi care au rămas în drum, terenurile intravilane, de asemenea, nu sunt disponibile în oraşele mari.
Cred că imediat ce legea a intrat în vigoare trebuia acţionat pentru a avea mai multe şanse în a obţine ceva gratuit. După 4 ani însă, mă îndoiesc de faptul că, şi dacă nu aţi fi deţinut o locuinţă proprie, aţi fi reuşit să obţineţi o locuinţă sau un teren intravilan în vederea construirii unei locuinţe...;)
Din pacate, (pentru mine) aveti perfecta dreptate, aparent lucrulile stau exact cum dvs.le-ati mentionat, insa cunosc cazuri izolate ce e drept, prin care diferite persoane au obtinut nu numai locuinte, terenuri vilane sau intravilane ci si spatii comerciale, care prin asociere sau subinchiriere le aduc un venit demn de invidiat chiar si din partrea asta de lume. Desigur, nu toti ranitii, sau participantii cu merite deosebite la Revolutie se bucura de toate aceste drepturi, insa aici unde traiesc, mai toti "veteranii" intorsi din zonele de confict actuale, primesc din partea guvernului, o rata mica a dobanzii la achizitionarea unei locuinte, sau prioritate la angajare in companii mari cu o salarizare excelenta, nemaivorbind de asigurarea medicala gratuita. Asta m-a detreminat sa incerc a obtine ceea ce mi se cuvine prin lege, si probabil stiti si dvs. ca speranta moare ultima. Si ca sa indulcesc putin spirtul discutiei ma aflu in pozitia lui "Don Quixote de la Mancha" stand la coada..