Eu zic ca nu se poate.
Pe de o parte pentru ca
Art. 70. - (1) În actele de transmisiuni sau constituiri de drepturi reale imobiliare notarul public este obligat să verifice situaţia proprietăţii şi sarcinile bunului. În acest scop, notarul public va pretinde prezentarea titlurilor de proprietate ale înstrăinătorului şi, după caz, extrasul de carte funciară sau certificatul de sarcini, precum şi certificatul de atestare fiscală. (Regulamentul de punere in aplicare a legii 36/1995)
si pe de alta parte pentru ca actul va trebui inscris apoi in CF, dar Legea 7/1996 a cadastrului si publicitatii imobiliare zice ca:
Art. 48. - (1) În cazul în care registratorul admite cererea, dispune intabularea sau înscrierea provizorie prin încheiere, dacă înscrisul îndeplineşte următoarele condiţii:
a) este încheiat cu respectarea formelor prescrise de lege;
b) indică numele părţilor;
c) individualizează imobilul printr-un identificator unic;
d) este însoţit de o traducere legalizată, dacă actul nu este întocmit în limba română;
e) este însoţit, după caz, de o copie a extrasului de carte funciară pentru autentificare sau a certificatului de sarcini ce a stat la baza întocmirii actului.
Art. 26. - (1) Dreptul de proprietate şi celelalte drepturi reale sunt opozabile faţă de terţi, fără înscrierea în cartea funciară, când provin din succesiune, accesiune, vânzare silită şi uzucapiune. Aceste drepturi se vor înscrie, în prealabil, dacă titularul înţelege să dispună de ele.
In plus, oricum am coafa realitatea, o declaratie din care sa rezulte ca \\\"nu am detinut in proprietate nici o locuinta\\\" tot un fals ramane pentru ca, repet, mostenitorul este socotit proprietar retroactiv de la data decesului autorului sau, asa incat o instrainare la acest moment nu-l scuteste de fosta-i calitate de proprietar.
Eu cred ca se poate instraina si fara a fi intabulat acel apartament ..... bineinteles pe riscul cumparatorului ;) ... In cazul lui, nu prea vad ce risc ar putea sa fie intrucat il instraineaza copiilor.
1. Cred că elis, vă tot dă sfaturi pro pentru a nu pierde berea promisă...:D:D:D
Ce notar ar autentifica un act de înstrăinare a unui imobil fără cf, cu încălcarea prevederilor legale?
De vândut se poate vinde oricui, dar înstrăinarea nu poate fi opozabilă terţilor, iar terţul cumpărător nu se poate folosi de dreptul său de proprietate asupra bunului.
2. Mai mult, cum a spus şi romascanu, declaraţia pe proprie răspundere prin care aţi afirma că nu aţi deţinut sau nu deţineţi un imobil tot un fals în declaraţii este şi aceasta este infracţiune, incriminată şi pedepsită de Codul penal.
3. Articolele pe care le-aţi invocat nu sunt aplicabile în speţă.
Dv. aţi fi putut renunţa la moştenire înainte şi nu după ce aţi primit certificatul de moştenitor. În acea situaţie, eraţi considerat străin de succesiune şi, în lipsa altor moştenitori, succesiunea era declarată vacantă iar imobilul ar fi ajuns în posesia statului şi poate, cine ştie;), pe baza legii pe care aţi invocat-o şi care face obiectul prezentului topic, aţi fi avut prioritate în a o dobândi de la stat!:D:D:D