avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restante intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restante intretinere

Salutare! De curand am primit o cerere de chemare in judecata ptr restantele la intretinere. Termenul de judecata fiind intr-o saptamana , nu am cum sa fac rost de bani intr-un termen asa de scurt, pot doar jumatate. Daca n-o sa platesc pana la termenul judecati o sa primesc ordin de evacuare?
Cel mai recent răspuns: maria3000 , utilizator 19:00, 30 Octombrie 2011
maria3000 a scris:

Adica are voie sa ii puna apartamentul sub sechestru si in acelasi timp sa o actioneze in judecata si sa faca ce au zis ei acolo?

Art 50 din L nr 230/2007 Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de eaplata cotelor de contributie la cheltuielile aociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit

Art 51
Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu,precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora,
pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari,dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute

Este o situatie dificila din ce mai prezenta in cadrul asociatiilor de proprietari
Incercati sensibilizarea presedintelui de asociatie,in vederea incheierii unei negocieri de esalonare a platii debitului

@eh744
Fata de cele precizate,formulati cerere oficiala catre presedintele de asocitie in care solicitati sa vi se recupereze suma de 55 ron din valoarea fondului de rulment detinut,cu eliberarea de document justificativ
Multumesc pentru raspunsuri....si DA era vorba de principiu.
Daca odata am bani la ei...ce fac cu acesti bani? Mie-mi da cineva dobanda pe banii respectivi? De ce sa-si tina asociatia dobanda pentru banii mei....iar mie-mi calculeaza penalitati...nu se poate pune si asa intrebarea???
Multumesc inca o data pentru raspunsuri.
eh744 a scris:

Mie-mi da cineva dobanda pe banii respectivi? De ce sa-si tina asociatia dobanda pentru banii mei....

Opiniile sunt impartite
De regula fondul de rulment este depozitat la unitate specializata ,care este aleasa functie de interesul reprezentantilor asociatiei de proprietari
Fiind depozit bancar,este nascator de dobanda pe care legal,asociatia de proprietari detine obligatia sa o inregistreze si sa o faca cunoscut acestora
Sunt cazuri in care adunarea generala a proprietarilor dispune ca dobanda la fonduri, sa fie utilizata in mod distinct (ex majorare fond reparatii ,etc)
eh744 a scris:

Daca odata am bani la ei...ce fac cu acesti bani? Mie-mi da cineva dobanda pe banii respectivi? De ce sa-si tina asociatia dobanda pentru banii mei....iar mie-mi calculeaza penalitati...nu se poate pune si asa intrebarea???

Penalizarea se calculeaza dupa ce din restanta se scade fondul de rulment, deci fondul de rulment va foloseste personal daca il tineti la asociatie, asta pe de o parte.
Pe de alta parte cu acest fond de rulment, principial, se platesc facturile nou-venite la asociatie si care nu au apucat sa fie impartite inca pe liste pentru a se recupera costurile, iar pentru excedentul care se tine la banca (in depozite) se capata o dobanda care se adauga fondului de reparatii.

Fondul de rulment este folositor atat proprietarului pentru a-i micsora suma penalizarilor (fata de situatia ca nu l-ar avea), dar foloseste si asociatiei ca sa aiba din ce plati facturile.

Ultima modificare: Joi, 26 Mai 2011
elga50, moderator
Multumesc frumos pentru raspuns!
- ce nu inteleg: are voie sa ii puna apartamentul sub sechestru inainte sa o dea in judecata?
- ea a platit in fiecare luna cat a putut, mai mult sau mai putin, deci nu au trecut 90 de zile fara sa plateasca nimic.

Multumesc mult!!!

Alte discuții în legătură

Fondul de rulment, fondul de reparatii si penalizarile elenadove elenadove buna ziua, am o probelma in ceea ce priveste acest fond;am citit undeva ca nu mai este obligatoriu;ma puteti ajuta cu art din lege unde spune acest ... (vezi toată discuția)
Se poate aplica o penalizare mai mare de 0,2% pe zi daca aceasta este prevazuta in statut? ContSters172951 ContSters172951 Am o intrebare: in statutul asociatiei de proprietari este prevazuta o penalitate de 0,5% pe zi pt fiecare zi de intarziere a platii intretinerii. am citit ca ... (vezi toată discuția)
Calcul penalizari adriandanciu90 adriandanciu90 Buna seara. Daca prin adunarea generala s-a stabilit un procent de 0,1% pe zi de intarziere incepand cu prima zi de dupa expirarea celor 50 de zile de la ... (vezi toată discuția)