avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietate provenita prin mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietate provenita prin mostenire

Howdy! Sunt un oarecare cetatean roman, care are domiciliul stabil intr-un alt colt al lumii. Prin decesul bunicilor mei, am intrat in posesia unui apartament in Bucuresti. Actele succesiorale specifica clar acest lucru. Problema mea rezida in faptul ca odata intrat in posesia acestui apartament, imi pierd "calitatea" de non-propietar, asta in eventualitatea prin care as dori sa obtin un credit bancar cu o dobanda mai redusa, sau orice fel de alta facilitate pentru si in scopul obtinerii unei locuinte, in cazul in care as dori sa ma intorc in Romania. Exista vre-o forma legala prin care titlul de propietate al aprtamentului poate fi transferat catre mostenitorii mei, fara ca eu sa figurez ca detinator (PROPIETAR) al unui imobil ?

Multumesc pentru timpul dvs.
Cel mai recent răspuns: Mr. Smith , utilizator 20:31, 4 Mai 2008
Eu zic ca nu se poate.

Pe de o parte pentru ca
Art. 70. - (1) În actele de transmisiuni sau constituiri de drepturi reale imobiliare notarul public este obligat să verifice situaţia proprietăţii şi sarcinile bunului. În acest scop, notarul public va pretinde prezentarea titlurilor de proprietate ale înstrăinătorului şi, după caz, extrasul de carte funciară sau certificatul de sarcini, precum şi certificatul de atestare fiscală. (Regulamentul de punere in aplicare a legii 36/1995)

si pe de alta parte pentru ca actul va trebui inscris apoi in CF, dar Legea 7/1996 a cadastrului si publicitatii imobiliare zice ca:
Art. 48. - (1) În cazul în care registratorul admite cererea, dispune intabularea sau înscrierea provizorie prin încheiere, dacă înscrisul îndeplineşte următoarele condiţii:
a) este încheiat cu respectarea formelor prescrise de lege;
b) indică numele părţilor;
c) individualizează imobilul printr-un identificator unic;
d) este însoţit de o traducere legalizată, dacă actul nu este întocmit în limba română;
e) este însoţit, după caz, de o copie a extrasului de carte funciară pentru autentificare sau a certificatului de sarcini ce a stat la baza întocmirii actului.

Art. 26. - (1) Dreptul de proprietate şi celelalte drepturi reale sunt opozabile faţă de terţi, fără înscrierea în cartea funciară, când provin din succesiune, accesiune, vânzare silită şi uzucapiune. Aceste drepturi se vor înscrie, în prealabil, dacă titularul înţelege să dispună de ele.

In plus, oricum am coafa realitatea, o declaratie din care sa rezulte ca "nu am detinut in proprietate nici o locuinta" tot un fals ramane pentru ca, repet, mostenitorul este socotit proprietar retroactiv de la data decesului autorului sau, asa incat o instrainare la acest moment nu-l scuteste de fosta-i calitate de proprietar.
Ultima modificare: Duminică, 4 Mai 2008
romascanu, moderator
romascanu a scris:

Eu zic ca nu se poate.

Pe de o parte pentru ca
Art. 70. - (1) În actele de transmisiuni sau constituiri de drepturi reale imobiliare notarul public este obligat să verifice situaţia proprietăţii şi sarcinile bunului. În acest scop, notarul public va pretinde prezentarea titlurilor de proprietate ale înstrăinătorului şi, după caz, extrasul de carte funciară sau certificatul de sarcini, precum şi certificatul de atestare fiscală. (Regulamentul de punere in aplicare a legii 36/1995)

si pe de alta parte pentru ca actul va trebui inscris apoi in CF, dar Legea 7/1996 a cadastrului si publicitatii imobiliare zice ca:
Art. 48. - (1) În cazul în care registratorul admite cererea, dispune intabularea sau înscrierea provizorie prin încheiere, dacă înscrisul îndeplineşte următoarele condiţii:
a) este încheiat cu respectarea formelor prescrise de lege;
b) indică numele părţilor;
c) individualizează imobilul printr-un identificator unic;
d) este însoţit de o traducere legalizată, dacă actul nu este întocmit în limba română;
e) este însoţit, după caz, de o copie a extrasului de carte funciară pentru autentificare sau a certificatului de sarcini ce a stat la baza întocmirii actului.

Art. 26. - (1) Dreptul de proprietate şi celelalte drepturi reale sunt opozabile faţă de terţi, fără înscrierea în cartea funciară, când provin din succesiune, accesiune, vânzare silită şi uzucapiune. Aceste drepturi se vor înscrie, în prealabil, dacă titularul înţelege să dispună de ele.

In plus, oricum am coafa realitatea, o declaratie din care sa rezulte ca \\\"nu am detinut in proprietate nici o locuinta\\\" tot un fals ramane pentru ca, repet, mostenitorul este socotit proprietar retroactiv de la data decesului autorului sau, asa incat o instrainare la acest moment nu-l scuteste de fosta-i calitate de proprietar.

Iertata-mi fie ignoranta, dar uitati ce-am gasit pe Word Wide Web.
...

"Codul civil stabileste in cadrul articolelor 695 - 703 reglementari privind renuntarea la succesiune.

Despre renuntarea la succesiune *)

Art. 695. - (Abrogat prin art. 25 al Decretului nr. 40 din 22 ianuarie 1953 privitor la procedura succesorala notariala).
Art. 696. - Eredele ce renunta este considerat ca n-a fost niciodata erede.
Art. 697. - Partea renuntatorului profita coerezilor sai; daca este singur, succesiunea trece la gradul urmator."

....
In articolele invocate de dvs este vorba despre renuntarea la mostenire. In situatia dvs nu sunt aplicabile aceste dispozitii, intrucat asa cum ati precizat in mesajele postate aveti deja certificatul de mostenitor prin care apartamentul va ramane in proprietate dvs.

Daca ati fi renuntat la mostenire rezulta ca renuntati la titlul de mostenitor, desfiintand cu efect retroactiv vocatia dvs succesorala si devenind strain de mostenire.
elis a scris:

Eu cred ca se poate instraina si fara a fi intabulat acel apartament ..... bineinteles pe riscul cumparatorului ;) ... In cazul lui, nu prea vad ce risc ar putea sa fie intrucat il instraineaza copiilor.

1. Cred că elis, vă tot dă sfaturi pro pentru a nu pierde berea promisă...:D:D:D
Ce notar ar autentifica un act de înstrăinare a unui imobil fără cf, cu încălcarea prevederilor legale?
De vândut se poate vinde oricui, dar înstrăinarea nu poate fi opozabilă terţilor, iar terţul cumpărător nu se poate folosi de dreptul său de proprietate asupra bunului.
2. Mai mult, cum a spus şi romascanu, declaraţia pe proprie răspundere prin care aţi afirma că nu aţi deţinut sau nu deţineţi un imobil tot un fals în declaraţii este şi aceasta este infracţiune, incriminată şi pedepsită de Codul penal.
3. Articolele pe care le-aţi invocat nu sunt aplicabile în speţă.
Dv. aţi fi putut renunţa la moştenire înainte şi nu după ce aţi primit certificatul de moştenitor. În acea situaţie, eraţi considerat străin de succesiune şi, în lipsa altor moştenitori, succesiunea era declarată vacantă iar imobilul ar fi ajuns în posesia statului şi poate, cine ştie;), pe baza legii pe care aţi invocat-o şi care face obiectul prezentului topic, aţi fi avut prioritate în a o dobândi de la stat!:D:D:D
Corina Capotã, Avocat
cora2006 a scris:

1. Cred că elis, vă tot dă sfaturi pro pentru a nu pierde berea promisă...:D:D:D
Ce notar ar autentifica un act de înstrăinare a unui imobil fără cf, cu încălcarea prevederilor legale?
De vândut se poate vinde oricui, dar înstrăinarea nu poate fi opozabilă terţilor, iar terţul cumpărător nu se poate folosi de dreptul său de proprietate asupra bunului.
2. Mai mult, cum a spus şi romascanu, declaraţia pe proprie răspundere prin care aţi afirma că nu aţi deţinut sau nu deţineţi un imobil tot un fals în declaraţii este şi aceasta este infracţiune, incriminată şi pedepsită de Codul penal.
3. Articolele pe care le-aţi invocat nu sunt aplicabile în speţă.
Dv. aţi fi putut renunţa la moştenire înainte şi nu după ce aţi primit certificatul de moştenitor. În acea situaţie, eraţi considerat străin de succesiune şi, în lipsa altor moştenitori, succesiunea era declarată vacantă iar imobilul ar fi ajuns în posesia statului şi poate, cine ştie;), pe baza legii pe care aţi invocat-o şi care face obiectul prezentului topic, aţi fi avut prioritate în a o dobândi de la stat!:D:D:D

1. Nu ma intereseaza berea, intrucat nu consum alcool :).
2. Sunt contracte incheiate de notari, fara a cere extrasul de carte funciara ... ;) .... si nimeni nu le-a anulat ;)
3. Numai daca ar beneficia de prevederile unei legi, cum ar fi Legea nr.15/2003 sau Legea nr.341/2004, atunci s-ar pune in discutie declaratia pe propria raspundere prin care ar afirma ca nu a avut in proprietate vreun imobil. La instrainarea unui imobil nu se pune problema de asa ceva.

Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Inscrierea in cf, intabulare, cetatean strain drumxx drumxx Apelez la profesionalitatea dvoastra pt. urmatoarea situatie: Am cumparat un apartament aferent unui ansamblu de locuinte aflate inca in curs de edificare. ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate melchior melchior doresc sa mostenesc de la mama decedata un teren langa Bucuresti am avut 2 frati decedati si ei eu as fi mostenitorul terenului, dar fratii mei au copii ce ... (vezi toată discuția)
Succesiune allexandru83 allexandru83 Buna ziua, Se doreste dezbaterea succesiunii dupa defunct. Pe langa partea din mostenire de care beneficiaza sotia, daca fiica defunctului renunta la ... (vezi toată discuția)