avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietate provenita prin mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietate provenita prin mostenire

Howdy! Sunt un oarecare cetatean roman, care are domiciliul stabil intr-un alt colt al lumii. Prin decesul bunicilor mei, am intrat in posesia unui apartament in Bucuresti. Actele succesiorale specifica clar acest lucru. Problema mea rezida in faptul ca odata intrat in posesia acestui apartament, imi pierd "calitatea" de non-propietar, asta in eventualitatea prin care as dori sa obtin un credit bancar cu o dobanda mai redusa, sau orice fel de alta facilitate pentru si in scopul obtinerii unei locuinte, in cazul in care as dori sa ma intorc in Romania. Exista vre-o forma legala prin care titlul de propietate al aprtamentului poate fi transferat catre mostenitorii mei, fara ca eu sa figurez ca detinator (PROPIETAR) al unui imobil ?

Multumesc pentru timpul dvs.
Cel mai recent răspuns: Mr. Smith , utilizator 20:31, 4 Mai 2008
Ce ma distreaza pe mine cand dezbatem un anumit subiect si, de fapt, pe cel care a deschis topicul nici nu-l intereseaza ce discutam noi, ci cu totul altceva.
Intr-adevar, cu totii am fost pe langa subiectul adevarat pana acum.

Chiar n-am inteles legatura cu intrebarea din topic, mai ales ca sunt convinsa ca ati citit Legea 341/2004.

De ex, NU puteti beneficia de prioritate la dobandirea unei locuinte sociale, insa puteti beneficia de alte avantaje conferite de lege.



Da, e intr-adevar "funny":D, dar nu cred ca in cazul celor care mi-au raspuns e ceva "pe langa"( I got the idea,thank you very much!). Care e diferenta intre a beneficia de facilitati legale cand vine vorba de legea din Romania,ambele stipuland faptul "de a nu fi detinut o propietate" respectiv 341/2004 sau 15/2003...? Din punctul meu de vedere (APLICAREA LEGII) va asigur, ca nici una. Sau in limbajul omului simplu... "SE DA SAU NU SE DA CE S-A PROMIS"?... IA SA VEDEM! Desigur ca "problema" mea nu se opreste aici, SIGUR CA AS PUTEA DA STATUL ROMAN IN JUDECATA PENTRU DEMOLAREA ABUZIVA A UNEI VILE IN 1986 PENTRU CARE NU MI S-AU ACORDAT DREPTURILE BANESTI CUVENITE, SIGUR CA AS PUTEA DA STATUL ROMAN IN JUDECATA PENTRU MUNCA FORTATA (DE SCLAV) PRESTATA IN CADRUL ARMATEI ROMANE SI PENTRU CARE NU AM FOST RETRIBUIT NICIODATA, SIGUR CA AS PUTEA DA IN JUDECATA STATUL ROMAN PENTRU ETC, dar ma rezum doar la o problema
juridica "neasteptata" ca sa zic asa....
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Mai 2008
Mr. Smith, utilizator
NU, nu mai puteti da statul roman pentru demolarea abuziva a unei vile. Termenul a expirat in 14 februarie 2002.
Munca prestata in cadrul armatei nu este ilegala. NIci aici nu ati avea castig de cauza.:)
cora2006 a scris:

aditabora a scris:

renuntand la succesiunea defunctului , ve-ti ramane strain de ea iar copii dvs chiar daca nu sant cetateni romani vor dobandi dreptul de proprietate asupra acelui apartament (constructiei)mai putin dreptul de proprietate asupra cotei parti aferente din terenul pe care este situat blocul . Fata de acest drept vor dobandi un drept de folosinta speciala . Asta in cazul in care nu mai sant alti succesibili la mostenire.

:-/:-/:-/:-/:-/
Reprezentarea succesorală are drept efect de a pune pe reprezentanţi în locul, gradul şi drepturile reprezentatului, ori dacă reprezentatul ar renunţa la succesiune, ce calitate au descendenţii acestuia care, ATENŢIE!, vin la moştenire prin reprezentare şi nu în nume propriu!;)
Oricum, din câte am înţeles, autorul topicului a acceptat succesiunea şi a intrat în posesia imobilului, astfel că această discuţie nu-şi are rostul.


stranepotii pot veni la succesiune si in nume propriu nu doar prin reprezentare , daca nu sant inlaturati ; asa ca daca Mr Smith este singurul mostenitor al parintilor si al bunicilor sai , renuntarea sa va beneficia copiilor sai . ;) Copii lui Mr Smith ar veni la succesiune prin reprezentare doar daca tatal lui Mr Smith ar fi predecedat bunicilor ori autorul topicului nu precizeaza concret asta .
Ultima modificare: Duminică, 4 Mai 2008
ContSters7627, utilizator
Un principiu al devoluţiunii succesorale legale este acela al priorităţii gradului de rudenie cu defunctul între rudele din cadrul aceleaşi clase.
În baza acestui principiu, în ipoteza că la moartea defunctului au rămas mai multe rude ale sale aparţinând aceleaşi clase, rudele în grad mai apropiat le vor înlătura de la moştenire pe cele în grad mai îndepărtat. Astfel fiul lui de cuius va înlătura de la moştenire pe nepotul de fiu al lui de cuius. Ei aparţin aceleiaşi clase de moştenitori dar în vreme ce fiul este rudă de gradul I, nepotul de fiu este ruda de gradul II.
Persoanele în viaţă nu vor putea fi reprezentate dacă au renunţat la moştenire. Cei în viaţă vor moşteni pe defunct în nume propriu sau vor fi înlăturaţi de la moştenire de rude în grad mai apropiat cu acesta. Pe cale de consecinţă, eu opinez că fiul defunctului îi înlătură de la moştenire pe copiii săi, nepoţii direcţi ai defunctului care nu pot veni în nume propriu la moştenire, având în vedere regula proximităţii gradului de rudenie.
Deci,sa recapitulam, sunt SINGURUL MOSTENITOR, aprtamentul a apartinut bunicilor mei (din partea tatalui)decedati, tatal meu este deasemenea decedat, am doua fice (mostenitoare), intre bunicii mei si subsemnatul nu se mai interpun nici un fel de alti mostenitori, deja sunt in posesia actului de proprietate, procedura de succesiune find incheiata, desi nu locuiesc in Romania. Cu riscul de a ma repeta, Exista posibilitatea legala de a transfera actul de propietate, mostenitorilor mei, fara ca eu sa figurez CA PROPIETAR "de facto" in baza de date a institutilor competente? Scopul find irelevant.
Ultima modificare: Duminică, 4 Mai 2008
Mr. Smith, utilizator

Alte discuții în legătură

Inscrierea in cf, intabulare, cetatean strain drumxx drumxx Apelez la profesionalitatea dvoastra pt. urmatoarea situatie: Am cumparat un apartament aferent unui ansamblu de locuinte aflate inca in curs de edificare. ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate melchior melchior doresc sa mostenesc de la mama decedata un teren langa Bucuresti am avut 2 frati decedati si ei eu as fi mostenitorul terenului, dar fratii mei au copii ce ... (vezi toată discuția)
Succesiune allexandru83 allexandru83 Buna ziua, Se doreste dezbaterea succesiunii dupa defunct. Pe langa partea din mostenire de care beneficiaza sotia, daca fiica defunctului renunta la ... (vezi toată discuția)